V. Kasiulevičius: balandis bus labai sunkus Lietuvos sveikatos apsaugos sistemai

  • Teksto dydis:

Profesorius, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prodekanas Vytautas Kasiulevičius savo feisbuko paskyroje ketvirtadienio vakarą rašo, kad šis mėnuo šalies sveikatos apsaugos sistemai bus itin sunkus.

"Balandis bus labai sunkus Lietuvos sveikatos apsaugos sistemai. COVID-19 ligoninėse didėja pacientų srautas ir jie sunkėja. Palaipsniui įeiname į turbulencijos zoną.

Prognozės sunkus dalykas, bet jos svarbios planuojant resursus. JAV Misisipės valstijoje gyvena 2 milijonai 976 tūkstančiai gyventojų, o Kanzaso valstijoje 2 milijonai 913 tūkstančių gyventojų. Šios valstijos pagal gyventojų skaičių artimiausios Lietuvai. COVID-19 pandemijai planuojamas stacionarinių lovų poreikis piko metu nuo 1831 Kanzase iki 3392 Misisipėje, o intensyvios terapijos lovų skaičiaus poreikis piko metu nuo 277 Kanzase iki 512 Misisipėje. Dirbtinės plaučių ventiliacijos (DPV) poreikis piko metu nuo 221 DPV Kanzaso iki 410 DPV Misisipės valstijoje.

Labai pravartu susipažinti ir Lietuvai. Jeigu JAV pandemijos modelis nors kiek atitinka Lietuvos, galima prognozuoti panašų stacionaro, intensyvios terapijos lovų ir DPV poreikį. Sumaniai valdant karantiną ir išsaugant jo efektyviausius elementus iki pandemijos pabaigos galima prognozuoti, kad nors ir sunkiai, bet galime išvairuoti. Bet tam reikia sąlygų - medikai turi būti saugūs. Ir ne tik COVID-19 ligoninėse. Nes DPV gali užtekti, bet neliks kam dirbti", - rašo V.Kasiulevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pliurpalas

pliurpalas portretas
paskaito kasd dedasi svetur ir sapaioja,juokingas palmirinas.Kas bus pamatysim rytoj'....

Kazys

Kazys portretas
Vytukai, matau, kad spėlionės nesipildo, nebūsi spėlionių karalium.

vadimas

vadimas portretas
Taip pritariu ir kuo daugiau visokiausiu komisiju,Jos labai "PADEDA"sakau kuo daugiau komisiju.
VISI KOMENTARAI 26

Galerijos

Daugiau straipsnių