Laisvosios rinkos institutas: ketvirtadalis šalies ekonomikos – šešėlyje

  • Teksto dydis:

Šešėlyje vis dar yra daugiau kaip ketvirtadalis šalies ekonomikos - nelegalioje rinkoje sukuriama 26 proc. visos pridėtinės vertės.

„Nors šešėlis mažėja, tačiau akivaizdžiai išlieka didele problema. Tai nepasikeis, kol valdžia nepakeis kovos strategijos. Tyrimas atskleidė, kad dabartiniai kovos būdai, pagrįsti gaudymu ir baudimu, neatgraso nei nuo šešėlinio darbo, nei nuo neapskaitytų ar nelegalių prekių pirkimo“,– pranešime spaudai sakė Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) viceprezidentas Vytautas Žukauskas.

LLRI tyrimo duomenimis, plačiausiai šešėlis paplitęs akcizinių prekių rinkoje: nelegalus alkoholis sudaro 22 proc. stipraus alkoholio rinkos, cigaretės  – 20 proc., kuras – 15 proc. rinkos.

Apklausa parodė, kad 42 proc. šalies gyventojų pirko iš nelegalių pardavėjų, net 63 proc. pirko neapskaitytas prekes iš legalių pardavėjų.

„Akcizinių prekių įperkamumas dėl aukšto apmokestinimo ir santykinai mažų lietuvių pajamų yra vienas mažiausių Europos Sąjungoje. Žmonės perka nelegalias prekes, nes kitaip jų dažnai tiesiog neįperka“, – sako V.Žukauskas.

Per pastaruosius trejus metus stipriųjų nelegalių alkoholinių gėrimų rinka mažėjo nuo 36 iki 22 proc., tačiau LLRI užsakymu atlikta Lietuvos seniūnų apklausa atskleidė, kad toks alkoholis yra lengvai prieinamas ir plačiai vartojamas - 36 proc. apklaustųjų teigė, kad galima įsigyti nelegalaus alkoholio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių