Teisingas nago nukirpimas apsaugo nuo skalpelio

Skaitytojas klausia: Man dažnai į kojos pirštą įauga nagas. Draugė sako dėl to, kad neteisingai nusikerpu nagus. Argi taip gali būti?

Nago įaugimo priežastys yra įvairios – įgimtas polinkis, neteisingas nago nukirpimas, ankšta avalynė, traumos, pirštų deformacijos. Patirtis rodo, kad įaugantis nagas dažnai yra neteisingo nagų kirpimo pasekmė. Dėl neteisingo kirpimo susidaro nago „spygliukas„, kuris įsminga į audinius ir nagui augant ima skverbtis gilyn. Spaudimas, vaikštant ar dėl ankštos avalynės, skatina dar gilesnį nago „spygliuko“ skverbimąsi ir tolesnį susirgimo progresavimą.

Taip pat pastebėta, kad žmonėms turintiems plokštesnius, plonesnius ar trapecijos formos nagus, pasikartojantis traumavimas (bėgiojimas, spyrimas), ar atsitiktinė trauma (nykščio sumušimas) dažniau sukelia nago įaugimą. Žmonėms kuriems labiau prakaituoja pėdos, nagai pasidaro minkštesni ir lengviau lūžta, dėl ko susidaro nago spygliukai kurie žaloja aplinkinę odą. Vyresniems pacientams kyla problemų prižiūrint pėdas dėl sumažėjusio lankstumo, nusilpusio regėjimo. Su amžiumi nagai tampa plonesni, užlinksta ir tampa sunku juos tinkamai prižiūrėti.

Traumatologai ortopedai pataria, kad norint, jog nagas neįautų, reikia nešioti nykštį nespaudžiančią avalynę. Saugoti nykštį sportuojant. Kirpti nagą tiesiai, jo neužapvalinant. Nekirpti per trumpai. Laikytis pėdų higienos, o nagus tvarkingus ir švarius.

Svarbu:

Jeigu oda šalia nago patinsta, parausta, spaudžiant skauda, jei tinimas didėja, ima šlapiuoti reikia nedelsiant kreiptis pagalbos į specialistus, nesiimti nago „operuoti" patiems. Nustatęs pažeidimo sunkumus gydytojas skirs tinkamą gydymą. Jei situacija bus sudėtinga, gali prireikti ir chirurginio įsikišimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

CHIRURGAS

CHIRURGAS portretas
Padedu blogiems šokėjams, karpau ir nagus iki pirmo krumplio, Darau ir dekoratyvinius apipjaustymus- apkapojimus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių