Sraigtasparniu iš Kauno į Vilnių atskraidinti donoro organai

Pasieniečių sraigtasparniu iš Kauno į Vilnių greičiau nei per pusvalandį buvo atskraidinti organai transplantacijos operacijai.

Ketvirtadienį vakare Valstybės sienos apsaugos tarnyboje (VSAT) gavus Nacionalinio transplantacijos biuro prašymą, iš VSAT Aviacijos rinktinės bazės Trakų rajono Paluknio kaime pakilo sraigtasparnis „Eurocopter 145". Apie 20 val. jis nusileido prie pat Santariškių klinikų Vilniuje. Čia į sraigtasparnį nešini specialia įranga įlipo penki medikai.

Pasieniečiai juos nuskraidino į Kauną. Orlaiviui nutūpus prie Kauno klinikų, medikai nuskubėjo į jose vykstančią operaciją.

Apie 22 val. 30 min. medikai, nešini vidaus organais, vėl įlipo į sraigtasparnį. Pasieniečiai pilotai juo į Vilnių atskrido per 25 min. Santariškėse išlaipinę į organų persodinimo operaciją nuskubėjusius gydytojus, VSAT pareigūnai „Eurocopter 145" grįžo į bazę Paluknyje.

Donorų organų gabenimui pasieniečių sraigtasparniai pasitelkiami nuolat. 2011 m. gegužę VSAT ir Nacionalinis transplantacijos biuras pasirašė sutartį, pagal kurią transplantacijai reikalingi organai gali būti skraidinami moderniais pasieniečių sraigtasparniais „Eurocopter".

Šie orlaiviai yra ypač greitaeigiai, ekonomiški, manevringi, jiems leistis ir kilti reikia nedidelio ploto, todėl organų paimti jie gali tūpti kone ligoninių kiemuose ar jų teritorijose.

Šiuo metu VSAT Aviacijos rinktinė eksploatuoja 5 sraigtasparnius: du „Eurocopter 120B Colibri„, du „Eurocopter 135“ ir vieną „Eurocopter 145".



NAUJAUSI KOMENTARAI

hm

hm portretas
matyt bagotas pacijentas pasitaike.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių