A. Veryga: tikiuosi, kad Kalėdas galėsime sutikti be karantino šalies mastu

Mokslininkams paskelbus prognozes, kad sergamumas koronavirusu piką šalyje pasieks gruodį, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga viliasi, jog regionams taikomos prevencijos priemonės pasiteisins ir per Kalėdas nebus įvesto karantino režimo visoje šalyje.

„Nenorėčiau būti Grinčas, visi mes laukiame Kalėdų, kad galėtume jas sutikti taip, kaip esame įpratę tai daryti – šeimos rate. Kaip bus iš tikrųjų, tik laikas ir kokia bus epidemiologinė situacija parodys. Šiandien ją nuspėti yra labai sudėtinga“, – antradienį spaudos konferencijos metu sakė A. Veryga.

Jo teigimu, yra svarstymų, kad vakcina galėtų pasirodyti rinkoje dar šiemet. Visgi, pažymėjo ministras, vakcinavimas vis tiek neįvyktų labai greitai.

„Mes visų gyventojų ir rizikos grupių labai greit nesuskiepysime, net jeigu ir pasieks kažkokios pirmosios partijos vakcinų, tai saugumo priemonių laikytis reikės. Labai tikiuosi, kad mūsų strategija dėl regioninių, rajonuose taikomų priemonių pasiteisins ir, jei bus karantinas, tai jis bus ribotoje teritorijoje, o ne visoje šalyje, ir mes visi galėsime Kalėdas sutikti ne karantine“, – pridūrė A. Veryga.

ELTA primena, kad Vilniaus universiteto mokslininkai paskelbė prognozes, kurios numato, kad sergamumas koronavirusu Lietuvoje piką pasieks gruodį.

Gali pasikartoti Čekijos scenarijus

Sveikatos apsaugos ministro tikinimu, nepaisant didėjančio užsikrėtusiųjų COVID-19 infekcija atvejų skaičių, situacija šalyje yra valdoma. Ministras savo poziciją argumentuoja tuo, kad šalyje funkcionuoja sveikatos sistema, o eksponentinis koronaviruso atvejų augimas nėra fiksuojamas. Visgi ministras įspėja, kad žmonėms ir toliau nesilaikant saugos rekomendacijų Lietuvoje gali pasikartoti Čekijos scenarijus.

Labai tikiuosi, kad mūsų strategija dėl regioninių, rajonuose taikomų priemonių pasiteisins ir, jei bus karantinas, tai jis bus ribotoje teritorijoje, o ne visoje šalyje, ir mes visi galėsime Kalėdas sutikti ne karantine.

„Manyti, kad situacija bendrąja prasme šalyje yra valdoma, leidžia tai, kad mes gyvename daugiau mažiau normalų, gal netgi per daug atsipalaidavusį gyvenimą ir visame šiame fone mes turime funkcionuojančią sveikatos sistemą, ji nėra kol kas perkrauta“, – Sveikatos apsaugos ministerijoje surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Veryga.

„Taip, pacientų yra nemažai, bet tai dar nereiškia sistemos perkrovimo, ji veikia ir, išskyrus kelis atvejus, kur liga yra išplitusi pačioje gydymo įstaigoje, gydymo įstaigos veikia, teikia planines paslaugas“, – pridūrė jis.

Sveikatos apsaugos ministras taip atkreipia dėmesį, kad kol kas Lietuvoje nėra fiksuojamas eksponentinis augimas. Visgi ministras įspėja, kad visuomenei ir toliau nesilaikant saugos rekomendacijų Lietuvoje gali pasikartoti toks pat scenarijus,kaip Čekijoje, kurioje fiksuojami 493 COVID-19 atvejai 100 tūkst. gyventojų.

„Aišku, augimas bet kada gali pereiti į eksponentinį, nes daugėja atvejų, kurių užsikrėtimo kelias yra nežinomas. (...) Dėl to ir sakome, kad reikia dėvėti kaukes, reikia laikytis atstumų, reikia vengti susibūrimų, pasilinksminimų... Jeigu ir toliau taip vyks, mes galime pereiti į tokį čekišką scenarijų, aišku, nesinorėtų, kad taip įvyktų“, – akcentavo A. Veryga.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

OsA

OsA portretas
Viską LT reguliuoja.Dar ir Kalėdas .Bus vietoj Kalėdų senio?

Snieguolė

Snieguolė portretas
Nors Kalėdos stebuklų metas, bet, realiai vertinant situaciją, stebuklų dėl karantino nenusimato. Stebuklas įvyktų jei Kalėdas pasitiktume saugiai ir be generinio ministerio sapalionių su viltimi į medicinos paslaugas ir kokybiškus vaistus.

Jonas

Jonas portretas
Niekas nesiskiepis ir nebus bandomais triušiais.Seimą visą pirmiausia reikia skiepyti ir laukti ar nenumirs iš paskepytu.Ir tada dar manau nėra reikalo skiepytis ,nes viruso bakterijos silpsta per ilgesnį laiką ir tampa nepavojingų. O persirgusius ir taip nėra reikalo skiepyti. Taip kad vakciną nereikalinga ir neverta leisti pinigus, jos išradimui.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių