Stovimo darbo žalą sveikatai atperka tinkamai parinkta mankšta

  • Teksto dydis:

Stuburo negalavimais skundžiasi kas trečias žmogus. Dėl per mažo fizinio aktyvumo ir darbo sėdint ar stovint ima varginti sąnarių, nugaros skausmai, ilgainiui virstantys sunkiomis lėtinėmis ligomis. Sveikatingumo specialistai išskiria kai kurių profesijų atstovus, kurie priklauso vadinamajai rizikos grupei. 

Kirpėjai, dėstytojai, karininkai, medikai, vizažistai, virėjai, statybininkai, meistrai – visi, kuriems dirbant tenka ilgai stovėti vienoje, dažniausiai netaisyklingoje pozicijoje, iškėlus rankas, pasilenkus, kilnoti sunkius daiktus priklauso rizikos grupei. Stiprūs skausmai, oro trūkumas, galūnių tirpimas – tai ženklai, perspėjantys, kad metas susirūpinti savo sveikata.

Kaklo, pečių juostos, juosmeninės nugaros dalies skausmais dažniausiai ima skųstis 25-erių ir vyresni žmonės, kurių stuburui tenka atlaikyti didelį krūvį. Kenčiančių nuo įvairaus pobūdžio stuburo pažeidimų vis daugėja, tačiau ir būdų jų išvengti bei sustiprinti sveikatą yra nemažai. Veiksmingiausias iš jų – judėjimas ir tinkamas fizinis aktyvumas.

Po 30 minučių nepatogaus stovėjimo – degeneraciniai procesai

„Darbe tiek sportuoju, kad po darbo tenoriu ilsėtis“, – į patarimą pradėti reguliariai treniruotis, dažnai atsako nugaros skausmus pajutę žmonės. „Toks požiūris neteisingas, dažniausiai taip sako tie, kurie niekada nelankė treniruočių arba buvo pasirinkę netinkamą judėjimo būdą“, – teigia sveikatingumo ir  sporto klubo „Apelsinas“ trenerė-kineziterapeutė Kristina Kesminienė. Ji skuba paneigti ir dar vieną neteisingą, bet labai gają nuostatą, jog po treniruotės dar labiau pavargstama, o kūnas nualinamas: „Teisinga mankšta nenuvargina, o priešingai – padeda atsipalaiduoti, atsikratyti raumenų įtampos, pasikrauti energijos, ugdo fizinę ištvermę. Mes linkę pamiršti, jog žmogaus kūnas sutvertas ne sėdėti ar gulėti, bet judėti. Tad sėdimas ar stovimas darbas yra tarsi peilis nugarai“, – vaizdžiai palygino trenerė.

Vos po 30 minučių nepatogaus stovėjimo organizme prasideda degeneraciniai procesai. Dėl per didelės apkrovos kenčia visa atramos-judėjimo sistema, kurios pagrindą sudaro stuburas.

Netinkamai pasirinktos treniruotės atneša ne rezultatus, o problemas

„Mūsų gyvenimo tempas per greitas. Mes nederiname poilsio, darbo, mitybos, nes tam neturime laiko“, – pastebi kineziologė, kineziterapeutė Jurgita Boltutienė ir priduria, jog prie ankstyvų stuburo negalavimų itin prisideda nesveikas gyvenimo būdas, lydimas nuolatinio skubėjimo ir įtampos.

4-5 valandos miego šiandien jau tapo norma, tačiau tiek ilsėtis per maža. 15 metų kineziterapijos praktika užsiimanti J. Boltutienė pastebi ir tai, jog nemažai žmonių linkę į kraštutinumus – sportuoja daug ir kartais persitempia, o kiti visai numoja ranka į savijautą ir judėjimui bei savęs priežiūrai beveik visai neskiria dėmesio.

Kvalifikuoto trenerio arba kineziterapeuto priežiūra yra labai svarbi pradedant reguliariai mankštintis, ypač tiems, kurie jau kenčia nuo stuburo pažeidimų. Siekdami greitų rezultatų žmonės neretai persistengia – kilnoja pernelyg sunkius svarmenis, netaisyklingai atlieka pratimus ant treniruoklių, taip sau ne padėdami, o dar labiau kenkdami. „Jeigu, tarkime, žmogui diagnozuota stuburo išvarža, o jis netinkamai pasirinko treniruotes, neteisingai atlieka pratimus, pasekmės gali būti liūdnos. Vietoj lauktos geros savijautos gali tekti gultis ant operacinės stalo, o su sportu gali tekti apskritai atsisveikinti“, – perspėjo K. Kesminienė, dirbdama pastebinti žmonių neretai daromas klaidas.

Apie tai, kaip dirbantiems stovimą darbą atpažinti pirmuosius stuburo pažeidimo požymius, kaip užkirsti kelią sunkioms ligoms ir kaip padėti sau kineziterapeutė J. Boltutienė bei trenerė K. Kesminienė kalbės birželio 22 dieną (ketvirtadienį) 18 val. rengiamame seminare tema „Sveikas stuburas. Dirbantiems stovimą darbą“.

Seminaras su praktine dalimi vyks sveikatingumo ir sporto klube „Apelsinas“, Herkaus Manto g. 90-1 („Studlendas“), 2 aukšte.

Registracija į seminarą el.p. info@apelsinas.lt, tel.: 846 25 99 22 arba atvykus į bet kurį „Apelsino“ klubą. Vietų skaičius ribotas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Marija P.

Marija P. portretas
Zaviuosi nuosirdziai Apelsino puoselejama veikla ir organizuojamomis treniruotemis. Sportuoju Studlnde jau 3 m., esu labai patenkinta ir suzaveta! Jusu visa komanda esate nuostabus. O Kristinos Kesminienes gerbeja esu jau nuo moteru klubo Kitonijos ( Versmes vaiku darzelyje ) laiku.

M

M portretas
.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių