Ekonomistas apie pandemijos pokyčius būsto rinkai: bus statoma daugiau namų

„Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas sako, kad koronaviruso pandemija lems tai, jog žmonės dažniau rinksis gyventi namuose, o ne butuose, komercinio nekilnojamojo turto (NT) taip pat laukia pokyčiai.

„Pirmas pokytis – santykinai daugiau statysime namų, gyvensime daugiau namuose, mažiau butuose. Ši tendencija stebima nuo 2009 metų krizės, kai metai po metų statoma daugiau namų nei butų“, – nuotolinėje konferencijoje sakė Ž. Mauricas.

Pasak jo, tikėtina, kad labai mažus butus pradės keisti vidutinio dydžio butai.

„Europos Sąjungoje vidutinis buto plotas yra 90 kv. metrų, Skandinavijos šalyse jis yra didesnis. Mes šiuo metu lenkiame tik Rumuniją pagal vidutinį buto plotą“, – sakė Ž. Mauricas.

Tuo metu komercinio NT taip pat laukia pokyčiai.

Žygimantas Mauricas. M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

„Ši krizė unikali tuo, kad ši krizė primena raidę K – vieni sektoriai atsigauna labai greitai, kiti dar net nemato šviesos tunelio gale. Pasižiūrėjus į NT akcijų indeksų pokyčius JAV, galima numatyti, ko galima tikėtis Lietuvoje, – pramonė, logistika yra čempionai šito laikotarpio, nes elektroninė prekyba skatina logistikos centrų plėtrą, pramonę skatina gamybos grandinių trumpinimas ir perkėlimas iš tolimų regionų į Europą“, – sakė ekonomistas.

Tuo metu biurų poreikis, pasak ekonomisto, bus mažesnis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių