Vaistai keičia požiūrį į erekcijos sutrikimus

Erekcijos sutrikimai kamuoja pusę 50 metų sulaukusių vyrų. Bėgant metams, susiduriančiųjų su šia problema skaičius tik didėja. Bet medikamentinis gydymas suteikia galimybę džiaugtis visaverčiu lytiniu gyvenimu.

Sutrikimus "nurašo" amžiui

Prieš dešimtmetį lytinės funkcijos sutrikimai buvo savotiškas tabu. Apie šią problemą garsiai pasakota tik anekdotų pavidalu. Dabar vyrai tampa atviresni.

"Medikamentinis gydymas keičia požiūrį į erekcijos sutrikimus", – tikino Klaipėdos universitetinės ligoninės Urologijos skyriaus vedėjas Raimundas Venckus.

Erekcijos sutrikimai – nepakankamas varpos sukietėjimas užbaigti lytinę sueitį. Ši problema tampa vis aktualesnė, atšventus 40-ąjį gimtadienį.

Nusistovėjęs gyvenimo ritmas, rūpinimasis karjera ir šeima daugeliui vyrų seksualinį gyvenimą nustumia į antrą planą. Dėl rutinos nukenčia lytinė funkcija. Tad erekcijos sutrikimus kai kurie vyrai "nurašo" amžiui.

Pasak urologo, susirūpinti lytinio gyvenimo atgimimu dažnai priverčia pasikeitusios gyvenimo aplinkybės: nauja santuoka ar partneris. Tokiais atvejais lytinę funkciją vyrai stiprina medikamentais.

Kaip sakė R.Venckus, lytinė funkcija nėra gyvybiškai svarbi, bet ji daro didžiulę įtaką gyvenimo kokybei. Daugelis įvairiose pasaulio šalyse atliktų tyrimų patvirtina, kad intymus gyvenimas neatsiejamas nuo visaverčių santykių.

"Vyro erekcijos sutrikimai gali atsiliepti ir šeimyniniams santykiams, bendravimui su kitais – taip užvedamas nesėkmių ratas. Atliktos studijos patvirtino: jei partneris vartoja "Viagrą", moteris pageidauja, kad tai tęstųsi kuo ilgiau. Moterys lytinį artumą sutapatina su meile", – aiškino urologas.

Tad atitinkami vaistai pagerina ne tik vyro, bet ir moters gyvenimą bei suteikia galimybę džiaugtis pilnaverčiais lytiniais santykiais.

Pasikeitė priežasčių santykis

Prieš gerą dešimtmetį, iki vyrų potenciją gerinančių vaistų atsiradimo, buvo manoma, kad iki 80 proc. atvejų erekcija sutrinka dėl vyro psichogeninių priežasčių ir 20 proc. – dėl ligų.

Pasak R.Venckaus, tolimesni potenciją gerinančių vaistų tyrimai pakeitė šią disproporciją: 80 proc. erekcijos sutrikimų yra organinės kilmės ir 20 proc. – dėl psichogeninių priežasčių.

"Nepakankamą erekciją lemia ne pasikeitęs vyro elgesys, psichologinės priežastys, o liga", – tyrimo išvadas išsamiau pakomentavo urologas.

Viena svarbiausių erekcijos problemų – kraujo pritekėjimo į varpą pakitimai. Dažniausiai pritekėjimas būna nepakankamas.

R.Venckus aiškino, kad spręsti šią problemą efektyviai padeda sildenafilio preparatas, esantis potenciją gerinančių vaistų sudėtyje. Jis palengvina kraujo tekėjimą į varpą, taip pagerindamas erekciją.

Pasak urologo, šis vaistas veikia ne visą kūną, o tik tam tikras kraujagysles mažajame dubenyje. Būtent dėl šios priežasties šie vaistai tokie populiarūs.

Gydytojo manymu, potenciją gerinantys vaistai iki šiol Lietuvoje nepakankamai vartojami dėl didelės kainos. Viena tabletė kainuoja nuo 50 iki 80 litų. Naujas generinis sildenafilio preparatas – perpus pigesnis. Tabletė atsieina 25 litus.

Nors šie vaistai parduodami be recepto, bet kai kurie vyrai neturėtų jais piktnaudžiauti arba vartoti, nepasitarę su gydytoju. Atsargesni turėtų būti sergantieji širdies ir kraujagyslių ligomis, inkstų nepakankamumu, vartojantys nitrogliceriną, įspėjo R.Venckus.

Urologai nesutaria

"Kokybiškas vyro lytinis gyvenimas priklauso nuo gero erekcijos reflekso bei geismo. Pastarojo intensyvumas priklauso nuo vyriško hormono – testosterono kiekio kraujyje. Natūraliai, su amžiumi vyrams jis mažėja, tad silpnėja ir sekso poreikis", – pasakojo urologas.

Apskaičiuota, kad kas trečiam vyresniam nei 45 metų vyrui testosterono lygis yra per žemas. Tad vyrams, kaip ir moterims, taip pat taikoma pakaitinė hormonų terapija, kad sužadintų gyvybinę energiją ir lytinių santykių poreikį.

Tačiau net tarp urologų vyksta diskusija, kokį metodą naudoti erekcijos sutrikimams gydyti: didinti testosterono lygį ar gerinti kraujo pritekėjimą į varpą.

Pasak R.Venckaus, kitos erekcijos sutrikimų priežastys – retesnės. Tai psichogeniniai sutrikimai, gretutinės ligos (ilgalaikis cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, įvairios depresijos formos).

Po urologinių operacijų taip pat pasitaiko potencijos problemų.


Šiame straipsnyje: erekcijos sutrikimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

22tis

22tis portretas
veikia 6 valandas ir ilgiau, veikti pradeda per 15-30 minučių, ir tai yra pati saugiausia ir geriausiai toleruojama viagros alternatyva, kokią tik dabar galima rasti. Skirta vyrams nuo 18 metų.

22tis

22tis portretas
kiek man žinoma, išrašyti gali šeimos gydytojas arba urologas, bet iš esmės parduoda ir be recepto - tačiau vis dėlto reikėtų, kad dozę parinktų specialistas. Dažniausiai skiria 100 mg, bet dozė gali svyruoti nuo 50 iki 200 mg

22tis

22tis portretas
na, nežinau... dabar yra ir naujesnių, ir saugesnių alternatyvų - nuo tos viagros galima ir odos vėžiu susirgt, ir apakt... Ji beviltiškai paseno. Pavyzdžiui, Spedra iš tos pačios vaistų grupės toleruojama geriau už visus viagros analogus. Yra pirkti visose vaistinėse.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių