Į didmiesčius atvykstantys studentai neranda, kur gyventi: kada padidės butų pasiūla?

  • Teksto dydis:

Rugpjūtį studentai pradeda ieškoti būsto artėjantiems mokslo metams. Šiemet situacija itin sudėtinga. Nuomos kaina šoktelėjo trečdaliu, o butų pasiūla labai menka. Dalį būstų išgraibstė ukrainiečiai, praneša LNK.

„Čia yra vieno kambario butas. Jis yra suremontuotas, neturi balkono, nėra baldų. Jo kaina 150 eurų“, – rodydama tuščią butą sakė NT brokerė Eglė Garuolienė.

Už tokią sumą Šiauliuose jau sunku išsinuomoti būstą. Kainos šiemet šoktelėjo maždaug trečdaliu.

„Kalbant apie visai paprastą, bendrabutinio tipo butą, nuomos kaina prasideda nuo 100 eurų. Vieno kambario butas prasideda nuo 150 iki 300 eurų“, – teigė E. Garuolienė.

Už dviejų–trijų kambarių sutvarkytą butą savininkai Šiauliuose nori 400–500 eurų. Nors ši kaina kai kuriems atrodo prieinama, tai nereiškia, kad nuomininkas ras būstą. Šiuo metu paklausa – labai didelė, o pasiūla maža.

Buto ieškantiems sunku, o savininkams lengva – jie turi iš ko pasirinkti, gali kelti kainas.

„Nuomininkų tikrai yra daug ir įdėjus skelbimą praktiškai per valandą–dvi galima išnuomoti“, – tikino E. Garuolienė.

30 proc. būsto nuomos kainos kilo ir Vilniuje. Pasiūla gerokai sumažėjo dėl pabėgėlių.

„Pagrindinės priežastys yra didžiulis migrantų ir pabėgėlių srautas, labiau iš Baltarusijos nei iš Ukrainos, augantys atlyginimai, augantis gyventojų skaičius didžiuosiuose Lietuvos miestuose ir sumažėjusi pasiūla“, – komentavo ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Būsimiems studentams būstą Šiauliuose susirasti bus ypač sunku. Net jei atsirastų tinkamas variantas, neaišku, ar studentus norės apgyvendinti norimo buto savininkai.

„Dažniausiai jie patys grupuojasi, nes vienam [nuomotis] yra labai brangu. Būna, kad porelės arba dvi merginos, du vaikinai nuomojasi. Jiems yra sunkiau išsinuomoti, jeigu jie yra pirmo kurso studentai, nes jie būna dar tokie pašėlę, smagūs“, – šypsojosi E. Garuolienė.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Anot ekonomistų, kainos nesumažės kol neatsiras daugiau nuomojamų būstų. Butų pasiūla gali padidėti sumažėjus migrantų skaičiui. Šiauliuose beveik visus butus išgraibstė ukrainiečiai.

„Vienintelis ilgalaikis sprendimas yra didinti pasiūlą ir 30 proc. padidėjusios kainos turėtų paskatinti įmones ir gyventojus pasiūlyti daugiau būstų nuomai. Kai ta pasiūla išaugs, sumažės migrantų srautai, tai ta rinka turėtų stabilizuotis“, – aiškino Ž. Mauricas.

Studentams Šiauliuose sudaromos sąlygos gyventi bendrabučiuose. Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos bendrabutis pasirengęs priimti visus studentus. Čia – dar 200 laisvų vietų. Gyvenimas čia ne tik smagesnis, bet ir kur kas pigesnis nei išnuomotame bute.

„Jeigu gyvena vienas triviečiame kambaryje, su visomis komunalinėmis paslaugomis moka apie 90 eurų, jeigu gyvena trise, moka po 45 eurus“, – teigė Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos atstovas Saulius Baranauskas.

Studentams, norintiems gyventi bute, teks nemenkai paišlaidauti. Kai nuomojamų butų pasiūla tokia maža, savininkai už būstą prašo tiek, kiek nori. Žino, kad butą vis tiek išnuomos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių