Švelnus prisilietimas gali pagydyti

Jeigu žmogus prarastų lytėjimo jausmą, išgyventų tik tris dienas. Tai tvirtina ajurvedos šalininkai, sveikatos siekiantys per harmoningus tarpusavio santykius ir sielos ramybę.

Pakeitė požiūrį

Justina Ližaitienė, klasikinių indiškų šokių šokėja ir mokytoja, spinduliuoja šiluma, ramybe bei pozityvumu. Jau daug metų moteris vadovaujasi ajurvedos išmintimi ir ja dalijasi su kitais.

Tūkstantmečius egzistuojantis mokslas ajurveda į Justinos gyvenimą atėjo netikėtai, sutikus mielą, į akį kritusį vaikiną. Jis labai domėjosi sveika gyvensena ir Justinai padėjo suprasti, ką reikia keisti jos gyvenime. Susituokus juodu pradėjo domėtis vedų kultūra – žiniomis, kurios apima muziką, meną, karybą, mediciną, religiją, politiką, filosofiją.

"Ajurveda pakeičia žmogaus požiūrį, jis tampa pastabesnis tiek sau, tiek kitiems. Pradedi suprasti, kad pasaulyje niekas neatsitinka be reikalo, už viską esame atsakingi mes patys, – įsitikinusi Justina. – Pagal pagrindinį ajurvedos principą kūnas, protas ir dvasia turi būti harmoningi. Priešingu atveju pasiklystama savo mintyse, emocijos paaštrėja, žmogus tampa jautrus, pažeidžiamas."

Maistas – tai energija

Justina nevalgo mėsos, žuvies, kiaušinių, grybų, nevartoja alkoholio, tabako gaminių, bet dėl to nesijaučia išskirtinė.

"Aš valgau tuos produktus, nuo kurių jaučiuosi žvali, linksma, sveika", – atskleidžia moteris.

Ajurveda mus moko valgyti tai, kas suteikia energijos, o ne ją atima. Senas, šaldytas, konservuotas maistas gali mus versti jaustis apatiškais. Per saldus ar per sūrus maistas, kurį valgydami prarandame saiką, tarsi susprogdina mumyse energijos bombą. Tuomet jaučiamės irzlūs, pikti, agresyvūs.

Justina tvirtina, kad svarbiausia pasirinkti tinkamus produktus, kurie suteiktų laimės ir pozityvumo.

Nuo ko pradėti?

Daugelis žmonių įsivaizduoja, kad sveikai gyventi – nuolat alinti save drastiškomis dietomis, be perstojo sportuoti, išsikelti sau tikslus ir juos pasiekti per kuo trumpesnį laiką.

"Norėdami keisti savo gyvenimo būdą turime pradėti nuo mažų dalykų", – aiškina Justina.

 

Neįmanoma kardinaliai visko pakeisti per vieną dieną. Po tokių bandymų žmogus tik nusilpsta ir nusivilia. Labai svarbu gerai pailsėti, todėl reikia anksčiau eiti miegoti, miegamajame nežiūrėti televizoriaus, prieš miegą nedirbti kompiuteriu, išjungti telefoną.

Taip žmogus lengviau atsipalaiduos ir geriau pailsės, ankščiau atsikėlęs atras daugiau laiko sau, galbūt net pradės sportuoti.  Pagerės savijauta ir nesinorės organizmo nuodyti riebiu, nesveiku maistu.

Serga visi

"Sveiko kūno niekuomet nepuola jokie virusai ar ligos. Jie puola tuomet, kai esame nusilpę", – tikina du vaikus auginanti J.Ližaitienė.

Ji neslepia: kaip ir visus, ją bei jos šeimą užklumpa ligos. Taip nutikus, moteris visų pirma renkasi natūralius gydymo metodus.

"Vos peršalusi tikrai nelekiu pas savo šeimos gydytoją, nors ji tikrai nuostabi. Mūsų šeima gydosi natūraliais būdais. Pagal ajurvedą vos peršalus pirmas vaistas yra ramybė. Nereikia daug valgyti, nes susirgus organizmui reikia valytis", – perspėja Justina.

Natūralūs būdai – tai nosies plovimas, gerklės skalavimas, prieskonių, pasižyminčių šildančiomis ir valančiomis ypatybėmis, vartojimas, kojų trynimas aliejais, žolelių arbatos. Justina pabrėžia ir tai, kad labai svarbu, kaip žmogus reaguoja į jį užklupusią ligą. Kartais paprasta sloga per dieną gali virsti sinusitu, o sunkios ir labai sudėtingos ligos gali būti išgydomos labai paprastomis, natūraliomis priemonėmis.

Masažas – geriausias vaistas

"Indijoje savęs masažavimas yra tokia pat įprasta procedūra kaip dantų valymasis", – pastebi Justina.

Gydomojo masažo procedūroms į Indijoje esančias gydyklas, terapinius centrus žmonės važiuoja iš viso pasaulio. Šiuo metodu gydomi sergantieji net ir itin sunkiomis ligomis: neuralgija, šizofrenija, cerebriniu paralyžiumi. Intensyvus ajurvedinis masažas padeda atsipalaiduoti, išvalo ne tik protą, bet ir sielą.

"Mes manome, kad geras masažas tas, po kurio ant kūno lieka mėlynės ir visur skauda. Tokius padarinius galiu įvertinti kaip traumavimą, už kurį dar ir susimokėjote", – ironizuoja Justina.

Ji tvirtina, kad didesnę gydomąją galią turi švelnus prisilietimas, kurio šiandien mums labai trūksta. Studijuodama judesio ir kūno terapiją, J.Ližaitienė sužinojo labai įdomių faktų. Moksliniais tyrimais įrodyta: jei žmogus negalėtų matyti, negirdėtų, nejaustų skonio, neužuostų kvapų, gyventi galėtų, bet jeigu prarastų lytėjimo jausmą, išgyventų tik tris dienas. Normaliai žmogaus psichikos būsenai reikalingi bent devyni stiprūs apsikabinimai, todėl labai svarbu kuo dažniau apkabinti mums artimus, brangius žmones.

Nesiprausia muilu

"Ajurvedos daktaras Partapas Chauhanas yra perspėjęs: jeigu norite būti nervingi, prauskitės kiekvieną dieną su muilu", – pacitavo J.Ližaitienė.

Būdama Indijoje moteris pastebėjo, kad ten žmonės keliasi anksti,  sportuoja. Po mankštos jie prausiasi, tačiau kitaip, nei mes esame įpratę.

"Indijoje žmonės su muilu prausiasi gal tik du kartus per savaitę ir tikrai nėra nervingi. Kitomis dienomis jie įmasažuoja kūną aliejumi, tada valosi dantis, ausis, nosį, liežuvį. Paskui duše nusiplauna aliejaus perteklių", – pasakoja Justina.

Ji aiškina, kad aliejus išvalo toksinus iš organizmo ir išsaugo apsauginį odos sluoksnį. Prausdamiesi muilu mes šį sluoksnį nuplauname, dėl to oda tampa jautri, dirgli, išsivysto jos ligos.

Juodųjų sezamų aliejus labai giliai skverbiasi į odą, ją maitina, teigiamai veikia nervų sistemą. Tepant aliejų ant kaktos išsivalo mintys, nurimsta protas. Kvėpavimo takų valymas su specialiais žolelių ar prieskonių aliejais, lydyto "Ghi" sviesto gėrimas, garinė pirtis – tai pančakarma. Šios karališkomis vadinamos procedūros yra neatsiejama ajurvedinio gydymo dalis.

"Ajurveda yra labai maloni terapija, nes viskas atliekama labai švelniai, su didžiule pagarba žmogaus kūnui", – tvirtina Justina.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nn

Nn portretas
..išvalo organizmą nuo toksinų?!? Organizme nėra jokių toksinų! Kas juos matė? Kokie toksinai? Iš kur? Baikit meluoti!

Jj

Jj portretas
Geras straipsnis, labai paliko, yra ko pasimokyti

Justina

Justina portretas
Mano pėda 40 ;) -tvirtai stoviu ant žemės.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių