Lietuviškų braškių sezonas pasiekė piką

  • Teksto dydis:

Braškių sezonas Lietuvoje jau persirito į antrąją pusę ir žmonės, pasak prekybininkų, po truputį jau pradeda rūpintis atsargomis žiemai. Dabar tai daryti palankus metas, nes manoma, kad netrukus braškių kainos gali vėl augti.

Centrinio Kauno turgaus prekiautojai braškėmis pastebėjo, kad laikas, kai žmonės perka braškes tik valgymui, jau po truputį baigiasi. Turgaus lankytojai prekybininkų prašo didesnių kiekių, nes jau pradėjo rūpintis uogų konservavimu ir šaldymu žiemai.

„Iš tiesų dabar pats palankiausias metas įsigyti braškių žiemos atsargoms. Kainos šiuo metu stabilizavosi, o artimiausiu metu jos greičiausiai jau tik didės, nes lietuviškų braškių derlius dėl sausoko ir karšto gegužės mėnesio sunoko anksčiau ir nebuvo labai didelis. Beje, įdomu, kad šiuo metu tiek lietuviškų, tiek importinių braškių kainos mūsų turguje beveik nesiskiria“, - sakė prekybos miestelio „Urmas“, kuriame įsikūręs Centrinis Kauno turgus, marketingo vadovas Jonas Plenta.

Šiame turguje braškių kilogramas kainuoja maždaug nuo 1,5 iki 1,8 Eur.

Dietoterapijos centro vadovė, gydytoja dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė sako, kad braškes žiemai geriausia yra šaldyti. Taip saugomos uogos išlaiko beveik visas savo geriausias savybes ir išlieka kvapnios kaip vasarą.

„Uogose lieka daugiau vitamino C, jeigu jos šaldomos nepjaustytos, netrintos. Norint išlaikyti spalvą šaldant, rekomenduojama apšlakstyti braškes citrinų sultimis“, - pataria L. Romeraitė-Kuklierienė.

Tuo tarpu geriausia temperatūra kuo ilgesniam braškių laikymui, jų nešaldant yra 2°C. Verta atkreipti dėmesį, kad paprastai šaldytuve temperatūra yra aukštesnė – apie 4°C–6°C.

„Žinoma, norint maksimaliai išsaugoti braškių naudingąsias savybes, rekomenduojama jas valgyti kuo šviežesnes ir neapdorotas. Vitaminui C ir polifenolinių antioksidantams išsaugoti, jas reikia suvalgyti per 2 dienas po nuskynimo. Kuo braškės laikomos ilgiau, tuo daugiau naudingų medžiagų netenka“, - sakė gydytoja dietologė.

Moksliniais tyrimais patvirtinta, kad braškės gerina virškinimą, kraujotaką, medžiagų apykaitą. Be to braškės laikomos geru antidepresantu dėl jose esančių endorfinų, gerinančių nuotaiką. Asparto rūgštis, randama šiose uogose, pašalina toksinų perteklių iš organizmo. Tvirtinama, kad kuo ryškesnė braškių spalva, kurią lemia uogoje esantis flavonoidų kiekis, tuo stipresnės jų gydomosios savybės.

Penkiose vidutinio dydžio braškėse vitamino C yra tiek, kiek viename apelsine. Šios uogos vertingos ir tuo, kad jose yra geležies, fosforo, kalcio, širdies darbą stiprinančio kalio, įvairių vitaminų, ypač A ir B grupės.

Lietuvos mitybos centras rekomenduoja per metus gyventojui suvartoti po 6 kg šių uogų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių