Ministerija teiks paramą įmonėms, atsisakančioms iškastinio kuro

  • Teksto dydis:

Aplinkos ministerija numato skirti finansinę paramą juridiniams asmenims, kurie investuos į technologijas,  iškastiniam kurui keisti atsinaujinančiais energijos ištekliais. Laiku priimti sprendimai atsisakyti iškastinio kuro ten, kur tai įmanoma, sumažins įmonių pažeidžiamumą ir padidins atsparumą aukštoms, nestabilioms gamtinių dujų bei  elektros kainoms. Taip siekiama sumažinti įmonių patiriamą naštą dėl padidėjusių  jų kainų.

„Lietuva negali sumažinti dujų kainų, nes viskas yra importuojama, bet Lietuva gali padėti susimažinti kainas įsidiegiant šilumos siurblius, renovuojantis pastatus ir taip atsisakant importinio iškastinio kuro“, – programos finansavimo prasmę aiškina ministras Simonas Gentvilas.

Paramą numatoma teikti juridiniams asmenims (įmonėms), nukentėjusiems dėl karo sukeltos krizės, investicijoms į iškastinio kuro, ypač gamtinių dujų, naudojimo keitimą ar mažinimą ir atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimą, elektros energijos gamybai iš atsinaujinančių išteklių (išskyrus vėjo ir saulės elektrines), pakeičiant elektros energiją, gaminamą iš iškastinio kuro.

Į ją gali pretenduoti įmonės, nukentėjusios nuo karo. Maksimali paramos suma vienai įmonei – 400 tūkst. eurų (visos valstybės pagalbos sumos pagal komunikatą sumuojamos). Teikiant paramą bus mažinama priklausomybė nuo iškastinio kuro, siekiama šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio mažinimo tikslų Ukrainos karo ir Rusijos sankcijų kontekste.

Projekte numatoma skirti valstybės 2022–2024 m. biudžeto lėšų juridinių asmenų investicijoms į gamtinių dujų naudojimo mažinimą ir atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimą.  Konkreti suma priemonės įgyvendinimui bus derinama su Finansų ministerija ir Vyriausybe. Įmonėms teikiama 50–70 % parama tinkamoms finansuoti išlaidoms, priklausomai nuo įmonės dydžio: 70 % tinkamų išlaidų labai mažoms, mažoms įmonėms; 60 % tinkamų išlaidų vidutinėms įmonėms;  50 % tinkamų išlaidų didelėms įmonėms.

Aplinkos ministerija parengė ir teikia konsultacijoms su visuomene „Juridinių asmenų investicijoms į iškastinio kuro naudojimo pakeitimą ar mažinimą ir (ar) atsinaujinančių energijos išteklių panaudojimą“ tvarkos aprašo patvirtinimo“  projektą. Priėmus reikiamus teisės aktus planuojama kvietimą paraiškų teikimui skelbti nuo liepos 1 d. iki rugpjūčio 30 d. per Aplinkos projektų valdymo agentūrą. Paraiškų atrankos būdas tęstinis, kol pakaks priemonei skirtų lėšų. Viešųjų pirkimų dokumentai, jei pirkimas paskelbtas ar atliktas, turi būti ne ankstesni nei 2022 m. vasario 24 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių