Tyrimas: „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcina – efektyvi prieš PAR aptiktos atmainos COVID-19

Vokietijos įmonės „BioNTech“ ir JAV įmonės „Pfizer“ sukurta vakcina yra pakankamai efektyvi neutralizuoti Pietų Afrikos Respublikoje (PAR) pirmiausia aptiktos atmainos koronavirusą, nors ir susidaro ženkliai mažiau antikūnų.

Akademiniame žurnale „New England Journal of Medicine“ paskelbti in vitro tyrimo rezultatai rodo, kad vakcinos lemiamas labiau užkrečiamos koronaviruso atmainos neutralizavimo lygis yra silpnesnis maždaug dviem trečdaliais.

Teksaso universiteto medicinos tyrėjų teigimu, neaišku, kokį poveikį tai turės vakcinos efektyvumui, nes organizmo imuninį atsaką lemia ir kiti faktoriai, tokie kaip vadinamųjų T limfocitų gamyba. Taigi, nors mėgintuvėlyje atliktas tyrimas rodo, kad antikūnų susiformuoja dviem trečdaliais mažiau, vakcinos efektyvumas žmonėms gali skirtis nuo laboratorijoje įvertinto efektyvumo masto.

„Kol kas nėra klinikinių įrodymų, kad PAR atmainos koronavirusas yra atsparus vakcinos sukeliamam imunitetui“, – teigiama ketvirtadienį paskelbtame „Pfizer“ ir „BioNTech“ pranešime.

Vis dėlto įmonės taip pat teigė, kad imasi visų būtiniausių veiksmų, kad pritaikytų savo vakciną, jei atsirastų atmaina, prieš kurią dabartinė vakcina nebus pakankamai veiksminga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių