Tyrimas: daugelyje šalių tikrasis sergamumas COVID-19 yra keletą kartų didesnis, nei skelbiama

Kaip teigiama sciencealert.com paskelbtame tyrime, daugelyje valstybių tikrasis koronaviruso atvejų skaičius iki šešių kartų lenkia oficialiai skelbiamus skaičius.

Australijos mokslininkai tyrė padėtį JAV, Australijoje, Kanadoje, Pietų Korėjoje ir vienuolikoje Europos valstybių. Tyrėjų nuomone, šių valstybių pareigūnai nežino tikrojo pandemijos masto savo šalyse.

Mokslininkai naudojo metodą, kuomet tyrimas vykdomas atbuliniu būdu laike – nuo paciento mirties, iki užsikrėtimo momento. Tai leidžia atsisakyti epidemiologinių ir serologinių duomenų naudojimo, nes pastarieji yra apriboti testavimo intensyvumo faktoriaus. Tyrėjų nuomone, tai įgalina juos objektyviau analizuoti situaciją net ir tose šalyse, kurios neatlieka daug testų.

Tyrimo autorių išvada – tikrasis koronaviruso atvejų skaičius įvairiose šalyse yra vidutiniškai šešis kartus didesnis, nei manoma.

Kai kurios šalys atrodo geriau, nei kitos. Pavyzdžiui, australų mokslininkų teigimu, tikrasis koronaviruso atvejų skaičius Pietų Korėjoje viršija oficialius duomenis 2,6 karto. Tuo metu Italijoje nustatytas net 17,5 karto skirtumas.

Mokslininkai taip pat padarė išvadą, kad nuo kovo mėn. Daugelis valstybių ėmė kur kas tiksliau skaičiuoti koronaviruso atvejus ir daug efektyviau informuoja visuomenę.

Tačiau, nepaisant šio progreso, skirtumas tarp oficialiai skelbiamų ir tikrųjų skaičių daugelyje valstybių lieka labai didelis. Pavyzdžiui, nors Australija yra laikoma viena iš geriausiai su pandemija besitvarkančių valstybių, mokslininkų nuomone, ir šioje šalyje tikrasis skaičius yra penkis kartus didesnis, nei skelbiama.

Pastarsis tyrimas yra jau ne pirmas, kai mokslininkai perspėja apie pavojingai per menką pandemijos masto suvokimą.

Daugelio šalių epidemiologai taip pat pritaria nuomonei, kad tikrieji skaičiai yra daug didesni, tačiau daugeliu atvejų nesiima spręsti, kiek būtent.

Neseniai JAV atliktas kitas tyrimas parodė, kad tikrasis koronaviruso atvejų skaičius gali būti nuo 6 iki 20 kartų didesnis, nei skelbiama. Dar vienas gegužę atliktas JAV mokslininkų tyrimas parodė, kad skirtumas šioje šalyje yra 10 kartų.

Natūralu, kad didesni skaičių skirtumai nustatyti tose šalyse, kurios nevykdė plačių testavimo kampanijų. Mokslininkų nuomone, Belgijoje, Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje skelbiami užsikrėtimo atvejai tesudaro dešimtadalį tikrojo skaičiaus.

Pastarojo tyrimo autoriai taip pat pažymėjo, kad jų pasirinktas tyrimo modelis nėra idealus ir neturėtų pakeisti kitų naudojamų praktikų, o tik jas papildyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

to SAM KLERKAI

to SAM KLERKAI portretas
Ir kas savaitę darysi žmonėm testavimus ? žmogus jei turi imunitetą jam nebaisios jokios ligos..........iš eilinio gripo, peršalimo eilinių ligų, daromos ko.. ro.. nos. Taip yra dirbtinai fiksuojama.....

Taip tūrėtų elgtis SAM klerkai

Taip tūrėtų elgtis SAM klerkai  portretas
Pirmiausiai reikia atlikti greituosius testus padalijus visiems be išimties gyventojams ir tuomet galima bus atsirinkti ,tikrus ar bent apytiksliai žinant sergančius .Tik tuomet tirti tuos kuriu testai to reikalauja.

Ania?

Ania? portretas
Tai tipo Veryga galėjo dar daugiau bapkių praplaut, bet pabijojo, ar nespėjo?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių