Lietuvos bankas: grynųjų pinigų paklausa kai kur Lietuvoje gerokai išaugo

Rusijai ketvirtadienį pradėjus karinius veiksmus prieš Ukrainą, Lietuvos bankas (LB) teigia, jog šalyje iš bankomatų ketvirtadienį kai kur išimama gerokai daugiau grynųjų pinigų. Centrinis bankas ragina gyventojus  likti ramiems ir supratingiems, pasikliauti tik patikimais informacijos šaltiniais.

„Kai kuriose vietovėse gerokai išaugus grynųjų pinigų paklausai ir siekiant užtikrinti jų prieinamumą, aprūpinimas grynaisiais nuolat palaikomas. Lietuvos bankas, kredito įstaigos ir pinigų pervežimo įmonės yra pasiruošusios patenkinti šiuo metu išaugusią grynųjų pinigų paklausą“, – pranešė centrinis bankas.

Pasak jo, situacija nuolat atidžiai stebima, duomenys analizuojami, pinigų pervežimo įmonės dirba padidintu pajėgumu.

„Tad jei tam tikrų vietovių kai kuriuose bankomatuose laikinai pritrūktų banknotų, bankomatai bus operatyviai papildyti“, – teigia LB.

Lietuvos bankas prabrėžia turintis pakankamai grynųjų eurų atsargų, kurių vertė yra kelis kartus didesnė nei metinė nacionalinė grynoji emisija.

„Be to, esame patikimai ir sklandžiai veikiančios euro sistemos, kuriai priklauso Europos Centrinis Bankas ir kiti euro zonos nacionaliniai centriniai bankai, dalis, todėl kilus poreikiui papildyti grynųjų pinigų atsargas – visada yra galimybė tą operatyviai padaryti“, – rašoma pranešime.

Vilniuje – eilės prie bankomatų 

Kai kuriuose Vilniaus prekybos centruose prie bankomatų ketvirtadienį po pietų buvo po keliolika žmonių, norinčių išsiimti grynuosius. Tuo metu Klaipėdoje nei „Akropolyje“, nei kitose judriose vietose jokių eilių nebuvo.  

Pinigų iš bankomato sostinės „Panoramos“ prekybos centre išsiėmusi pensininkė Zita savo sprendimą BNS motyvavo tuo,  jog „toks buvo pranešimas“.

„Reikia iš tikrųjų nusiimti (grynųjų – BNS), todėl kad pranešimas buvo toksai. Taip, visada turiu grynų pinigų, nes mėgstu į turgų nueiti nusipirkti ką nors“, – sakė šešiasdešimtmetė Zita.

38-nerių Ieva prisipažino, jog turėti grynųjų ją paskatino karas Ukrainoje.

„Tiesiog gavau nurodymą iš vyro nuimti grynųjų pinigų. Tai nereiškia, kad bėgam kažkur. Tiesiog nesame užtikrinti, kas bus. Maža ką... Norisi turėti saugumo sumetimais“, – BNS sakė ji.

Pasak prieš ketverius metus iš Rusijos į Lietuvą atvykusio 44-rių Vladimiro, jis bijo, kad bus blokuota jo sąskaita ir kortelė Rusijos banke.

Jei tam tikrų vietovių kai kuriuose bankomatuose laikinai pritrūktų banknotų, bankomatai bus operatyviai papildyti.

„Reikalas tas, kad mes, Rusijos piliečiai, dabar gyvenantys Lietuvoje, mes turime rusišką kortelę ir mes žinome, kad kai kurie bankai pradėjo jau blokuoti ir mes dabar bandome pakankamai nusiimti“, – BNS teigė vyras.

„Po Krymo visas išvadas padarėme, trejus metus ruošėmės ir atvykome čia. Šiandieniniai įvykiai parodo šio sprendimo teisingumą“, – pridūrė jis.   

Bankai komentuoja nenoriai

„Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius ketvirtadienį iki pietų sakė, kad pinigų išgryninimo padėtis reikšmingai nepasikeitė.

„Situaciją sekame, tačiau kažkokio ryškaus padidėjimo nematome. Turime daug privačių klientų, tai čia visa masė turėtų truktelti, kad matytųsi pokyčiai“, – BNS sakė S. Abraškevičius.

Banko „Luminor“ komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė BNS teigė nenorinti komentuoti, ar banke išimama daugiau grynųjų pinigų.

„Oficialiai komentarą rinkos vardu pateikė Lietuvos bankas“, – BNS sakė I. Baltrušaitienė.

SEB banko komunikacijos vadovė Ieva Kulvinskaitė nuo išsamesnių komentarų taip pat susilaikė, tačiau pripažino, jog grynųjų paklausa ketvirtadienį išaugo.

„Šiandien stebėjome šiek tiek padidėjusią grynųjų pinigų paklausą, bankomatus operatyviai papildome“, – BNS teigė SEB atstovė.


Šiame straipsnyje: pinigaibankaibankomataikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių