A. Veryga susitiko su koronaviruso vakcinų kūrėjų atstovais

  • Teksto dydis:

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga susitiko su tarptautinių bendrovių, kuriančių vakcinas nuo koronaviruso (COVID-19), atstovais Lietuvoje. Susitikimo metu buvo aptartos bendradarbiavimo galimybės, užtikrinant sklandų ir saugų vakcinų platinimą šalyje, kai jos bus pagamintos bei patvirtintos atsakingų institucijų.

Susitikime dalyvavo Inovatyvios farmacijos pramonės asociacijos, Local American Working Group (LAWG) ir kompanijų „AstraZeneca“, „Sanofi“, „Johnson & Johnson“ bei „Pfizer“ atstovai Lietuvoje. Su šiomis kompanijomis preliminarius susitarimus dėl šiuo metu kuriamų vakcinų įsigijimo yra pasirašiusi arba dėl jų derasi Europos Komisija (EK).

Kaip praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), Lietuva jau yra apsisprendusi ir prisijungusi prie EK inicijuotų sutarčių su „AstraZeneca, „Johnson & Johnson“ dėl jų kuriamų vakcinų įsigijimo, o artimiausiu metu bus apsispręsta dėl jungimosi prie trečiosios EK sutarties su dar viena kompanija. 

Ministro A. Verygos teigimu, artėja diena, kai pasaulis turės jau išbandytą ir patvirtintą vakciną nuo šio klastingo viruso, kurią bus galima saugiai naudoti, tad Lietuva tam irgi ruošiasi.

„Jau ne kartą buvo minėta, kad skiepijimas nuo koronaviruso bus savanoriškas, o svarbiausias prioritetas šiame procese – žmonių sveikata ir saugumas. Nepaisant to, kad šią vakciną tikimasi sukurti per rekordiškai trumpą laiką, jos saugumui ir patikimumui bus taikomi aukščiausi reikalavimai, o vykdomas patikros procesas atitinka tokius pat standartus kaip ir registruojant bet kokį kitą vaistą. Tai yra iššūkis visam pasauliui, kurio tikslas – kuo greitesni ir efektyvesni sprendimai, norint suvaldyti šio viruso plitimą“, – sako ministras A. Veryga.

Praėjusią savaitę EK pristatė strategiją, pagal kurią Europos vaistų agentūros patvirtintos koronaviruso vakcinos bus skubiai paskirstomos tarp Europos Sąjungos (ES) šalių narių. Tuo pačiu EK paragino valstybes jau dabar pradėti ruoštis būsimai vakcinacijai, kad visuomenės būtų kuo greičiau apsaugotos nuo viruso, kai tik atsiras tokia galimybė.

Tad šio susitikimo metu kalbėta apie namų darbus, kuriuos reikės atlikti, norint pasiruošti operatyviai gabenti ir platinti vakcinas, apmokyti sveikatos specialistus, informuoti visuomenę, apgalvoti daug kitų detalių.

Susitikime dalyvavę asociacijų ir farmacijos kompanijų atstovai informavo, kad dalies koronaviruso vakcinų kūrimas yra pasiekęs plačios apimties trečios fazės klinikinių tyrimų stadiją. Šie tyrimai stebimi mokslininkų ir medicinos specialistų, juose dalyvauja dešimtys tūkstančių savanorių.

Pabrėžiama, kad naujosios vakcinos ES bus pradėtos naudoti skiepijimui tik tuomet, kai tyrimais bus įrodytas jų saugumas ir, išanalizavusi atliktų bandymų rezultatus, jų saugumą bei efektyvumą patvirtins Europos vaistų agentūra (EMA – European Medicines Agency). Šiuo metu EMA jau yra pradėjusi kelių vakcinų tyrimų rezultatų analizę.

EK yra įsipareigojusi, kad sėkmingai patvirtinus vakciną ją galės įsigyti visos valstybės narės, o turimos vakcinos dozės bus paskirstomos proporcingai pagal šalies gyventojų skaičių. Visgi dėl potencialiai riboto pradinio dozių kiekio, šalių vyriausybės raginamos išskirti prioritetines visuomenės grupes, kurios pasiskiepyti turėtų galimybę pirmiausiai. Tarp jų gali būti medicinos sektoriaus darbuotojai, į aukščiausios rizikos grupę dėl amžiaus bei turimų ligų patenkantys žmonės ir pan.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vargsas

vargsas portretas
bet bandykite ant saves o ne ant zmoniu tik ant saves ir tirkite kaip veiks o zmones jums ne bandomieji triusei

O

O portretas
O tai veryga pirmas ir pasiskiepis prie to pacio
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių