I. Šimonytė apie sankcijas Baltarusijai: turi būti poveikis režimo finansiniams ištekliams

Europos Sąjungai svarstant galimas sankcijas svarbiems Baltarusijos ekonominiams sektoriams, sprendimai turi būti kompleksiniai, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Nenorėčiau išskirti konkrečios veiklos rūšies, nes nemanau, kad atskirai veiklos rūšys turėtų būti svarstomos. Turėtų būti svarstomi kompleksiniai sprendimai, kurie turi poveikį režimo finansiniams ištekliams“, – paklausta apie galimas sankcijas Baltarusijos kalio trąšų eksportui per Klaipėdą pirmadienį žurnalistams sakė I. Šimonytė.

„Turbūt niekas negali būti išbraukta, bet niekas vienas ir neturėtų būti išrinktas. Turėtų būti labai nuosekli visų veiklų analizė, jų sankcionavimo pasekmių įvertinimas“, – pridūrė Vyriausybės vadovė.

Anot jos, be ekonominių sankcijų, taip pat reikia svarstyti Europos Sąjungos (ES) kompanijų dalyvavimą Baltarusijos projektuose ar juos finansuojant.

Turėtų būti svarstomi kompleksiniai sprendimai, kurie turi poveikį režimo finansiniams ištekliams.

Už ES vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Thierry Bretonas (Tjeri Bretonas) po susitikimo su Lietuvos premjere sakė, kad Baltarusijai bus parengtos naujos ES sankcijos.

„Be sankcijų, kurios jau pritaikytos septynioms įmonėms, bus parengtos naujos sankcijos, įskaitant ekonomines. Šiuo metu vyksta tyrimas, mes kas savaitę siūlome naujus sprendimus“, – pirmadienį Vilniuje sakė T. Bretonas.

„Vienas dalykas yra aiškus, ir dėl šios priežasties aš esu čia – visa ES yra pasirengusi veikti labai skubiai ir mes tikrai remiame Baltijos šalis“, – teigė jis.

Gegužės 23 dieną Minskui priverstinai nutupdžius iš Atėnų į Vilnių skridusį civilinį lėktuvą, apie naujas sankcijas Baltarusijai kalbama ir ES, ir Jungtinėse Valstijose.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis praėjusią savaitę BNS sakė, kad naujos sankcijos Baltarusijai gali apimti daug sektorių, įskaitant naftos produktų, tabako, energetikos sektorius.

Apie galimus veiksmus prieš kalio trąšų eksportą užsiminė ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis.

Baltarusijoje pagamintas kalio trąšas nuo Lietuvos sienos veža „Lietuvos geležinkeliai“, o Klaipėdos uoste jas krauna „Belaruskalij“ ir Igorio Udovickio valdomas Birių krovinių terminalas.

Didinant spaudimą Aliaksandro Lukašenkos režimui ES lyderiai sutarė uždrausti Baltarusijos oro bendrovėms skraidyti į bloką ir paragino ES oro bendroves neskraidyti Baltarusijos oro erdve.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių