A. Veryga: kalbantieji apie gausybę besimptomių COVID-19 atvejų – siekia dėmesio?

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga džiaugiasi gera koronaviruso statistika šalyje, tačiau pabrėžia būtinybę neatsipalaiduoti ir toliau išlaikyti gerą infekcijų kontrolę. Tuo tarpu kalbėdamas apie epidemiologus, kurie nuogąstauja apie daugybę žmonių, sergančių COVID-19 besimptome forma, A. Veryga sako, kad pastarieji galbūt tiesiog siekia susilaukti dėmesio.

„Kol kas tikrai gera ta statistika yra, galime pasidžiaugti – pavieniai atvejai. Jeigu taip bus, tikrai galėsime lengviau atsikvėpti. Nepaisant to, negalime visiškai užsimiršti, atsipalaiduoti, bet kol kas turime pavienius atvejus. Testavimo apimtys išlieka nemažos – iš 5 tūkst. testų 1 tik randamas teigiamas. Tai yra gera situacija“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė A. Veryga.

Man kartais keista yra stebėti tuos epidemiologų komentarus, kurie nežinia iš kur tas savo teorijas paima.

Ministro teigimu, įvairūs epidemiologai, kurie kalba apie didelius skaičius COVID-19 užsikrėtusių žmonių besimptome forma, gali turėti politinių motyvų. Juolab, pabrėžė A. Veryga, kad Lietuvoje atliktas atsitiktinis testavimas nerado daug infekuotųjų, kurie neturėtų ligos simptomų.

„Man kartais keista yra stebėti tuos epidemiologų komentarus, kurie nežinia iš kur tas savo teorijas paima. Lietuva pabandė tokį atsitiktinį testavimą – buvo tas savaitgalis, kur vieni miestai geriau, kiti blogiau padarė, bet kai situacija buvo blogesnė, buvo (...) pabandyta ieškoti tų atsitiktinių, besimptomių atvejų. Nelabai ką radome. Iš esmės nieko neradome. Randame tuose taškuose, kur plitimo sąlygos geros – kur užsikrėtę žmonės ateina į labai artimą kontaktą“, – patikino A. Veryga.

„Nežinau iš kur ištraukta ta idėja, kad pas mus jų yra labai daug. Tų idėjų buvo pačių įvairiausių – kiek pas mus sirgs, kaip bus su besimptomiais, ko reikia, ko nereikia. Dalis tų epidemiologų, aiškėja, kad dabar jau ir į politiką pasuko. Nežinau, kokiais tikslais tie komentarai yra dalijami. Gal tiesiog, kad susilauktų dėmesio“, – sakė sveikatos apsaugos ministras.

Mes, kaip šalis, esame išreiškę norą ir gauti tų vakcinų, kai jos bus pagamintos.

Pasak A. Verygos, Lietuvoje liepos 10 d. bus pradėtas plataus masto epidemiologinis tyrimas, kurio imtis bus atsitiktinė. Tai, anot ministro, turėtų parodyti tikslią situaciją. Kartu jis patikino, kad Lietuva yra išreiškusi norą įsigyti vakciną nuo koronaviruso, kai tik ši bus patvirtinta ir prieinama.

„Lietuva yra oficialiai išreiškusi savo poziciją ir norą dalyvauti tame bendrame išankstiniame procese, kuris vyks ES. (...) Mes, kaip šalis, esame išreiškę norą ir gauti tų vakcinų, kai jos bus pagamintos. (...) Kad ir kiek kainuotų, bet kuri šalis bus suinteresuota padaryti ją prieinamą, tam, kad nereikėtų valstybės tiesiog „išjunginėti“ ir grįžti prie karantino“, – pridūrė A. Veryga.


Šiame straipsnyje: Koronavirusas LietuvojeAurelijus VerygaCOVID-19 saviizoliacijabesimptomiai koronaviruso atvejai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Siaip

Siaip portretas
Man tai pliki perbale zombiai su savo kliediesiais baisiau uz korona
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių