L. Linkevičius: jeigu uždarytų sieną kroviniams, nukentėtų pati Baltarusija

Jeigu Baltarusija uždarytų sieną tarptautiniams kroviniams, pirmiausia nukentėtų ji pati, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras.

„Baltarusijos ekonomika yra ties visiško kolapso riba šiuo metu. Ten iš tiesų didelė krizinė situacija, ir viską, ką jie kalba arba daro, turėtų labai apgalvoti, nes viskas apsivers bumerangu jiems patiems pirmiausia. Galbūt kitiems irgi bus žala padaryta, bet gerokai didesnė žala šaliai, kuri tikrai išgyvena ypatingą krizę. Šiuo atveju ne tik politinę, bet ir ekonominę“, – antradienį BNS sakė Linas Linkevičius.

„Todėl tai, kas kalbama, ir tai, kas įgyvendinama praktikoje, kaip rodo patirtis, ne visada sutampa“, – pridūrė jis.

Taip L. Linkevičius reagavo į Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos pareiškimą, kad Minskas imsis ekonominio atsako į Baltijos šalių paskelbtas sankcijas. A. Lukašenkas pareiškė, esą „brandesnės šalys supranta, kad neverta pristoti prie Baltarusijos, nes ji gali uždaryti sienas prie Bresto ir Gardino, o vokiečių kroviniai negalės taip lengvai patekti į Rytus“.

Lietuvos ministro teigimu, šiais žodžiais A. Lukašenka bando suskaldyti ir Europos Sąjungos valstybių vienybę dėl to, kas vyksta Baltarusijoje.

„Jeigu yra įsivaizdavimais tuose žodžiuose suskaldyti vienybę, išskiriant racionalias šalis ir mažiau racionalias šalis, tai čia metodai įprasti. Tikimasi, kad bus kaip visada – šalys suskils, bendros nuomonės nebus, ir tas poveikis bus arba ribotas, arba jo visai nebus, jie išloš laiko, ir nauja realybė su sena vadovybe, kuri jau neturėtų moralinės, politinės, o greitai ir teisinės bazės toliau vadovauti, išliks“, – teigė L. Linkevičius.

Jis taip pat atmetė Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo kaltinimus, kad Lietuva esą „dirba nedemokratiškais metodais“ su Baltarusijos opozicijos kandidate Sviatlana Cichanouskaja ir negerbia Baltarusijos suvereniteto.

„Lietuva nesikišo ir nesikiš į kitų šalių, taip pat ir į Baltarusijos, vidaus reikalus, nes neturi nei teisės, nei tokių ketinimų“, – antradienį BNS sakė L. Linkevičius.

„Vienintelis dalykas, kuomet kišomės, tai padėjome tiems, kuriems tikrai grėsė jų saugumui, o gal net ir gyvybei. Tokių buvo jau per 60, ne tik Sviatlana Cichanouskaja. Prieš juos iš tikrųjų buvo naudojami tie galimai nedemokratiniai metodai, apie kuriuos ir kalba S. Lavrovas“, – pridūrė ministras.

Baltarusijos režimui po prezidento rinkimų pradėjus brutaliai malšinti taikius protestus, Lietuvos Vyriausybė nutarė humanitariniais tikslais įsileisti baltarusius.

Užsienio reikalų ministras pabrėžė, kad Lietuvos siūlomas kelias krizei Baltarusijoje spręsti – nauji, sąžiningi, demokratiniai rinkimai, – yra tai, ką ragina daryti ir visos demokratinės institucijos, tarptautinė bendruomenė.

„Kalbant apie S. Cichanouskają ir jos štabą, vienintelis mūsų indėlis – kad tikrai suteikta apsauga. Jie veikia visiškai autonomiškai, veikia taip, kaip ketina veikti, bendrauja su tuo, kuo nori bendrauti, ir daro pareiškimus tokius, kokius daro“, – pareiškė L. Linkevičius.

Lietuva, Latvija ir Estija pirmadienį įvedė nacionalines sankcijas A. Lukašenkai ir dar 29-iems režimo atstovams dėl prezidento rinkimų klastojimo ir smurto prieš taikius protestuotojus. Jiems uždrausta atvykti į Baltijos šalis.

Baltarusijoje jau ketvirtą savaitę tęsiasi protestai prieš A. Lukašenkos valdymą ir suklastotus prezidento rinkimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

deinis

deinis portretas
Nu koks mielaširdingas tas Linkevičius kad gailisi belarusijos žmonių ,bet jis pamiršo pasakyti kad kišasi į svetimos valstybėsreikalus ,pamiršo pasakyti ,jei Lukašėnka tesės savo žodį ,bus žymiai švaresnis oras Klaipėdoje ,mažiau triukšmo uoste ,žodžiu čiut ne šventasis

Apsisiko

Apsisiko portretas
ir daba nezino ka daryt -teks kakucio paragauti !!!

Anonimas

Anonimas portretas
Na ponas pasirodo ir krūtas ekonomistas..... molodec. Oj moledec.....
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių