„LiTak-Tak“ arbitraže iš Lietuvos ketina reikalauti 140 mln. eurų

  • Teksto dydis:

Oro gynybos sistemų kūrimo ir gamybos bendrovės „LiTak-Tak“ savininkai, Ukrainos piliečiai pateikė pretenziją Lietuvos Vyriausybei ir teigia, jog nepavykus susitarti per pusmetį, jie kreipsis į tarptautinį arbitražą.

Preliminariu skaičiavimu, investicijų, taip pat įmonės patirtų nuostolių ir dėl Vyriausybės nutarimo negautų pajamų suma siekia daugiau nei 140 mln. eurų, pranešė „LiTak-Tak“.

Valerijaus Boguslavskio ir Sergijaus Perevarovo netiesiogiai valdomos „LiTak-Tak“ veikla visiškai sustojo praėjusių metų spalį, kai po vyriausybinės strateginius sandorius tikrinančios komisijos išvados Vyriausybė pripažino bendrovę neatitinkančią nacionalinio saugumo interesų.

Bendrovės prašymu Vilniaus apygardos administracinis teismas sprendimą pripažino neteisėtu. Tačiau Vyriausybei apskundus ginčas toliau nagrinėjamas teismuose.

„Šioje istorijoje yra daug pilkųjų zonų ir prieštaringų sprendimų, kurie tik stiprina akcininkų įtarimus, kad tai, nuo ko jie traukėsi iš Ukrainos – chaoso ir korupcijos – juos pasivijo Lietuvoje. Pretenzija parengta dar šių metų pavasarį. Tačiau ji nebuvo teikiama, tikintis, kad su Lietuvos Vyriausybe pavyks sutarti nepradedant investicinio ginčo. Deja, nepaisant Vilniaus apygardos teismo sprendimo, pastangos buvo bergždžios“, – pranešime sakė  „LiTak-Tak“ vykdomoji direktorė Rasa Godelaitienė.

Jei investuotojai ir Vyriausybė nesusitars per 6 mėnesius, „LiTak-Tak“ akcininkai ketina kreiptis į Tarptautinį investicinių ginčų sprendimų centro (ICSID) arbitražą Vašingtone arba į kitą arbitražą, taikantį Jungtinių Tautų Tarptautinės prekybos teisės komisijos (UNCITRAL) arbitražo taisykles.

„LiTak-Tak“ yra gavusi NATO ir ES šalių pasiūlymų įsigyti ar modernizuoti pažangias radarų sistemas už daugiau nei 26 mln. eurų, tačiau šių užsakymų negali vykdyti.

Šiuo metu „LiTak-Tak“ sandėliuose yra karinės paskirties įrangos už 15,8 mln. eurų ir dar 4 mln. eurų vertės kitokių atsargų, skirtų eksportui pagal išduotas Ekonomikos ir Inovacijų ministerijos licencijas, tačiau „LiTak-Tak“ nebegali jų perduoti užsakovams.

Įmonės skaičiavimu, dėl Vyriausybės sprendimo ji patyrė apie 2 mln. eurų nuostolių, atleista trečdalis iš 48 įmonėje dirbusių žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių