Susirgusieji COVID-19 gailisi nepasiskiepiję: atsidūrę reanimacijoje „verkia krokodilo ašaromis“

  • Teksto dydis:

Kai kurie susirgusieji COVID-19 gailėtis, kad nuo jo nepasiskiepijo, pradeda tik atsidūrę reanimacijoje. Anot jų kančias matančių medikų, tokie ligoniai dūsta ir keikia artimuosius, kad buvo atkalbėti nuo skiepo. Ir net vyrai lieja ašaras, kad nespėjo ar nenorėjo skiepytis nuo koronaviruso. Išgyvenę žada skiepytis ir ragina tą daryti kitus.

Jokio ženklo ar užuominos, kad dainininkė Božena papuls į COVID-19 nagus, nebuvo. Net sunegalavusi manė, kad jai peršalimas, tačiau po savaitės teko gultis į ligoninę.

Praėjus dviems mėnesiams nuo ligos pradžios, atlikėja dar netrykšta anksčiau turėta energija. 36-erių metų moteriai sunku eiti, lipti laiptais, bet tai palyginus smulkmena, ką jai teko išgyventi ligos pradžioje.

„Du kartus buvau ant mirties slenksčio, net nekvėpavau, už mane kvėpavo aparatai. Žiauriai skaudu buvo, visi aplinkui meldėsi, kad tik aš išgyvenčiau“, – pasakojo Božena Krasilova.

„Noriu gyventi“, – šį vienintelį norą įvardijo Božena, kai reanimacijoje gydytojas paklausė, ko ji norėtų. Noras gyventi stiprėjo pamačius, kaip atrodo kiti pacientai reanimacijoje.

„Atvažiavau ir žiūriu žmonės guli be sąmonės, miega su tūbelėmis. Baisu labai“, – tęsė moteris.

Netrukus į dirbtinę komą panardinta ir prie tokių pat vamzdelių su dirbtine plaučių ventiliacija prijungta ir pati Božena.

„Atsimenu, kaip ir draugėms rašiau, kad pasimelstų už mane, nes man labai blogai buvo“, – sakė moteris.

Komos būklės Božena pragulėjo mėnesį, per tą laiką ir vyras, ir dvi dukros persirgo koronavirusu, o po mėnesio iš komos pažadinta Božena nei vaikščioti, nei šaukštelio pakelti negalėjo – taip buvo raumenys nusilpę.

„Tiesiog atsikėliau ir žiūriu mėsytė guli lovoje“, – pasakoja atlikėja.

Božena nebuvo pasiskiepijusi nuo COVID-19, tačiau dabar dėl to gailisi.

„Aš noriu tikėti, kad jei susirgčiau vėl, praeitų ta lengvąja forma“, – viltingai toliau dėsto B. Krasilova.

Jauna moteris sako nesuskubusi skiepytis, nes retai eidavo iš namų ir nerimavo dėl skiepo komplikacijų, nes prieš penkerius metus patyrė insultą.

„Neidavom į jokius balius, nesusirinkdavome, kur daug žmonių yra ir man dar tas, kad prieš tai turėjau insultą, tai bijojau dėl kraujo krešėjimo. Galvojau į ateitį, jog nueisiu pas daktarą, pasitikrinsiu, pakalbėsiu, bet, va, nedaėjau“, – kalba moteris.

Anot medikų, dauguma nesiskiepijusių ir susirgusių COVID-19 gailisi, kad to nepadarė.

„Buvo žmonių, kurie keikė savo artimuosius, kad juos įtikino, jog nesiskiepytų. Paklausi, kodėl jūs nepasiskiepijote, tai dažniausiai būna tyla, labai retas, kuris pasako „čia aš maždaug skiepais netikiu, niekuo netikiu“, bet būna tiesiog pasakai, „skiepais netikite, bet dabar tikite, kad galite numirti?“. Tiesiai šviesiai pasakome, nes iš tikrųjų taip ir yra“, – pasakoja Santaros klinikų anesteziologė reanimatorologė Gintarė Šostakaitė.

Gydytoja iki šiol nepamiršta maždaug 50-ies metų vyro ašarų.

„Pirmą kartą gyvenime mačiau, kad verktų krokodilo ašaromis, kad jis nepasiskiepijo ir papuolė į tokią situaciją“, – tesė G. Šostakaitė.

Anot gydytojos, pasiskiepiję nuo COVID-19 sveiksta greičiau, rečiau prireikia dirbtinės plaučių ventiliacijos, kuri būtina ligoniui pradėjus dusti.

„Tikrai yra baisu, kai žmogus, kaip žuvis ant kranto gaudo orą. Ir tuo metu jam yra tas suvokimas, kad jis gali uždusti, siaubingai gąsdina“, – sako ji.

Išgiję ligoniai, pasak gydytojos, dažnai pakeičia požiūrį į skiepus.

„Sako po to, kad taip, tikrai neabejotinai skiepysiuosi ir rekomenduosiu, kad visi mano artimieji būtų pasiskiepiję nuo šitos klastingos ligos“, – teigia G. Šostakaitė.

B. Krasilova teigia, kad dabar taip pat skiepysis, vyras irgi. Moteris sako, jog išgirdę jos istoriją puola skiepytis ir draugai, ir draugų draugai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija

Marija portretas
Visada taip būna,gūdrus būna po laiko.Nereikia eimanuoti jei proto nebuvo.

Anonimas

Anonimas portretas
nuostabus propogandinis straipsnis ir paskui žiurnalistai stebisi kodėl jais dauguma žmonių nepasitiki.Sklinda kalbos kad valdžia nesirūpina invalidais , tai įžūlus melas- atvirkščiai televizija ir žyniasklaida ruošia laidas tik debilams ir jų visas demesys tik neprotaujančius aptarnauti.

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
"Diena" tapo "Komsomolkos" filialu???
VISI KOMENTARAI 89

Galerijos

Daugiau straipsnių