Vienas pirmųjų COVID-19 Lietuvoje persirgęs medikas – apie organizmo reakciją ir skiepų svarbą

  • Teksto dydis:

Medikas Darius Rauba buvo vienas pirmųjų, kuris susidūrė su koronavirusu. Dabar COVID-19 medikui jau praeitis, tačiau jis domisi, kaip žmogaus imuninė sistema reaguoja į šį virusą ir akcentuoja žmonių grupes, kurioms skiepytis nuo COVID-19 yra ypač svarbu.

„Kadangi tampu savotišku covido „ekspertu“, nes vienas pirmųjų susidūriau su šiuo sukėlėju, taip pat bendrauju su nemaža grupe žmonių, kurie taip pat sirgo dar pavasarį ir domimės, kaip mūsų imuninė sistema sureagavo į virusą, kaip mūsų imuninės sistemos būklė keičiasi su laiku, ko galima tikėtis iš ateinančios vakcinos, todėl savo pastebėjimais ir dalinuosi su jumis. Dalinuosi, kad būtų drąsiau sutikti šį sukėlėją, ką daryti susirgus ir ko tikėtis ateityje. Viskas iš asmeninės patirties, o ne iš teorijos ir prognozių“, – socialiniame tinkle rašė medikas.

Jis visgi gavo viruso dozes ne kartą, kol dirbo tą mėnesį, bet jo imuninė sistema prisiminė tą virusą ir labai gražiai sureagavo į parazitą.

D. Rauba aprašė ir imuninės sistemos gebėjimą atsiminti virusą ir reaguoti į jį. „Jau skelbiau, kad mano antikūnų prieš covid kiekis nukrito žemiau teigiamo rezultato ir, kad tikiuosi, kad imunitetas dabar yra atminties fazėje. Taip pat rašiau, kad ir kitiems mano pažįstamiems palaipsniui antikūnai mažėjo: pas kai ką nukrito žemiau normos, o pas ką buvo 70 – nukrito per pusę. Vienas iš mūsų kompanijos reguliariai darosi antikūnų testą, nes kas mėnesį kelias savaites kasdien labai artimai susiduria su sunkiai COVID-19 sergančiais pacientais. Jis pavasarį taip pat sirgo, antikūnų buvo virš 5. Vėliau vasarą nukrito iki 4,5, spalį 1,8. Dabar grįžo po eilinio darbo COVID-19 skyriuje ir... antikūnų – beveik 30. 6 kartus daugiau, nei po pirmo sirgimo, kurio simptomų beveik nejautė. Per tą mėnesį kol dirbo su COVID-19 pacientais, nemažai kartu dirbusių gydytojų užsikrėtė ir sirgo COVID-19, jis kontaktavo su jais, kontaktavo su ligoniais, bet jokių simptomų nejuto. PGR po mėnesio darbo – taip pat neigiamas. Vadinasi, jis visgi gavo viruso dozes ne kartą, kol dirbo tą mėnesį, bet jo imuninė sistema prisiminė tą virusą ir labai gražiai sureagavo į parazitą“, – apie imuninės sistemos reakciją į virusą rašė D. Rauba.

Freepik.com nuotr.

„Taigi, mūsų imuninė sistema – tobulas Dievo kūrinys. To labai tikimės ir iš vakcinos, kad ji sukels mūsų imuninės sistemos atsaką, supažindins ją su nauju gamtos kūriniu ir išmokys ją ateityje tinkamai reaguoti į pakartotinius užsikrėtimus. Aš per 20 metų darbo skyriuje, kur kasdien ore skraido dešimtys rino, corona, influezos ir kitų virusų, rimtai nesirgau nei karto (tfu, tfu, tfu...), o vakcinavausi tik porą kartų nuo gripo (aplinkybės liepė), nes kasdien po truputį dirgindavau savo imunitetą, o COVID-19 buvo naujas, mano nesutiktas virusas, todėl ir pagavo mane“, – teigė medikas.

Mūsų imuninė sistema – tobulas Dievo kūrinys.

„Žmonėms, kurių imuninė sistema silpnesnė, kurie serga lėtinėmis ligomis, kurios ir slopina imuninę sistemą, kurie dirba pakankamai „sterilioje“ aplinkoje ir kiekvienas virusas jiems kaip naujas, tikrai turėtų skiepytis nuo naujojo COVID-19 viruso, kad supažindintų savo organizmą su naujoku. Saugokitės patys ir saugokite kitus, nes kiekvienas skirtingai reaguoja net į uodo įkandimą“, – apie skiepų svarbą rašė D. Rauba.

Primename, kad per praėjusią parą patvirtinti 3303 nauji koronaviruso atvejai, nuo COVID-19 mirė 27  žmonės, šeštadienį pranešė Statistikos departamentas.

Praėjusią parą pasveiko 2509 žmonės. Nuo pandemijos pradžios COVID-19 šalyje užsikrėtė 90 tūkst. 252 asmenys,  50 tūkst. 300  – tebeserga, 38 tūkst. 768 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 791 žmogus, dėl kitų priežasčių mirė 394 užsikrėtusieji. Per praėjusią parą ištirti 13 tūkst. 428 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 403 tūkst.151.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Je

Je portretas
Kovidas. Normalus naujadaras, ir nereikia jokios c nei petito. Mokslinei literaturai palikim tą covid-19.

Skiepai

Skiepai portretas
dalykas rimtas, ale-bet-tačiau tik tada jei tie skiepai nėra produktas skirtas trečiųjų šalių kontingentui. Dabar galima daug išgirsti kur kas juos gamina, pavadinimų jau begalės o charakteristikų, sudėties, ar galimo pašalinio poveikio (kurį turi kiekvienas vaistas) niekas neskelbia. Tai pasakyk daktarėli, argi neteisus bus žmogus kuris po kelių mėnesių atsisakys skiepo nuo koronos? Tuo labjau kad pas mus ponai valstybės vardu vykdo tokius pirkimus kad ,,pakeliui" dingsta po 3 milijonus nuo sumos..:D)

Anonimas

Anonimas portretas
Ekspertai sako, kad vakcina nepraejusi 3-5 metu isbandymus - sudo verta. Geriau pasilaistykit svestu vandeniu geriau pades negu tokia ,,vakcina,,.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių