V. Kasiulevičius kreipiasi į SAM: norime žinoti tikslią datą, kada vakcina bus Lietuvoje

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius savo feisbuko paskyroje pasidalijo naujausiomis įžvalgomis koronaviruso tema. Profesorius akcentuoja vakcinos nuo koronaviruso svarbą ir tikisi sužinoti konkrečią datą, kada efektyvi ir saugi vakcina pagaliau pasieks Lietuvą.

„Jungtinė Karalystė (JK) gruodžio 7 dieną gali patvirtinti „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakciną prieš COVID-19. Kiek žinoma, amerikiečių vakcina jau pristatyta ir paskirstyta į šaldytuvus JK ligoninėse. Aprobavus vakcinos naudojimą JK pirmieji bus skiepijami gydytojai ir slaugytojos. JAV FDA dėl „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos sprendimą turėtų priimti gruodžio 10 dieną. Jeigu sprendimas bus teigiamas, jau gruodžio 11 dieną galės pasiskiepyti pirmieji medikai. Jeigu vakcinos kontrolės institucijų dėl kokių nors objektyvių priežasčių būtų pripažintos netinkamomis, jos tiesiog būtų sunaikintos“, – apie situaciją kitose šalyse rašė profesorius.

Kadangi vėl užtruks konkursai ir neaišku, kada ir kokiais teismais jie baigsis, primenu, kad Lietuvos teritorijoje 80 laipsnių šaldytuvų yra ir galbūt juos pirmajai vakcinų partijai galima pasiskolinti.

V. Kasiulevičius kreipėsi ir į antivakserius – jis ragina nepergyventi, nes priverstinai skiepytis niekas nevers. „Bet JAV, JK ar Kanada vakcinos logistiką sutvarkė jau iki vakcinos registracijos. Tuo tarpu mano pasiūlymas sudaryti sąlygas atvykti (ne skiepyti) į Lietuvą vakcinai iki registracijos, kurį išsakiau atsakydamas į parlamentaro klausimą lapkričio 5 dieną Seime, sukėlė tikrą antivakserių ir vieno valstiečių frakcijos nario – kūrėjo, bet ne kovotojo, įtūžį ir piktdžiugą. Atsipalaiduokite! Niekas nei vieno antivakserio prievarta neskiepys! Jūsų dėka šis virusas Lietuvoje cirkuliuos daug dešimtmečių, sukeldamas mažesnes ar didesnes epidemijas. Skirtumas tik tas, kad sąmoninga pasiskiepijusios visuomenės dalis apsaugos mūsų šalį nuo karantino ateityje, daugybės mirčių ir kitų praradimų“, – feisbuke mintimis dalijosi V. Kasiulevičius.

Freepik.com nuotr.

Profesorius kreipėsi ir į Sveikatos apsaugos ministeriją (SAM) klausdama, kada visgi Lietuvoje galime tikėtis taip laukiamos vakcinos nuo koronaviruso? „Tuo tarpu didžiosios šalys padarė savo namų darbus. Lietuva, jeigu neklystu, irgi pagaliau skyrė pinigų šaldytuvams pirkti. Kadangi vėl užtruks konkursai ir neaišku, kada ir kokiais teismais jie baigsis, primenu, kad Lietuvos teritorijoje 80 laipsnių šaldytuvų yra ir galbūt juos pirmajai vakcinų partijai galima pasiskolinti. Ta proga noriu priminti SAM, kad daug mano kolegų norėtų žinoti tikslią datą, kada efektyvi ir saugi vakcina prieš COVID-19 bus Lietuvos teritorijoje ir kada pirmieji savanoriai medikai galės pasiskiepyti?“ – klausė profesorius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

oo,

oo, portretas
kas tas Kasiulevicius??? kas jis toks??? balvonas koks tai, kurio vienintelio ant Lietuvos raikia klausytis???

pritariu gerb.kasiuleviciui

pritariu gerb.kasiuleviciui portretas
norim zinoti, ir kuo grieiciau, delsimas veda prie visokiu manipuliaciju,

Bereikalingas

Bereikalingas portretas
Pinigų mėtymas, vaistų reikia, švaros, maisto ir normaliai prižiūrėt ligonius, o tos vakcinos tik tiem klykaujantiems po 5 dozes iškart - pažiūrėsim, kas bus...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių