Laboratorija: koronaviruso tyrimams reikalingų priemonių pirkime jau dalyvauja 18 įmonių

Turimų priemonių, reikalingų koronaviruso testams atlikti, turėtų užtekti maždaug iki gruodžio vidurio, praneša Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL). NVSPL direktorius Danas Bakša teigia, kad, reaguojant į susidariusią situaciją, yra vykdomas naujo tipo pirkimas vykdant viešas, atviras neskelbiamas derybas, kuriose jau dalyvauja 18 įmonių.

„Priemonių šiuo metu turime maždaug iki gruodžio vidurio, be abejo, poreikis kinta kiekvieną dieną, priklausomai nuo suvartojimo ir t. t.“, – žurnalistams penktadienį teigė D. Bakša.

„Šiuo metu vykdome naujo tipo pirkimą, tai vadovaujamės Viešųjų pirkimų įstatymu ir vis dėlto truputėlį jį tobuliname, darome tokias viešas, atviras, neskelbiamas derybas. Tai šiuo metu, kiek man yra žinoma, jau yra daugiau nei 18 įmonių, kurios nusprendė dalyvauti mūsų šiame pirkime, ir kitos savaitės pradžioje turėsime rezultatus“, – taip pat akcentavo jis.

D. Bakša teigia, kad pagrindinis tikslas yra užtikrinti tyrimų tęstinumą, todėl ir bandoma ieškoti išeities iš susidariusios situacijos. Jis pripažįsta, kad Viešosios pirkimų tarnybos (VPT) kritika šioje situacijoje taip pat nepadeda.

„Reikia užtikrinti tyrimų tęstinumą, kaip tai padaryti, aš ir stengiuosi rasti būdą. O visiems tiems, kurie tiesiog ieško problemų ir ieško, kaip ką pakritikuoti, tai sėkmės, jeigu jie nori padėti, tai tegul padeda, jeigu nenori, tai tegul kritikuoja“, – sakė D. Bakša.

Laikinai pareigas einantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga taip pat pritaria, kad tokioje sudėtingoje situacijoje reikia ieškoti sutarimų, o ne ginčytis su VPT. Jis taip pat akcentuoja, kad koronaviruso  tyrimams reikalingų priemonių pradėjo sparčiai mažėti ne dėl NVSPL aplaidumo, o dėl blogėjančios epidemiologinės situacijos.

„O, aišku, situacijų pasitaiko visokių, jų ir ateityje pasitaikys, ir tikrai labai anksti buvo pradėtas planavimas, jis buvo skaičiuotas pagal tuo metu turimą informaciją, kiek gali prireikti reagentų ar kažkokių priemonių, jų buvo įsigyta ir pagal tuometinius skaičiavimus jų tikrai turėjo užtekti iki sausio pabaigos“, – žurnalistams penktadienį teigė A. Veryga.

„Bet, deja, situacija labai greitai blogėjo ir reikėjo didinti testavimo apimtis iki tokių apimčių, kurių niekada nėra buvę iki šiol. Tai dėl to ir susidarė tokia situacija, kad pirkimai, kurie buvo suplanuoti tuo metu, jie jau dabar nebespės tiesiog įvykti“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių