Sveikatos apsaugos ministerija organizuos koronaviruso genomo tyrimą

Vyriausybė penktadienį pavedė Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) organizuoti ir koordinuoti koronaviruso genomo sekos tyrimą, kad būtų nustatomos viruso mutacijos.

„Ekspertų nuomone, tokia stebėsena mums padėtų geriau suprasti koronaviruso atmainas, o gauta informacija leistų Vyriausybei priimti reikalingus ir informuotus pandemijos valdymo sprendimus“, – per Vyriausybės pasitarimą sakė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Pasak jo, šis procesas apims mėginių surinkimą iš laboratorijų ir pristatymą į sekoskaitos tyrimus atliekančias laboratorijas. „Ir galų gale turėsime tam tikrą rezultatą, ši sekoskaita būtų vykdoma, kol tęsis epidemija“, – teigė ministras.

A. Dulkys, P. Peleckio/Fotobanko nuotr. 

Vyriausybės protokoliniame nutarime nurodoma, kad COVID-19 ligą sukeliančio viruso genomo sekoskaitos tyrimo tikslas yra stebėti Lietuvoje aptinkamų SARS-CoV-2 atmainų įvairovę, paplitimą ir jų genomų kitimą epidemijos eigoje.

Tyrimo rezultatais numatoma dalintis viešai, taip įgalinant nepriklausomus tyrimus, atliekamus Lietuvoje ar kitur pasaulyje, ir taip pat prisidedant prie bendrų pasaulio žinių apie SARS-CoV-2 evoliuciją ir paplitimą.

Sekoskaitos tyrimui bus renkami atsitiktiniai teigiami koronaviruso mėginiai, užtikrinant, kad būtų gaunama bent po du mėginius iš kiekvienos apskrities, o likusį skaičių mėginių paskirstyti pagal naujų atvejų išsidėstymą apskrityse.

Sekoskaita būtų vykdoma tol, kol Lietuvoje tęsis koronaviruso epidemija.

Mokslininkai anksčiau sausį pranešė atlikę du nedidelius tyrimus, ieškant vadinamosios britiškososios COVID-19 atmainos. Nei Kaune, nei Vilniuje „rūpestį keliančios“ B.1.1.7 viruso atmainos nenustatyta.

Mokslininkai taip pat pabrėžė, kad esant labai dideliam užsikrėtimų skaičiui pavieniai viruso genomo tyrimai yra nepakankami, todėl svarbu kuo greičiau pradėti nuolatinę viruso sekoskaitą Lietuvoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių