- Evelina Machova
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai atliko tyrimą, siekiant įvertinti, kokią įtaką mikrobiologinės taršos sumažinimui turi produktų plovimas. Iš įvairių turgaviečių atrinkus aštuonis Lietuvoje užaugintų salotų mėginius, jie buvo pristatyti į laboratoriją ištirti. Gera žinia ta, patogeninių mikroorganizmų, sukeliančių žarnyno negalavimus, nerasta. O tinkamai nuplovus salotas bendra biologinė tarša sumažėjo 97 proc..
Efektyvi priemonė
Pasak specialistų, salotų galvose, dėl jų didelio paviršiaus ploto ir sluoksniuotų lapų, gali slėptis daugybė bakterijų. Nupjautų ar kitaip mechaniškai pažeistų lapų kraštuose yra maistingųjų medžiagų, kurios skatina bakterijų augimą, o paviršius tinkamas joms kauptis. Kruopštus salotų plovimas sumažino bakterijų skaičių kelias dešimtis kartų, todėl tai yra efektyvi apsaugos priemonė nuo įvairių žarnyno infekcinių ligų.
„Pristatytos į laboratoriją salotos buvo padalintos į dvi dalis. Pirmosios tirtos be jokio papildomo paruošimo, antrosios – po kruopštaus nuplovimo. Salotos nuplautos pagal visas rekomendacijas – atskirais lapeliais po tekančiu vandeniu. Kartais daroma klaida, kad salotų lapai plaunami dubenyje arba tik išoriniai lapai. Tai nėra gerai, nes mikrobiologinė tarša išlieka.
Tyrimo metu paaiškėjo, kad tiek plautose, tiek ir neplautose salotose patogeninių mikroorganizmų nenustatyta. Tačiau kruopščiai nuplovus salotų lapus kitų mikroorganizmų, tokių kaip koliforminių bakterijų ar aerobinių mikroorganizmų skaičius sumažėjo nuo 60 iki 97 proc.. Tiesa, nors šie mikroorganizmai tiesiogiai su žarnyno infekcijomis nesiejami, jie parodo bendrą produkto taršą. Ten, kur ji pakankamai didelė, išauga ir ligų tikimybė.
Šiuo tyrimu norėjome parodyti, kaip svarbu kiekvienam mūsų tinkamai tvarkyti maistą namuose. Tokie patys higienos reikalavimai taikomi ir visoms kitoms daržovėms bei džiovintiems vaisiams ar riešutams“, - sako Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto direktoriaus pavaduotoja Snieguolė Ščeponavičienė.
Vyraujantys stereotipai
Pasak S.Ščeponavičienės, dažnas galvoja, kad jei pats užsiauginai daržoves, jas galima valgyti nors ir tik nuskynus iš lysvės. „Tai toks vyraujantis stereotipas, tačiau mikrobiologinė tarša būna visur. Sutinku, kad cheminės taršos tokiose daržovėse nėra, tačiau mikrobiologinės praktiškai neišvengsime.
Vis tiek yra sąlytis ir su žeme, ir su gyvūnais, todėl visas daržoves, salotas, nesvarbu ar jos augintos namuose, ar pirktos iš prekeivių turguje, ar prekybos centre, reikia kruopščiai plauti. Taip pat ir laikomos namų rūsyje daržovės, pavyzdžiui, kopūstai, burokėliai turi būti itin kruopščiai plaunamos. Kai kurie mikroorganizmai mėgsta ne tik šilumą, bet ir kur kas vėsesnę terpę, kurioje puikiausiai dauginasi“, - sako S.Ščeponavičienė.
Specialistai rekomenduoja
Maisto sauga, ruošiant jį namuose, didžiąja dalimi priklauso nuo mūsų pačių. Kad ant jūsų stalo puikuotųsi ne tik skanus, bet ir saugus maistas, NMVRVI specialistai teikia keletą patarimų, kaip teisingai tvarkyti maistą:
Per maistą plintančios bakterijos kambario temperatūroje gali sparčiai daugintis, o žemesnėje nei 5 °C ir aukštesnėje nei 60 °C temperatūrose bakterijų augimas sulėtėja. Vartojimui paruoštą maistą kambario temperatūroje laikykite ne ilgiau kaip 2 valandas. Užšaldytą maistą atitirpinkite šaldytuve ar kitoje vėsioje vietoje.
Dauguma šeimininkių per Kalėdas pagamina daug patiekalų, kad maisto užtektų ir Naujųjų metų šventei. Toks požiūris yra klaidingas, kadangi paruošto vartojimui maisto netgi šaldytuve negalima laikyti per ilgai. Rekomenduotina mėsos, paukštienos, žuvies bei kiaušinių patiekalus, troškinius, mišraines laikyti šaldytuve ir suvartoti ne vėliau kaip per 2 dienas.
Ruošdami ir laikydami maistą venkite kryžminės taršos. Naudokite atskiras pjaustymo lenteles, įrankius žaliai paukštienai, mėsai, daržovėms, po panaudojimo juos kruopščiai nuplaukite. Termiškai neapdorotą paukštieną, kiaušinius, mėsą, daržoves laikykite atskirai nuo termiškai apdoroto, paruošto vartojimui maisto. Patogiausia kiekvieną maisto produktą laikyti atskirai uždarame inde, kad žali produktai ir pagaminti patiekalai nesiliestų vienas su kitu.
Pati svarbiausia per maistą plintančių ligų prevencijos priemonė – rankų plovimas. Kruopščiai ir dažnai plaudami rankas po tekančiu vandeniu su muilu sumažinsite per maistą plintančių ligų perdavimo riziką. Rankas būtina plauti prieš pradedant ruošti maistą, maisto ruošimo metu bei pasinaudojus tualetu.
Tarp kitko
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šeimose 2014 m. kilo 374 protrūkiai (85,5 proc. iš bendro protrūkių skaičiaus). Taigi, gaminant maistą namuose, labai svarbu skirti atskirą inventorių žalios ir gatavos produkcijos tvarkymui. Vaisius ir daržoves prieš vartojimą reikia gerai nuplauti vandeniu, siekiant išvengti žarnyno infekcinių ligų,. prieš vartojimą džiovintus vaisius ir riešutus taip pat būtina gerai nuplauti. Kol šie maisto produktai patenka ant mūsų stalo, jie „nukeliauja“ ilgą kelią: renkamas derlius, vaisiai džiovinami, pakuojami, kraunami, vežami, vėl pakuojami.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių6
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai3
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...