A. Veryga apie senkančias mėgintuvėlių atsargas: sprendimas rastas, jų nepritrūks

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtina, kad Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) užsitikrino reikiamą skaičių mėgintuvėlių.

„Mėgintuvėlių bus, jų jau yra rasta, nereikia nuogąstauti, kad jų dabar pritrūks. Mes privalėjom sureaguoti į žinias,  kurios atkeliavo iš laboratorijos, buvo atsisakyta pasirašyti sutartį, ir tada ieškoti kitų būdu, kaip įsigyti šiuo metu, sprendimai yra rasti. Nacionalinė laboratorija sprendimą rado, reikiamą kiekį dabar užsitikrino, o pirkimai vyks ir toliau“, – ketvirtadienį interviu Lietuvos radijui sakė A. Veryga.

NVSPL atstovė spaudai Simona Kalvelytė trečiadienį patvirtino BNS, kad gali pritrūkti koronaviruso tyrimams reikalingų mėgintuvėlių, reagentų tuo tarpu turima 54 dienoms.

NVSPL direktorius Danas Bakša atsakyme BNS teigė, kad šiuo metu stringa mėgintuvėlių viešieji pirkimai, tačiau tikino, kad koronaviruso tyrimų procesas sutrikti dėl to bent jau kol kas neturėtų.

Ministras A. Veryga komentuodamas situaciją pažymėjo, kad niekas nėra apsaugotas nuo situacijos, kai tiekėjas paskutinę akimirką pranešė negalėsiantys įvykdyti pirkimo.

„Niekas nėra apdraustas nuo numatomų dalykų, kurie galėjo įvykti, kas ir vakar buvo kalbama, mėgintuvėlių pirkimo, kurie dalyvavo, paskutinę dieną prieš pirkimą pasakė, kad nebegalės patiekti. Visko gali atsitikti, bet laboratorija ir kitos nuolat planuoja, perka reagentus“, – sakė A. Veryga.

Privalėjom sureaguoti į žinias,  kurios atkeliavo iš laboratorijos, buvo atsisakyta pasirašyti sutartį, ir tada ieškoti kitų būdu, kaip įsigyti šiuo metu, sprendimai yra rasti.

Anot NVSPL vadovo, neįvyko rugsėjo pabaigoje per Centrinę perkančiąją organizaciją skelbtas pirkimas dėl 410 tūkst. vienetų mėgintuvėlių.

„Jo laimėtojas atsiėmė savo pasiūlymą, nes neturi pakankamo mėgintuvėlių skaičiaus ir negalės užsakymo pristatyti laiku. To priežastį tiekėjas nurodė, kad prekių gamintojai atsisako išvežti prekes iš savo šalies“, – teigė D. Bakša.

Jis tvirtino, kad žinia apie negalėjimą įvykdyti pirkimo įstaigą pasiekė tik lapkričio 10 dieną.

Laboratorijos vadovas teigė, kad susiklosčius tokiai situacijai mėgintuvėlius ketinama įsigyti neskelbiamų derybų būdu. Pasak jo, vykdant pirkimą šiuo būdu jau apklausta daugiau nei dešimt galimų mėgintuvėlių tiekėjų, sutartys bus sudarytos su keturiais, kurie juos pristatys per minimalų laiką.

„Intensyviai dirbama su tiekėjais ir jau šį penktadienį žadama pristatyti papildymą“, – teigė jis.

Pastaruoju metu šalyje kasdien ištiriama keliolika tūkstančių ėminių, šis skaičius sumažėja savaitgaliais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

klp

klp portretas
ir vėl bus nupirkta už kosminę kainą.Tikėkimės ,kad tai bus paskutinė verygos afera
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių