Lietuva pirks dujas iš Trinidado ir Tobago?

Trinidadas ir Tobagas aktyviai domisi galimybe parduoti suskystintas gamtines dujas Lietuvai, šiems klausimams aptarti planuojami dvišaliai vizitai, trečiadienį sakė Lietuvos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Žygimantas Pavilionis.

Lietuvos diplomatinės misijos vadovas galimą dujų eksportą šią savaitę Vašingtone aptarė su Trinidado ir Tobago energetikos ministru ir ambasadoriumi Jungtinėse Valstijose.

„Jie aktyviai domisi. Mūsų pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) laikotarpiu Trinidado ir Tobago energetikos ministras svarsto apie galimybę pas mus apsilankyti, taip pat ieškos galimybių susitikti su mūsų ministru, bei kviečia ekspertų lygio delegaciją pas juos“, - interviu BNS telefonu iš Vašingtono trečiadienį sakė ambasadorius.

Lietuva ES pirmininkaus šių metų antrąjį pusmetį.

„Mūsų regionas jiems yra labai įdomus. Jie mato statomus suskystintų dujų terminalus, mato mūsų priklausomybę nuo Rusijos, ir tai jiems yra didžiulė rinka“, - teigė Ž. Pavilionis.

Tačiau ambasadorius atsisakė komentuoti, ar šios nedidelės Karibų šalies kompanijos dalyvauja „Klaipėdos naftos“ paskelbtame dujų pirkimo konkurse. Šio konkurso laimėtojai tiektų dujas Lietuvai per suskystintų gamtinių dujų terminalą, kurį tikimasi įrengti iki 2014 metų pabaigos.

Susidomėjimą dujų pardavimu Lietuvai patvirtino ir patys Trinidado ir Tobago diplomatai.

„Susitikimas su Lietuvos ambasadoriumi patikrinti galimybę parduoti suskystintas gamtines dujas“, - po susitikimo Vašingtone socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Trinidado ir Tobago ambasadorius Neilas Parsanas.

Trinidado ir Tobago energetikos sektorius sudaro daugiau nei 40 proc. valstybės bendrojo vidaus produkto. Dėl skalūnų dujų revoliucijos sumažėjus importuojamų dujų poreikiui Jungtinėse Valstijose, Karibų jūros šalis dabar intensyviai ieško naujų rinkų.

Ž. Pavilionis pažymėjo, kad Trinidadas ir Tobagas taip pat eksportuoja dujas į Europos šalis - Ispaniją ir Didžiąją Britaniją. Neskaitant JAV, didelė dalis eksporto tenka Kanadai, Argentinai, Čilei.

Pageidavimus dalyvauti „Klaipėdos naftos“ konkurse dėl dujų tiekimo pernai pareiškė 16 dalyvių. Anksčiau skelbta, kad sutartį siekiama pasirašyti pirmąjį 2013 metų pusmetį.

Šiuo metu Lietuva visas dujas gauna iš Rusijos koncerno „Gazprom“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių