G. Surplys: pernai nė vienas ūkininkas nesiskundė sankcijomis dėl sausros

  • Teksto dydis:

Seimo Kaimo reikalų komitetas trečiadienį rinkosi į dar vieną posėdį aptarti sausros padarinių Lietuvos žemės ūkiui. Pasak žemės ūkio ministro Giedriaus Surplio, situacija kol kas sudėtinga, nes vyksta klimatinė sausra, tačiau ekstremali padėtis nėra paskelbta.

„Situacija yra sudėtingesnė, nes nėra paskelbtos oficialios ekstremalios padėties, bet turime realią klimatinę sausrą. Dabar dirba darbo grupė ir deramės, kaip elgtis tokiais atvejais, kai yra klimatinė sausra, ūkininkai patiria nuostolius, bet nepaskelbta ekstremali situacija savivaldybėse. Tiesiog reikia peržiūrėti visas taisykles dar kartą“, – posėdžio metu sakė G. Surplys.

Anot žemės ūkio ministro patarėjos Virginijos Žoštautienės, ekstremalią situaciją galima skelbti, jei daugiau nei du trečdaliai ūkių yra patekę į pavojingą sausros zoną.

Žemės ūkio rūmų vicepirmininkas Algis Baravykas kėlė klausimą, ką daryti ūkininkams savivaldybėse, kuriose siaučia sausra, tačiau ekstremali situacija nėra skelbiama.

„Jei paskelbta ekstremali situacija, ūkininkaujančiam nereikia nešti (pažymų apie sausrą savivaldybei. – ELTA), bet reikia jas nešti pas trečiuosius asmenis, jei yra sudarę sutartį su bankais, produkcijos supirkėju. Jiems pažyma reikalinga, nes savivaldybėje gali būti paskelbta (ekstremali situacija. – ELTA), tačiau konkrečiame ūkyje situacija yra kitokia. Ekstremali situacija reikalinga tik kontroliuojančiai institucijai“, – sakė V. Žoštautienė.

Pasak žemės ūkio ministro, pernai nei vienas ūkininkas nesiskundė dėl sankcijų sausros laikotarpiu.

„Pernai buvo dar didesnė sausra, ir nei vienas ūkininkas nepasiskundė, kad gavo sankciją, nors buvo patyręs sausrą“, – sakė G. Surplys.

Praeitame Kaimo reikalų komiteto posėdyje žemės ūkio viceministras Venantas Griciūnas pažadėjo, kad dalyvaujantiems ES paramos projektuose bus daromos išimtys – netaikomos sankcijos, kai dalyviai neįvykdys įsipareigojimų dėl sausros bei šalnų.

„Kreipsimės į Europos Komisiją. Pasitelksime svarius argumentus dėl sausros. Imamės iniciatyvos, kad Aplinkos ministerija peržiūrėtų sausros vertinimo metodiką. Informavome savivaldybes, kad būtų registruojami duomenys apie sausros bei šalnų atvejus“, – sakė viceministras.

ŽŪM Strateginių pokyčių valdymo grupės vadovė Virginija Žoštautienė pranešė ir apie ketinamus taikyti naujus kriterijus tiek nustatant sausros, tiek šalnų atvejus. Jos teigimu, nebūtina siekti, kad būtų paskelbta stichinė padėtis dėl šalnos ar sausros. Anot jos, užtenka turėti patikimus hidrometeorologijos tarnybų duomenis apie vadinamuosius taškinius šalnų atvejus, ir tai leis ministerijai imtis priemonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių