Tyrimas: per pandemiją pasaulyje sumažėjo transplantacijų skaičius

  • Teksto dydis:

Pirmaisiais koronaviruso pandemijos metais pasaulyje pastebimai sumažėjo atliktų organų transplantacijų skaičius, atskleidė naujas tyrimas.

Tyrime, kurį atliko Italijoje įsikūrusi Europos organų transplantacijos draugija ir paskelbė medicinos žurnalas „Lancet“, buvo išanalizuoti skaičiai iš 22 valstybių ir jie rodo, kad visame pasaulyje vidutiniškai 15 proc. sumažėjo organų transplantacijos operacijų.

Pirmoji pandemijos banga turėjo pražūtingą poveikį transplantacijos prieinamumui daugelyje šalių, paveikė laukiančiųjų sąrašus ir lėmė reikšmingus prarastų gyvybių skaičius, sakė pagrindinis ataskaitos autorius Olivier Aubert iš Paryžiaus kompetencijų centro „Paris Transplant Group“.

Be visų metų, tyrėjai taip pat pažvelgė į skaičius nuo datos, kai kiekviena šalis užregistravo 100 naujų COVID-19 infekcijų iki metų pabaigos. Pasak jų, buvo matyti stipri laiko koreliacija tarp augančio infekcijų skaičiaus ir mažėjančio transplantacijų skaičiaus, nors skirtumai tarp šalių buvo didžiuliai.

Ypač smarkiai sumažėjo organų transplantacijų Japonijoje (67 proc.), Kroatijoje ir Vengrijoje (abiejose – po 37 proc.), Didžiojoje Britanijoje (31 proc.) ir Brazilijoje (29 proc.).

O Šveicarijoje tyrimo autoriai pastebėjo nedaug pokyčių – transplantacijų sumažėjo tik 1 proc. Palyginti nedidelis sumažėjimas taip pat užfiksuotas JAV (4 proc.), Norvegijoje (7 proc.) Ir Kanadoje (10 proc.).

Vokietijoje gydytojai nuo pirmosios COVID-19 bangos pradžios iki metų pabaigos persodino beveik 330 organų mažiau, tai yra 11 proc. mažiau nei per tą patį laikotarpį 2019 metais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių