Vaikų ligoninėje – virusų pakirstų klaipėdiečių antplūdis

Pastarosios pora savaičių – pats darbų įkarštis Klaipėdos vaikų ligoninės Priėmimo skyriuje. Per parą čia sulaukiama dvigubai daugiau pacientų nei įprasta. Gydytojai pastebi, kad šiemet gripas dažnai neapsieina be komplikacijų.

Ligoninėje – įtempta padėtis

Nors Klaipėdos mieste dar nepaskelbta gripo epidemija, tačiau sergančiųjų – gana daug. Nemažai klaipėdiečių jau turėjo progą įsitikinti, kad šiemet gripas – kur kas piktesnis ir susirgus ilgiau laiko tenka praleisti ligos patale.

Virusinės kvėpavimo takų infekcijos labiausiai puola vaikus. Tad vaikų gydytojams pastaruoju metu – išties karšta.

"Ryškiai jaučiame pagausėjimą. Per parą į Priėmimo skyrių atvyksta apie 100 pacientų – dvigubai daugiau nei įprasta", – sakė Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja gydymui Diana Vaitkevičiūtė.

Ryškiai jaučiame pagausėjimą.

Ji patvirtino, kad pastarosios pora savaičių – gana įtemptos dėl užplūdusių pacientų, sergančių virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis. Daliai besikreipiančiųjų nustatomas gripas.

Dažniau serga mažiausieji

Šiuo metu didžiausią Klaipėdos vaikų ligoninės pacientų dalį sudaro kūdikiai ir vaikai iki trejų metų. Juos labiau puola virusinės kvėpavimo takų infekcijos, o štai vyresnius vaikus – gripas.

Pusei ligoninės pacientų nustatomas bronchiolitas – infekcinė kvėpavimo takų liga, sukelta viruso, arba bronchitas – viruso sukeltas bronchų gleivinės uždegimas.

Susirgusiems gripu dažnai išsivysto komplikacijos, susijusios su žarnynu, arba plaučių uždegimas.

Pasak D.Vaitkevičiūtės, pastarieji atvejai yra gana sudėtingi, nes gydymas trunka ilgiau ir vaikui pasveikti prireikia daugiau laiko nei įprasta. Tokie pacientai guldomi į ligoninę, o štai susirgę gripu be komplikacijų išleidžiami gydytis namo.

Keli vaikai buvo paguldyti į Reanimacijos skyrių, tačiau intensyvios priežiūros jiems labiau prireikė dėl komplikuotų gretutinių ligų.

Daugiau komplikacijų

Pasiteiravus, ar šiemet iš tiesų siaučiantis gripas yra "piktesnis", gydytoja paaiškino, kad kol kas ligoninėje nebuvo nustatyta tiek daug gripo atvejų, kad galėtų pasakyti, kuo išskirtinis šių metų gripas.

Tačiau pastebėta, kad daugumai pacientų diagnozuojamas A tipo gripo virusas ir tik vienam – B tipo.

A tipo gripo virusas yra kur kas pavojingesnis nei B tipo. Jis daug dažniau sukelia epidemijas ar net pandemijas, padidėja komplikacijų rizika.

"Taip, šiemet komplikacijų nustatome daugiau nei ankstesniais metais", – patvirtino pavaduotoja.

Aplenkia šeimos gydytoją

Dauguma tėvų susirgus vaikui aplenkia šeimos gydytoją – sėda į automobilį ir važiuoja į Priėmimo skyrių arba skambina į greitąją pagalbą. Dažnas nesikreipia į savo šeimos gydytoją net dienos metu.

"Priežasčių, kodėl tėvai iškart važiuoja į ligoninę ir nesikreipia į savo šeimos gydytoją, gali būti daug ir įvairių. Mes šito nesiaiškiname. Mums svarbiausia – paciento sveikata", – sakė vyriausiojo gydytojo pavaduotoja.

Šeimos gydytojai vaiką siunčia į ligoninę tuomet, kai nustatoma ligos komplikacijų.

Pritrūko vietų

Dėl pacientų gausos ligoninėje jau buvo pritrūkę vietų, tad kuriam laikui sustabdytas planinių ligonių guldymas. Kitų profilių skyriai užleisti vaikams, sergantiems virusiniais kvėpavimo takų susirgimais. Pastatytos papildomos 25 lovos.

"Taip nutinka kasmet. Nuo spalio pabaigos visada sulaukiame daugiau nei įprasta sergančiųjų virusiniais susirgimais. Jeigu gripas dar labiau įsisiūbuos, vėl teks stabdyti planinių ligonių guldymą", – paaiškino D.Vaitkevičiūtė.

Pasak gydytojos, ar gripas įsisiautės dar labiau, priklausys ir nuo oro. Šalti orai padeda pristabdyti virusų plitimą. Tačiau ji prognozuoja, kad sergančiųjų gripu dar daugės.

Trečiąją šių metų savaitę Klaipėdoje gripu sirgo 277 gyventojai, iš jų 111 – vaikai iki 17 metų. Virusinės kvėpavimo takų infekcijos buvo diagnozuotos 1 204 vaikams.

Klaipėdos apskrityje per minėtą laikotarpį buvo nustatyta beveik 400 gripo atvejų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau.

Manau. portretas
Kaukes turi buti butinos epidemijos metu viesose vietose,poliklinikoseTai apsaugos vaikus ir visus nuo virusu.

Julija

Julija portretas
Gripo epidemija paskelbta jau vakar ,atsibuskit
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių