Lietuvos bankas: per sutelktinio finansavimo platformas finansuota suma išaugo beveik 2,4 karto

  • Teksto dydis:

Lietuvos banko duomenimis, sutelktinio finansavimo platformų operatorių (SPFO) rinka pernai ir toliau augo: 2020 m. SPFO finansuota suma padidėjo 141 proc. ir siekė 39,6 mln. eurų, o sudarytų sandorių skaičius padidėjo 77 proc. ir sudarė 155 tūkst. vienetų.

„Lietuvoje aktyviai veikiančios sutelktinio finansavimo platformos puikiai susitvarkė su pandemijos iššūkiais. Praėjusiais metais dėl koronaviruso pandemijos šalies ekonomikai patyrus šoką, smulkieji verslai pradėjo ieškoti alternatyvių pajamų šaltinių, todėl sutelktinis finansavimas tapo viena iš pagrindinių finansavimo alternatyvų bankams“, – sako Lietuvos banko Finansų rinkos priežiūros tarnybos direktorė Jekaterina Govina.

Anot Lietuvos banko, pernai per SFPO finansuota 650 projektų, ir tai yra 84,6 proc. daugiau nei 2019 m. SFPO taip pat tampa vis aktyvesniais nacionalinių plėtros įstaigų partneriais.

2020 m. gruodžio 31 d. duomenimis, SFPO sąraše buvo penkiolika SFPO (per metus – du nauji operatoriai), iš jų aktyviai veiklą vykdė aštuoni, kiti septyni veiklos dar nebuvo pradėję vykdyti. Šeši SFPO padėjo finansuoti projektus, susijusius su NT verslo finansavimu, o per kitus SFPO buvo finansuojami kiti, mažesni verslo projektai, refinansuojamos verslo paskolos ir pritraukiamos apyvartinės lėšos.            

Ataskaitiniu laikotarpiu NT projektų ir kito verslo finansavimo srityse užfiksuota daugiau uždelstų mokėjimų – ilgiau nei 90 d. uždelstų mokėjimų skaičius išaugo 110 proc., palyginti su 2019 m.

2020 m. didžiausios vidutinės metinės palūkanos buvo mokamos už projektus, susijusius su verslo finansavimu (vidutiniškai 13,2 proc.), o projektai, susiję su NT verslo finansavimu, investuotojams vidutiniškai generavo 9,42 proc. palūkanas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių