A. Veryga: mirusių asmenų tyrimai taps prioritetu

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigia, kad mirusių asmenų tyrimai dėl koronaviruso taps prioritetu. Pasak jo, šiuo metu mirusiųjų artimieji skundžiasi, kad tyrimų rezultatų reikia ilgai laukti.

„Kas buvo konstatuota, kad mirusių žmonių tyrimai būtų išskiriami ir prioritetizuojami, kad artimiesiems netektų laukti. (...) Nes dabar juos ir atsekti buvo sudėtinga, kuomet bendroje krūvoje, atskirai mėgintuvėliai nebuvo pažymimi kažkaip ypatingai, tai buvo tų problemų pačioje Ukmergėje. Kuomet artimieji skundėsi, kad teko palaukti“, – teigė ministras.

Šiuo metu, pasak ministro, tyrimų laikas priklauso nuo laboratorijos apkrovimo. Todėl tiek medikams, tiek pacientams tyrimų rezultatų gali tekti laukti skirtingą laiką.

„Įvairiai, priklauso į kurią laboratoriją yra nuvežama. Šiandien kaip tik buvo duoti pavedimai peržiūrėti logistiką, nes laboratorijos skirtingai užsikrauna ir turi skirtingus pajėgumus. Didesniuose miestuose jų daugiau yra paimama. Žiūrima, kaip dabar pagelbėti, tuos testus pervežti iš vienos laboratorijos į kitą, kad jie nelauktų, nes skirtingi laikai yra“ , – teigė A. Veryga.

Sprendimus dėl medikų testavimo priims ligoninių vadovai

Aurelijus Veryga sako, kad atsakymas, kada masiškai dėl koronaviruso bus tiriami visi medikai, nėra aiškus. Pasak jo, dėl to, kaip dažnai ir kokius medikus bus nuspręsta testuoti, turės pasakyti ligoninių vadovai. Kartu, pažymi jis, pirmiausia turi būti tiriami tie, kurie jau turi simptomų.

„Kiekviena įstaiga gali apsispręsti, kokius medikus, kaip ir kada tirti. Situacijos yra labai skirtingos, todėl mes tam tikras rekomendacijas siūlome. Bet supraskime, kad tas klausimas, kada masiškai bus pradėti tikrinti medikai, yra nelabai aiškus: ar jie, kai kurių įsivaizdavimu, turėtų būti kas antrą dieną tiriami – tokių nei techninių, nei fizinių galimybių nėra. Pirmiausia privalomai turi būti tiriami tie, kuriems atsiranda bet koks simptomas, su tuo susijęs“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė A. Veryga, pridurdamas, kad sprendimus dėl medikų testavimo priims ligoninių vadovai.

„Tai yra vadovo teisė susidėlioti tyrimo sekas ir apsispręsti, ką reikėtų pirmiausia tirti, o kas galėtų palaukti“, – sakė ministras.

Ministras: atšauksime pavedimą neišmesti panaudotų apsaugos priemonių

A. Veryga informavo, kad, į Lietuvą pradėjus gabenti užsakytas apsaugos priemones, jo vadovaujama ministerija atšauks gydymo įstaigoms anksčiau duotą pavedimą neišmesti panaudotų akinių ir respiratorių.

„Buvo įstaigoms duotas pavedimas jų neišmesti, nes plastiką galima dezinfekuoti, respiratorius – aš jau esu minėjęs apie mokslininkų tyrimus dėl galimo respiratorių pakartotinio naudojimo. Dabar, kai Lietuva yra užsisakiusi didelį kiekį akinių ir respiratorių, – tokios būtinybės (panaudotas apsaugos priemones kaupti.  – ELTA) nėra. Todėl nebėra prasmės ir gydymo įstaigoms juos laikyti ir saugoti. Tad šias rekomendacijas mes pakeisime, nes dabar galėsime aprūpinti įstaigas tomis priemonėmis, nebebus reikalo jas naudoti pakartotinai“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Kaip skelbė Vyriausybė, dėl koronaviruso grėsmės iš Kinijos Lietuva turėtų sulaukti užsakytų 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. veido kaukių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, 0,8 mln. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių chalatų, per 1 mln. apsauginių kombinezonų su gobtuvu, 15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. antbačių.

Gydytojai ir slaugytojai tobulins žinias

Gydytojų ir slaugytojų kompetencijai apie koronavirusu (COVID-19) infekuotų pacientų priežiūrą kelti bus vykdomi nuotoliniai praktiniai mokymai ir diegiama medikų konsultavimo sistema.

Tokį sprendimą, leisiantį efektyviau vykdyti koronovirusu užsikrėtusių asmenų priežiūrą ir gydymą, vakar priėmė sveikatos apsaugos ministras – valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas Aurelijus Veryga.

Kaip praneša SAM, mokymai bus organizuojami bendradarbiaujant su UAB Krizių tyrimo centru, specialistai iš didžiųjų ligoninių – LSMU ligoninės Kauno klinikų, VU ligoninės Santaros klinikų, Klaipėdos universitetinės ligoninės, Respublikinės Šiaulių ligoninės ir Respublikinės Panevėžio ligoninės – vykdys mokymus dvidešimčiai asmens sveikatos priežiūros įstaigų visoje Lietuvoje.

Iki balandžio 12 d. kiekvienoje iš šių ligoninių turėtų būti apmokyti nemažiau kaip po 80 gydytojų ir slaugytojų. Nuotolinių mokymų metu jie bus apmokomi atlikti pradinį ir nuolatinį standartizuotą paciento būklės vertinimą, pacientų ūmių būklių atpažinimą ir būtinosios medicininės pagalbos teikimą bei pradinių dirbtinės plaučių ventiliacijos principų.

Konferencijos vaizdo įrašas:

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

+ Kun. Sąkoma visa valdžia nuo Dievo

+ Kun. Sąkoma visa valdžia nuo Dievo portretas
bet tik ne dabartinė,šita nuo velnio .Medikai ,segantieji turi būti testuojami,sergantiems teikiama pagalba.Mirusieji gali palaukti jų žemiškoji kelionė jau pasibaigusi.Kada jūs atsigręšite į žmogų? Nedera pernelyg pasitikėti politikais. Ir ne dėl to, kad jie būtų buki ar nesąžiningi (kas, deja, dažniau yra tiesa nei netiesa), tačiau vien dėl jiems tenkančio darbo masto, kuris yra per didelis net ir geriausiems jų gretose. (Rusų poetas Joseph Brodsky) Valdžia nieko negadina. Gadina baimė... Baimė prarasti valdžią. (Amerikiečių rašytojas John Ernst Steinbeck, Jr. )Uždrauskime Dievą ir Dievu taps vyriausybė. (Anglų rašytojas Gilbert Keith Chesterton) Aukščiausias įstatymas yra žmonių gerovė. (Romėnų politikas Marcus Tullius Cicero)

kazin ar jis protauja ir masto ka sneka???

kazin ar jis protauja ir masto ka sneka??? portretas
AR JIS SPECIALIAI TAIP ELGESI,MEDIKAI TURI BUTI TESTUOJAMI SKUBOS TVARKA,NES PER MEDIKUS GALI UZKRATAS PLISTI ,SUSIRGS MEDIKAI NEBUS KAM GYDITI ZMONIU.

tiesa

tiesa portretas
matyt verygai apsireiske sventas petras ir liepe visus mirusius istirti nes be pazymos i dangu neileis atsibudo veryga ir isleido eilini tupa isakyma ar pirmas kartas
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių