Vaistininkė pataria, kaip išvengti virškinimo sutrikimų

  • Teksto dydis:

„Camelia“ vaistininkė Evelina Zykienė sako, kad į vaistinę kone kasdien ateina klientai, norintys pasikonsultuoti dėl įvairių virškinimo sistemos sutrikimų. Kaip išvengti tokių problemų ir ką daryti, jei negalavimai jau užklupo?

E. Zykienė sako, kad klientai labai dažnai kreipiasi pasikonsultuoti dėl įvairių virškinimo problemų.

„Dažniausiai juos kankina virškinimo sutrikimai ir padidėjęs rūgštingumas. Dauguma tokių pacientų skundžiasi sunkumo jausmu epigastriumo (viršutinės vidurinės pilvo dalies) srityje, kuris išryškėja pavalgius, – sakė vaistininkė. – Taip pat sulėtėjusiu virškinimu, pilvo skausmais. Paskutiniu metu aktuali problema yra vidurių užkietėjimas.“

Kokios didžiausios klaidos maitinantis?

„Camelia“ vaistininkė sako, kad Lietuvos gyventojai kasdien maitindamiesi daro daug klaidų. Viena pagrindinių, pasak E. Zykienės, yra nereguliari ir netinkama mityba.

„Dažnai maistas būna per riebus, per mažai vartojama daržovių, dažnai persivalgoma“, – sako vaistininkė.

Pasak specialistės, virškinimo problemų atsiradimui labai didelės įtakos turi stresas ir nervinė įtampa.

„Taip pat virškinimo problemas gali sukelti kai kurių vaistų vartojimas, žalingi įpročiai“, – akcentuoja E. Zykienė.

Vanduo padeda išplauti toksinus iš virškinamo trakto ir suminkština žarnyno turinį. Labai svarbu vandenį gerti  20-30 minučių prieš valgį.

Ar su virškinimo problemomis susijęs laikas?

Vaistininkė sako, kad virškinimo problemos kamuoja ištisus metus, o ypač po švenčių, kai jų metu persivalgoma.

„Persivalgius arba suvalgius sunkiau virškinamo maisto, gali atsirasti fermentų trūkumas, nes kasa nespėja pagaminti fermentų tiek, kiek reikia“, – sako vaistininkė ir pabrėžia, kad rudenį ir pavasarį pastebimas žarnyno virusų suaktyvėjimas.

Kada vartoti vaistus?

E. Zykienė sako, jei virškinimo sutrikimai iki šiol nesikartojo ir netruko ilgai, problemas iš pradžių geriausia spręsti augaliniais preparatais.

„Situacijai negerėjant reikėtų pasitarti su vaistininku, o prasidėjus karščiavimui, ūmiam pilvo skausmui ar viduriavimui, kreiptis į gydymo įstaigą“, – įspėja vaistininkė.

E. Zykienė sako, jei dėl maisto jaučiamas sunkumas, padėti gali virškinimo fermentai. „Jie padeda skaidyti svarbiausias maisto medžiagas – baltymus, angliavandenius ir riebalus bei pagreitina maisto medžiagų įsisavinimui būtinas reakcijas, – sako „Camelia“ vaistininkė. – Tačiau nejaučiant pagerėjimo ir simptomams kartojantis, būtina gydytojo konsultacija.“

Kaip reikėtų spręsti problemas?

Vaistininkė sako, kad pacientai turėtų įsidėmėti, jog vaistai – tik trumpalaikė ir momentinė pagalba. Jei nenorite turėti problemų dėl virškinimo, pirmiausia reikėtų nepersivalgyti: valgyti mažiau, bet dažniau. E. Zykienė taip pat rekomenduoja kuo geriau sukramtyti maistą – iškart pajusite pokyčius.

„Seilėse esantys virškinimo fermentai pradeda virškinimo procesą“, – sako vaistininkė ir pabrėžia gerti daugiau vandens.

„Vanduo padeda išplauti toksinus iš virškinamo trakto ir suminkština žarnyno turinį. Labai svarbu vandenį gerti  20-30 minučių prieš valgį, – sako E. Zykienė. – Vartojant vandenį su maistu, jis gali praskiesti virškinimo fermentus ir sulėtinti virškinimą. Reikėtų stengtis kasdien valgyti daugiau skaidulų turinčio maisto, vengti pridėtinio cukraus, kepto, riebaus ir rūkyto maisto, miltinių patiekalų.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių