A. Verygos prašo imtis veiksmų: per karantiną apleisti vėžiu sergantys žmonės

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Laurynas Kasčiūnas kreipėsi į sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą prašydamas imtis veiksmų dėl to, kad nepaisant karantino pabaigos ir atnaujinto sveikatos priežiūros paslaugų teikimo, onkologinėmis ligomis sergantys pacientai patiria dideles kliūtis norėdami pakliūti konsultacijos pas specialistus.

„Vėžiu sergantys žmonės pagrįstai skundžiasi, kad, nepaisant pasibaigusio karantino dėl neveiksmingos registracijos sistemos (atskiros sveikatos priežiūros įstaigos naudoja atskiras platformas, registracija telefonu tinkamai neveikia, kai linija nuolat užimta, dažnu atveju po kelis kartus reikalaujama siuntimų iš šeimos gydytojų, nors gali būti, kad pacientas jau tęsia pakartotiną konsultaciją pas konkrečios srities specialistą) ir dėl susidariusių eilių negali patekti pas gydytojus specialistus“, – teigia Seimo narys L. Kasčiūnas.

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) teigimu, net pusė vėžiu sergančių pacientų iki šiol nesulaukė savo eilės apsilankyti pas gydytoją, nepaisant įvykusios registracijos, o tyrimų tenka laukti netgi daug ilgiau.

Saugiau kaip trečdalis onkologinėmis ligomis sergančių pacientų nesulaukė jokios gydytojo konsultacijos karantino metu.

Seimo narys L. Kasčiūnas atkreipia ministro dėmesį, kad karantino ir ekstremalios situacijos metu, sveikatos priežiūros įstaigoms nutraukus stacionarines ir planines sveikatos priežiūros paslaugas, išskyrus tik neatidėliotinas, onkologinėmis ligomis sergantys pacientai laiku nesulaukė gydytojų konsultacijų, taip pat ir skubios pagalbos: daugeliui pacientų buvo atidėtos chirurginės, chemoterapijos ir radioterapijos paslaugos, dėl ko dalis pacientų gali turėti ilgalaikių sveikatos pasekmių.

„Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) skelbiamo tyrimo duomenys kelia didelį nerimą dėl ilgalaikių neigiamų pasekmių vėžiu sergančių pacientų sveikatos būklei ir galimam mirtingumo nuo vėžio ligos augimui: daugiau kaip trečdalis onkologinėmis ligomis sergančių pacientų nesulaukė jokios gydytojo konsultacijos karantino metu, beveik 40 procentų šių pacientų nesulaukė net skubios pagalbos, 30 procentų nesulaukė chirurginių paslaugų, per 20 procentų – radiologinių, o daugiai kaip 10 procentų – net ir chemoterapijos paslaugų“, – teigia Seimo narys L. Kasčiūnas.

Parlamentaro teigimu, Vakarų mokslininkai skaičiuoja,kad vien Didžiojoje Britanijoje dėl karantino apribojus onkologines sveikatos priežiūros paslaugas, mirtingumas nuo šios rūšies susirgimų per artėjančius 12 mėnesių šioje šalyje gali išaugti penktadaliu. L. Kasčiūnas apgailestauja, kad Lietuvoje iki šiol nėra atliktas nei padėties modeliavimas, nei sukurtas skubus veiksmų planas.

Deja, bet sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga iki šiol nesiėmė jokių veiksmų, kad ši netoleruotina situacija nedelsiant būtų keičiama. Ministro pasyvumas ir rinkiminiai turai po šalies ligonines niekaip neprisideda prie sunkia liga sergančių žmonių kančių mažinimo, Konstitucijoje įtvirtintos pacientų teisės į nemokamų sveikatos paslaugų prieinamumo užtikrinimą“, – teigia konservatorius L. Kasčiūnas.

Anot Seimo nario, kaip teigia patys pacientai, situacija verčia vėžiu sergančius gyventojus, nepaisant to, kad jie yra drausti privalomu sveikatos draudimu, ieškoti mokamos pagalbos privačiose klinikose, skatina korupciją valstybės medicinos įstaigose. „Tuo metu sau to leisti negalintys pacientai tiesiog palikti ligos valiai ir jos gniaužtams“, – sako L. Kasčiūnas.

Politiko teigimu, nepaisant pacientų skundų Sveikatos apsaugos ministerijai dėl nevykdomų teisės aktų nuostatų, kad pacientas turi teisę pasirinkti asmens sveikatos priežiūros įstaigą (tai yra neregistruojant onkologinių ligonių vienoje gydymo įstaigoje, nėra, kaip privaloma, teikiama informacija apie galimybę tokią paslaugą gauti laiku kitoje), ministerija tiesiog atsisakė imtis veiksmų, kad šios pacientų teisės būtų užtikrinamos šalies gydymo įstaigose.

Rašte prašoma sveikatos apsaugos ministro A. Verygos „nedelsiant imtis visų jo kompetencijoje esančių priemonių, kad būtų užtikrintos Sveikatos priežiūros įstatymo (dėl maksimalių asmens sveikatos priežiūros paslaugų suteikimo terminų), Pacientų teisių ir žalos sveikatai atlyginimo įstatymo bei Sveikatos draudimo įstatymo (dėl pacientų teisės rinktis sveikatos priežiūros įstaigą ir specialistą) nuostatų laikymasis, o susidariusi situacija, kai paslaugų onkologiniams ligoniams teikimas faktiškai yra ribojimas, būtų nedelsiant pašalinta.”

Lietuvoje vėžiu kasmet suserga 18 tūkstančių žmonių, o nuo šios ligos kasmet miršta 8 tūkstančiai žmonių. Lietuvoje šiuo metu yra net 100 tūkstančių sergančių vėžio liga. Susergančių onkologinėmis ligomis Lietuvoje kasmet daugėja po kelis šimtus gyventojų, o mirtingumas nuo šios itin sudėtingos ir klastingos ligos, nors ir mažėja, tačiau tik 0,5 procento kasmet, kai Vakarų Europos mirtingumo mažėjimo nuo vėžio vidurkis siekia apie 5–8 procentus per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Michaelis

Michaelis portretas
Žmonės, laikas pirmaklaikiam rinkimam. Jeigu šitie nesusitvarko su kylančiom problemom, trūksta kompetencijų arba yra korumpuoti, tokie atsitiktinukai valdžioje pridarys dar daugiau nuostolių visai Lietuvai

Kas darosi

Kas darosi portretas
Kada šitas cirkas baigsis.Nuo išgalvoto covid 80 žmonių "mirė" ,statistika.Ar ne juokinga?bent nuli prirašytumet,kad būtu itikinamiau.O žmonės kuriems reikalinga medicininė pagalba,tirymai,net per poliklinikos duris patekt negali.Už ka mes mokam PSD,jeigu medicinos įstaigos uždaryti.

Anonimas

Anonimas portretas
Idijotu valdzia !!! Garliavoje Poliklinikoje darbuotojai uzsidare kabine kavute gurksnoja irasus rasineja ir nedrisk patrukdyti mat karantinas , o ligoniui kuriam priklauso namu vizitas ir naudoja krauja skystinancius vaistus neimanoma prisiprasyti kad per tris men. kraujo tyrima padarytu - rezultatas zmogus apsinuodijo varfarinu . Na matysim kas uz tai atsakys dabar , sito reikalo ramiai nepaliksim. Kam dirbti jei ir tai algas moka !
VISI KOMENTARAI 29

Galerijos

Daugiau straipsnių