Dujų balionai daugiabučiuose bus keičiami ir toliau

Siekiant, kad trijų aukštų ir didesniuose daugiabučiuose gyventojai atsisakytų nesaugiai naudojamų dujų balionų, 2021 m. bus tęsiamas suskystintų naftos dujų balionų, naudojamų maistui gaminti daugiabučiuose namuose, pakeitimo elektra arba gamtinėmis dujomis finansavimas. Kaip ir šiemet, parama vienam butui siektų iki 600 eurų, tam kitąmet numatoma skirti 10 mln. eurų, skelbiama Energetikos ministerijos pranešime.

„Finansinės paramos tęstinumas gyventojams yra ypač svarbus, kadangi ši problema yra aktuali visoje Lietuvoje ir ypač regionuose. Tikimės, kad visi tinkamai ir laiku atliks jiems pavestus darbus, kad dujų balionų keitimo į saugius energijos šaltinius procesas būtų sklandus ir iš visų daugiabučių, iš kurių tai privaloma padaryti, 2021 m. bus pašalinti dujų balionai ir taip kartu su valstybės parama išspręsta dešimtmečiais įsisenėjusi problema“, – sako laikinai einantis energetikos ministro pareigas Žygimantas Vaičiūnas.

Energetikos ministerija pateikė derinti energetikos ministro įsakymo projektą dėl finansavimo sąlygų aprašo. Numatoma, kad 2021 m. priemonę administruos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Pagal numatytą planą, APVA pirmą kvietimą teikti paraiškas turėtų paskelbti iki 2021 m. vasario 26 d.

Numatyta, kad Valstybinei energetikos reguliavimo taryba iki 2021 m. sausio 31 d., bendradarbiaujant su savivaldybėmis ir daugiabučių namų atstovais, peržiūrės ir esant poreikiui atnaujins daugiabučių namų sąrašą, kuriuose turi būti pašalinti dujų balionai.

Kaip ir šiemet, siekiant paskatinti daugiabučių namų gyventojus atsisakyti nesaugiai naudojamų suskystintų naftos dujų balionų ir pereiti prie saugių alternatyvių energijos šaltinių (elektros arba dujų), 2021 m. numatyta skirti negrąžinamą paramą – iki 600 eurų vienam butui. Iš jų daugiabučių namų vidaus tinklų įrengimui ar pertvarkymui laiptinėse ir bendros paskirties patalpose – iki 200 eurų; namo butų elektros instaliacijos ar dujų sistemos pertvarkymui – iki 200 eurų; įrangos, reikalingos naujam energijos šaltiniui naudoti (elektrinės arba dujinės viryklės) įsigijimui – iki 200 eurų.

Taip pat siūloma kompensuoti daugiabučio namo atstovo administravimo išlaidas už darbus, susijusius su daugiabučių namų vidaus tinklų įrengimu ar pertvarkymu – 3 proc. nuo daugiabučių namų vidaus tinklų pertvarkos darbų numatytų maksimalių finansavimo įkainių.

Energetikos ministerijos duomenimis, 2020 m. sprendimus atsisakyti nesaugiai butuose naudojamų dujų balionų ir pereiti prie saugių energijos šaltinių yra priėmę daugiau nei 900 daugiabučių namų gyventojai. Paraiškas finansavimui gauti 2020 m. yra pateikę daugiau kaip 400 daugiabučių namų bendrijos arba administratoriai.

158 daugiabučiai jau atliko dujų balionų keitimo darbus beveik 3000 butų už beveik 2 mln. eurų ir jau pateikė prašymus apmokėjimui šiemet.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių