Alkoholis vaistinėse liejasi laisvai: buteliukas širdies lašų prilygsta taurei vyno

  • Teksto dydis:

Toksikologai sunerimę – nors alkoholio prieinamumas apsunkintas, o švenčių dienomis ne visada pavyks jo nusipirkti, alkoholis vis tiek liejasi laisvai.

Rugsėjo pirmąją, kai nedirbo alkoholio skyriai, norintys alkoholio lašo be vargo jį galėjo įsigyti vaistinėse. Įvairių tinktūrų pagrindinė sudedamoji dalis yra alkoholis, taigi, vienas buteliukas širdies lašų prilygsta taurei vyno.

Suskaičiuota, kad kasmet nuperkama keli milijonai įvairių tinktūrų su alkoholiu buteliukų. Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės gydytoja-toksikologe Gabija Laubner Sakalauskiene.

– Ar tiesa, kad vieno tinktūros buteliuko turinys atitinka vyno taurę ar alaus bokalą?

– Jeigu kalbėtume apie 40 mililitrų tūrį, tai vienokia ar kitokia tinktūra savo sudėtyje turi apie pusantro standartinio alkoholio vieneto alkoholio. Tad jame alkoholio yra apie 61,5 proc., o tai yra pakankamai stiprus alkoholis ir verčiant į tą alkoholį, kurį žmonės pripratę gerti, atitinka apie bokalą alaus, taurę vyno arba taurę stipraus gėrimo.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kas tai gertų? Juk užtenka kelių lašiukų ir jis yra bjaurus.

– Lietuvoje yra pastebimas įdomus fenomenas. Galbūt yra tam tikra dalis gyventojų, kurie nesusiduria su priklausomybe nuo alkoholio. Tačiau kita populiacijos dalis šias tinktūras naudoja kaip pasiteisinimą, kad neva vartoja vaistus, tačiau tai yra grynas alkoholis, kuris yra parduodamas po tam tikra gražia uždanga. Yra alkoholio įstatymas, kuris galioja Lietuvoje, yra tiek amžiaus, tiek laiko bei vietų apribojimai. Tuo tarpu šis alkoholis yra parduodamas legaliai 24 valandas per parą ir jį gali įsigyti bet kas.

Tai yra grynas alkoholis, kuris yra parduodamas po tam tikra gražia uždanga.

Mes susiduriame su priklausomais asmenimis. Remiantis oficialia statistika, Lietuvoje per metus alkoholio turinčių tinktūrų parduodama apie 2,3 mln. pakuočių. Tikrai kyla natūralus klausimas, ką žmonės jais gydo. Būkime atviri – vartojama nebe lašais, o gurkšniais arba buteliukais. Suprantu, kad reikia gydyti kompleksiškai, ne tik draudimais. Tačiau jeigu Lietuvos politikai deklaruoja, kad mes laikomės alkoholio vartojimo įstatymo, mažiname prieinamumą, tai padarykime, kad taisyklės galiotų visiems.

– Kaip reikėtų tai kontroliuoti vaistinėse?

– O kam pardavinėti alkoholį vaistinėse? Vienas dalykas – tinktūros, o kitas – trejos devynerios, kurios skirtas neva virškinamajam traktui gerinti. Jeigu žmonės nori valerijono ar vaistinėmis žolelėmis grįsto vaisto, tai tą patį galima gauti tablečių arba arbatos pavidalu. Nereikia skiesti alkoholiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rolandas

Rolandas portretas
Idijotai jau sirdies vaistu gert neleido daunai

Vanda

Vanda portretas
Kokia dar čia nesąmonė sugalvosit? Ar kas geria vaistus be reikalo?! Gal man ir lašiukas nuo širdies po receptų pirkti reikės? Prie ko mes einam, jei po infarkto man reikės širdies lasiuku bėgti pas gydytoją recepto?!! Durniu laivas ta Lietuva, jei jau net lašelių nuo širdies nebeliks vaistinėje. Kur tai matyta!?

ona

ona portretas
nori tik pakeisti pardavilo laiką. GEDA
VISI KOMENTARAI 30

Galerijos

Daugiau straipsnių