Sveikatos turizmas: vakariečiai plūsta gydytis ten, kur pigiau?

Prieš beveik du dešimtmečius pradėtas plėtoti medicininis turizmas dabar turi šios srities valstybes lyderes ir tas, kurios kuria naujas strategijas, kad teikdamos medicinines paslaugas, garsintų šalis, sukurtų naujų darbo vietų ir praturtintų valstybių biudžetus. Šiuo metu medicininis turizmas aktualiausias vakariečiams – kylant gydymo kainoms, vakarų pasaulis pradėjo masiškai plūsti gydytis ten, kur pigiau, o paslaugų kokybė - neprastesnė.

Kainos mažos, galimybės - plačios

Tų pačių medicininių procedūrų ar operacijų kainos įvairiuose pasaulio kraštuose žymiai skiriasi ir tie pacientai, kurie pasitiki medikais užsieniečiais, sutaupo labai daug. Pažymima, jog itin kontrastingos kainos dažniausiai visiškai nėra nei geresnės, nei blogesnės kokybės rodiklis. „Medicininis turizmas pradėjo populiarėti jau prieš penkiolika metų, o valstybinės biudžeto pajamos įvairiais metais svyruoja", - sako medicininio turizmo ypatumus aprašęs profesorius Glennas Cohenas. Pasaulio kelionių ir turizmo tarybos (WTTC) duomenimis, medicininio turizmo įnašas 2011 m. –daugiau nei 6 trilijonai JAV dolerių, o naujų darbo vietų tais metais sukurta net 255 milijonai. Pranešama, jog dabar prie medicinines paslaugas užsieniečiams siūlančių valstybių nori prisijungti net ir tokios mažos šalys kaip Mauricijus ar Jamaika.

Jamaiką reklamuojanti įmonė JAMPRO padarė išvadas, kad medicininis turistas šalyje vidutiniškai išleidžia penkis tūkstančius JAV dolerių, tuo tarpu atostogaujančiajam prireikia dvigubai tiek.

Čikaga ar Indija?

33 metų amerikietė Amy Scher sirgo Laimo liga, kuri pažeidė smegenis, pakenkė raumenims ir nervams, ji nuolat kentė skausmus. Amerikoje moteris nerado medikų, kurie jai pritaikytų gydymą kamieninėmis ląstelėmis. Anot A.Schenger, iš amerikiečių gydytojų ji sulaukė atsakymo, jog toks gydymas ją nužudys. Moteris rado Indijoje medikus, kurie pasiūlė eksperimentinį ir prieštaringai vertinamą gydymą embrioninių kamieninių ląstelių terapija. Taip ji buvo gydoma ir nuo 2007 iki 2010 metų Delyje lankėsi tris kartus.

„Nusivyliau vakarų medicina, o Indijoje man pasiūlė būtent tai, ko reikėjo – viltį", - pasakojo A.Scher. Gydydamasi Indijoje amerikietė sutaupė 60 tūkst. JAV dolerių. Gydymas kamieninėmis ląstelėmis taikomas ir šiaurės vakarų Čikagoje, tačiau ten už jį gali tekti sumokėti iki 90 tūkst. dolerių. Tuo metu Indijoje, įskaitant mokestį už lovadienius ir visas medicinines išlaidas, gydymas A.Scher kainavo 30 tūkst. dolerių.

Gydymo kainos Amerikoje pribloškia ir kitų šalių piliečius. Tarkime, smegenų skenavimas Indijoje kainuoja 250, o Amerikoje – 1 500 dolerių. Arba, pavyzdžiui, laboratoriniai tyrimai Indijoje kainuoja iki 10 dolerių, tuo metu Amerikoje – mažiausiai 50 dolerių. Be to, Indijos ligoninėse galioja taisyklė, kad „svečias yra Dievas".

Kokios eilės...

Trisdešimt šešerių britei Angelai Chouaib prieš trejus metus buvo atlikta skrandžio mažinimo operacija. Numetusi svorio moteris buvo įrašyta į pacientų sąrašą, kurie laukė odos pertekliaus pašalinimo operacijos, tačiau moteris nusprendė veikti pati. Britanijoje už šią operaciją ji būtų sumokėjusi 32 tūkst. JAV dolerių, tuo metu lenkų medikai pasiūlė tą patį atlikti mažiau nei už 8 tūkst. dolerių. „Riebalai sunyko, o odos liko pernelyg daug. Negalėjau laukti operacijos trejus metus. Lenkijoje ji buvo sėkmingai atlikta, aš jaučiausi lyg naujai gimusi", - pasakojo moteris.

Dar viena populiari pacientų, kuriems reikalingos plastinės chirurgijos operacijos, kryptis - Brazilija. Šios šalies gydytojų registre - net 4,5 tūkst. užsiregistravusių plastikos chirurgų. Ši šalis yra vadinama pasaulio plastinių operacijų sostine, o kainos čia žymiai mažesnės nei Amerikoje.

Medicininį turizmą ne ką prasčiau plėtoja ir Tailandas. Pranešama, kad nuo 2010 iki 2014 metų Tailandas vien iš medicininio turizmo žada susižerti 8 bilionus JAV dolerių. 22 aukštų Bankoko Bumrungrado tarptautinėje ligoninėje yra beveik 600 lovų, ligoninė turi ir dar trisdešimt specializuotų centrų. Skaičiuoja, kad ten per metus apsilanko daugiau nei milijonas pacientų. Keturiasdešimt procentų jų - atvykėliai iš 190-ies šalių.

Medicininis turizmas plėtojamas ir Singapūre, o tarp amerikiečių populiari ir Kosta Rika – čia turistai atvyksta ne tik pailsėsi, bet ir susitaisyti dantų, nes odontologijos paslaugų kainos ten yra 70 proc. mažesnės nei JAV. 2011 m. Kosta Riką aplankė daugiau nei 40 tūkst. medicininių turistų – daugiausia iš jų lankėsi pas odontologus. Kitos dvi Kosta Rikos stiprios medicinos pusės – kardiologija ir ortopedija. Kalbant apie eiles, vėl prisimenama Indija – klubo sąnario pakeitimo operacijos Didžiojoje Britanijoje ar Kanadoje gali laukti ir metus, o Bangalore'o Apollo ligoninėse užsieniečiams operacinės durys visada atviros...



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
as skrendu y Lietuva- man asmeniskai:nera geresniu specialistu nei Kaune, puikesniu SPA ir kurortiniu ystaigu nei Birstone, iskilusias strumos problemas pavyko yveikti tiesiog pasivaiksciojimais ziema Palangoje prie juros.....
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių