V. Kasiulevičius – apie medikų užsikrėtimus ir mirtis nuo COVID-19

  • Teksto dydis:

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Vytautas Kasiulevičius savo feisbuko paskyroje pasidalijo užsienio mokslininkų analize apie medikų užsikrėtimus COVID-19 infekcija.

„Tyrėjų komandą iš keliolikos šalių analizavo medicinos literatūros duomenis apie medikų užsikrėtimus COVID-19 infekcija. Analizė apima laikotarpį nuo pandemijos pradžios iki 2020 gegužės 8 dienos. Nors tai jau mėnesio senumo informacija, bet verta atkreipti dėmesį“, – feisbuko skaitytojų dėmesį atkreipė profesorius.

Jis toliau dėsto, kad iki gegužės 8 d. medicininėje literatūroje aprašyti 152 888 medikų užsikrėtimo atvejai ir 1413 medicinos darbuotojų mirčių.

„Kadangi trūksta tam tikrų duomenų apie visus šia infekcija užsikrėtusius medikus, analizuota tik apie 20 procentų šios informacijos. Bet ji irgi pakankamai aiškiai atskleidžia situacijos rimtumą. COVID-19 infekcija dažniau užsikrečia medikės moterys (71 proc.). Tikėtina todėl, kad sveikatos apsaugos sistemoje moterų daugiausia (pvz. slaugytojos sudaro absoliučią daugumą)“, – toliau mokslininkų tyrimą apžvelgia V. Kasiulevičius.

Profesorius pažymi, kad nors užsikrėtusių daugiausia moterų medikių, tačiau 70 proc. mirusių dėl COVID-19 yra medikai vyrai, daugiausia gydytojai.

„Medikų mirtys apima įvairaus amžiaus kategorijas. Jauniausia mirtis – 18 metų medicinos studento. Bet didžiausias procentas mirusių medikų virš 50 metų, ypač virš 70. Tuo tarpu 50-59 metų amžiaus grupėje pasaulyje dėl COVID-19 mirusių medikų buvo daugiausia. Gegužės 8 d. duomenimis, Europoje buvo aprašyti 119 628 medikų užsikrėtimų atvejai ir 712 mirčių. Šiandien situacija Europoje (išskyrus Rusijos Federaciją ir Baltarusijos Respubliką) stabilizavosi ir infekcija pasislinko į Amerikos žemyną“, – apibendrina jis.

Pilną mokslininkų analizę galima rasti čia.

Primename, kad, šeštadienio duomenimis, per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 11 naujų koronaviruso atvejų, bendras skaičius išaugo iki 1705.

Koronavirusu vis dar serga 304 žmonės, pasveikusiųjų – 1321, izoliacijoje šiuo metu yra 263 asmenys.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 71 asmuo, dar devyni susirgusieji mirė dėl kitų priežasčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

K

K portretas
Nemirė nėi vienas medikas burtai

Seno pirdžiaus Kęsto naujas pabezdėjimas

Seno pirdžiaus Kęsto  naujas pabezdėjimas portretas
Tai vargšas nusenęs žmogelis – okupacijos laikų liekana. Visą laiką sąžiningai tarnavo sovietų represinėse struktūrose. Negailėdamas jėgų kovojo su Sovietų Sąjungos priešais, naikino ir trėmė visus, netikinčius šviesiu komunizmo rytojumi. Vykdė ir viršijo Komunistų partijos iškeltus penkmečio planus. Visas sovietines šventes šventė negailėdamas sveikatos. Nenuostabu, kad žmogelis prieš laiką susidėvėjo ir psichiškai, ir fiziškai. Dabar prisiduria pragyvenimui, rašydamas komentarus, liaupsinančius fašistinę Kremliaus milijardierių kliką ir keikiančius Lietuvą. Nebesupranta žmogelis apie ką straipsnyje rašoma, todėl jo komentarai ne į temą. Dėl protinio neįgalumo tą patį komentarą kartoja po daugeliu straipsnių.

Kęstas

Kęstas portretas
Ar naudingi mums buvo karantino apribojimai? Koks nors restorano savininkas pasakys, kad - ne. Geriau pusė Lietuvos išmirtų, bet jo restoranas turi būti pelningas. Deja, klaidingas atsakymas. Jei pradėtų mirti pusė Lietuvos, tai niekas neitų į tą restoraną ir be karantino apribojimų. "Bet karantino apribojimai davė mums laiko sulaukti atšilusių orų ir socialinių adaptacijų, bei, tikėkimės, lėtesnio viruso plitimo, davė laiko ligoninėms ir kaukėms bei medicininei įrangai, priartino mus šiek tiek prie vakcinos pasirodymo - ir remiantis akcijų rinkomis, bei darbo vietų skaičiumi, karantino apribojimai tai padarė nesukurdami bendros ekonominės katastrofos, kurią pranašavo daugelis dešiniųjų. Yra tūkstančiai žmonių, kurie vis dar gyvi, ir kurių gyvenimai yra akivaizdžiai svarbūs, nes tam tikrą laiką laikėmės karantino apribojimų." O mūsų vargšas nuliūdęs restorano savininkas gali ir toliau be triukšmo pavalgyti jo nuosavame restorane bei palaukti geresnių laikų.
VISI KOMENTARAI 23

Galerijos

Daugiau straipsnių