Sveikatos apsaugos pareigūnai susirūpino dėl cheminių medžiagų sauskelnėse

  • Teksto dydis:

Prancūzijos sveikatos apsaugos pareigūnams trečiadienį perspėjus dėl vienkartinėse sauskelnėse rastų cheminių medžiagų pavojaus sveikatai, vyriausybė pareikalavo, kad gamintojai nebenaudotų šių medžiagų savo produktuose.

Vis dėlto Prancūzijos maisto, aplinkos ir profesinės sveikatos bei saugumo agentūra (ANSES) pabrėžė, kad jokių medicinos tyrimų, įrodančių vienkartinėse sauskelnėse rastų medžiagų neigiamą poveikį sveikatai, nebuvo atlikta.

Tačiau „negalime atmesti tokio pavojaus..., nes užregistravome kelias medžiagas, kurių kiekis viršija nepavojingas normas“, – naujienų agentūrai AFP sakė ANSES direktoriaus pavaduotojas Gerard'as Lasfarguesas (Žeraras Lefargesas).

Tyrime minimos cheminės medžiagos yra dviejų rūšių dirbtinės kvapiosios medžiagos ir kiti sudėtingi aromatizuojantys produktai, išgaunami iš naftos ir pavojų sveikatai galinčių sukelti dioksinų.

Prancūzijos vyriausybė trečiadienį surengė susitikimą su sauskelnių gamintojais ir nurodė jiems per 15 dienų pašalinti ANSES įvardintas medžiagas iš vaikams skirtų produktų.

„Noriu nuraminti tėvus: ANSES sako, kad tiesioginio pavojaus mūsų vaikų sveikatai nėra“, – patikino sveikatos apsaugos ministrė Agnes Buzyn (Anjes Buzin) po susitikimo.

„Žinoma, kad turime ir toliau naudoti sauskelnes savo kūdikiams. Mes tai darome mažiausiai 50 metų“, – pridūrė ji.

Ministrė atkreipė dėmesį, kad ANSES tyrime kalbama apie galimą „pavojų vaikų sveikatai per ilgą laiką“ susiduriant su šiomis medžiagomis.

„Todėl apsidrausdami norime apsaugoti mūsų vaikus nuo galimo poveikio“, – sakė A. Buzyn, dalyvavusi susitikime drauge su ekonomikos ir aplinkos ministrais.

Trečiadienį paskelbtame pranešime rinkos lyderė bendrovė „Pampers“, priklausanti JAV plataus vartojimo prekių milžinei „Procter & Gamble“, pareiškė, kad jos gaminamos sauskelnės yra „saugios ir visada tokios buvo“.

ANSES laboratorijoje dirbantys mokslininkai ištyrė 23 rūšių sauskelnes, imituodami natūralias sąlygas, lyg jas dėvėtų vaikai.  Pasak jų, toks bandymas buvo pirmasis pasaulyje.

„Apskaičiavome įsigeriančių (chemikalų) kiekį, paskaičiavome jį pagal vienų sauskelnių dėvėjimo laiką, pagal per dieną sunaudojamų sauskelnių skaičių vaikams per trejus metus. Tada palyginome šiuos rezultatus su toksikologiniais reikalavimais“, – sakė G. Lasfarguesas.

Pasak ANSES vadovo, Prancūzijoje vienam mažyliui per gyvenimą prireikia vidutiniškai 3,8-4,8 tūkst. sauskelnių. Tačiau pavojų sveikatai galinčių sukelti cheminių medžiagų galima rasti net ir tuose produktuose, kurie žymimi kaip draugiški aplinkai, perspėjo G. Lasfarguesas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių