Ką daryti, kad kelionė netaptų pragaru: dažniausios keliautojų klaidos

  • Teksto dydis:

Pastaruosius kelerius metus pastebima tendencija, kad lietuviai į poilsines ir darbo keliones, komandiruotes vyksta vis dažniau. Ekspertai atkreipia dėmesį, kad tautiečiai išvykas linkę planuotis iš anksto, tačiau savo saugumu per jas susirūpina gerokai vėliau. Norint saugiai keliauti ir poilsiauti, reikėtų išvengti trijų dažniausių keliautojų klaidų, sukeliančių papildomų nemalonumų.

1 klaida. Kelionės draudimu pasirūpinama per vėlai

Kone didžiausia keliautojų klaida – nepasirūpinti kelionės draudimu iš anksto. Pasitaiko atvejų, kad draudimas įsigyjamas jau esant užsienyje – būtent tada, kai nutinka nelaimė, sunegaluojama ir prireikia medicininės pagalbos. „Compensa Vienna Insurance Group“ produktų ir rizikos vertinimo departamento vadovas Linas Laugalis įspėja, kad draudimo apsauga įsigalioja tik praėjus kuriam laikui nuo sutarties sudarymo dienos. Tokiu atveju medicininės pagalbos kreipiantis anksčiau nei įsigalioja apsauga – gydymo išlaidas tenka susimokėti patiems.

„Pasitaiko ir tokių nutikimų, kai norėdami pagelbėti savo vaikams, esantiems užsienyje, ištikus nelaimei tėvai skubiai juos apdraudžia nesusipažinę su draudimo taisyklėmis. Pavyzdžiui, Anglijoje studentas kreipėsi į odontologijos kliniką, kai tarp draudimo sutarties sudarymo ir medicininės paslaugos suteikimo buvo praėjęs vos pusvalandis. Pradėję administruoti žalą supratome, kad tik sutrikus sveikatai vaikiną apdraudė jo Lietuvoje gyvenantys tėvai“, – istorija dalinasi L. Laugalis.

Pasak L. Laugalio, šios klaidos lengviausiai išvengti galima iš anksto pasidomėjus draudimo taisyklėmis – jose visuomet būna nurodytas apsaugos įsigaliojimo terminas. Taip pat kelionės draudimu galima pasirūpinti derinant pirminius kelionės planus. Pavyzdžiui, rezervuojant gyvenamąją vietą, nuomojamą automobilį, lygiagrečiai galima užsisakyti ir kelionės draudimą.

2 klaida. Pavėluotas susisiekimas su asistavimo įmone

Kelionės draudimo sutartyje visuomet nurodomas asistavimo įmonės kontaktinis telefono numeris. Šios įmonės dirba kartu su draudimo kompanijomis visame pasaulyje ir padeda žmonėms, patekusiems į nelaimes užsienio šalyse. Dažna keliautojų klaida – su partneriais susisiekti tik tuomet, kai reikia apmokėti gydymo išlaidas – priklausomai nuo šalies, toks metas jau gali būti per vėlus. Su asistavimo įmone ekspertai pataria susisiekti iš karto po nelaimingo atsitikimo

„Kai su partneriais susisiekiama per vėlai, ligoninės personalas gali neišleisti ligonio, kol nėra atsiųstas raštiškas patvirtinimas, kad gydymo išlaidos bus padengtos. Ypatingai trečiojo pasaulio šalyse ar ten, kur informacinės technologijos ne tokios pažangios. Pavyzdžiui, teko spręsti atvejį, kai Egipte klientas, pavėluotai susisiekęs su asistavimo įmone, galėjo nespėti į skrydį namo. Kol nebuvo padengtos didelės medicininės išlaidos, personalas jo neišleido iš pastato. Po derybų su ligonine į skrydį nepavėluota, tačiau jeigu su su asistavimo įmone būtų susisiekta laiku, dar esant ligoninėje būtų suderinta medicininių paslaugų kaina ir, atsižvelgiant į tokias aplinkybes, nedelsiant padarytas tarptautinis pinigų pervedimas. Žinoma, klientas galėtų už gydymą susimokėti ir savo lėšomis, kurias jam vėliau grąžintų draudimo įmonė, tačiau gydymo išlaidos užsienyje neretai būna gana didelės“, – įspėja L. Laugalis.

3 klaida. Aptariami ne visi kelionės planai

Prieš įsigyjant kelionių draudimą patariama atvirai pasikalbėti su draudimo ekspertais. Atrodytų, net smulki detalė gali kelti nemenką riziką, apie kurią nesusimąstoma. Pasidalinus tiksliais kelionės planais ekspertai gali patarti, įspėti apie galimas rizikas ir pasekmes, jeigu tai nebus įtraukta į sutartį.

„Tam tikros veiklos yra padidintos rizikos zonose. Pavyzdžiui, fizinis darbas arba ekstremalus sportas. Jeigu nelaimė įvyksta būtent tuo metu, kai keliautojas užsienyje dirba ar rizikingai pramogauja, o tai sutartyje būna nenurodyta – draudimo apsauga tam įvykiui negalioja. Visos sąlygos ir įvykiai nurodyti draudimo taisyklėse. Šios neužima daug vietos, tad galima įsimesti ir į lagaminą, kad ištikus nelaimei draudimu būtų pasinaudota teisingai ir išvengta neplanuotų išlaidų bei papildomų nemalonumų“, – sako L. Laugalis.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių