- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Gydytojai toksikologai sako, kad prasidedantis grybų sezonas yra tas metas, kai sulaukia daugiau į juos besikreipiančių pacientų. „Eurovaistinė“ vaistininkai pataria, ką naudinga žinoti prieš grybaujant ir ruošiant grybus, kad išvengtumėte ne tik apsinuodijimo, bet ir virškinimo sutrikimų.
Klinikinės toksikologijos gydytoja Gabija Mikulevičienė sako, kad dažniausiai rizika apsinuodyti grybais kyla tada, kai nežinome, ar rinkome gerus grybus ir ar tinkamai juos paruošėme.
„Grybai turi galiojimo laiką kaip ir visi švieži maisto produktai, bet jeigu juos dvi paras laikėme šiltoje virtuvėje ant stalo, tai ir geri grybai gali tapti nuodu“, – įspėja vaistinių tinklo inicijuotame seminare kalbanti gydytoja.
Anot jos, apsinuodijimas maistu dažnai kyla ne tik dėl to, kad konkretus produktas pats savaime yra nuodingas, o dėl to, kad pradeda daugintis bakterijos, ypač, kai šilta. Tokiomis sąlygomis bakterijų prisidaugina tiek, kad jos pradeda išskirti toksinus, o tuomet netinkamai laikomą maistą suvalgęs žmogus patiria skrandžio, virškinimo trakto sudirginimo simptomus, pradeda vemti, viduriuoti.
Vis dėlto viduriavimo ir vėmimo nereikėtų išsigąsti, nes tai yra organizmo apsauginė reakcija nuo sukauptų toksinų. Gydytoja įspėja, kad po to svarbu pasirūpinti skysčių ir mikroelementų atstatymu – reikėtų gerti vandenį mažais kiekiais, po kelis gurkšnelius.
Apsinuodijus svarbu nestabdyti viduriavimo, pykinimo, vartoti skysčius ir kreiptis į gydytoją. Jeigu buvo suvalgytas, kaip įtariame, nuodingas grybas, ypač svarbu nedelsti kuo skubiau kreiptis į specialistus.
Grybai – tik progoms
Vaistininkė Kristina Staivė sako, kad bendraudama su klientais visada pajunta, kada prasidėjo grybų sezonas, ypač tai buvo ryšku praėjusiais metais, kai visi džiaugėsi išskirtiniu grybų derliumi.
Vis dėlto, kad ir koks malonumas grybauti vaikštinėjant miške, vaistininkė pataria nepersistengti ir nepamiršti, kad grybai – tik vienam sezonui ir štai dabar viską, ką saugojome po praeito derliaus ir nespėjom suvalgyti, reikėtų išmesti. Didelių grybų kiekių konservuoti, šaldyti ar džiovinti vaistininkė nerekomenduoja ir dėl to, kad grybai tikrai neturėtų būti kasdienis patiekalas.
„Aš siūlau juos palikti progoms. Žinoma, pasigaminti tik prasidėjus sezonui, per šventes, galbūt pagardinti kokią nors ypatingą vakarienę, tačiau tai neturėtų būti kasdieninis maistas“, – įspėja K. Staivė.
Nors grybai yra ir tikrai sunkiai virškinamas maistas, juose galima rasti ir naudingų mineralų – fosforo, kalcio, kalio, cinko, magnio, geležies. Taip pat grybai vertinami ir dėl to, kad juose gausu baltymų, ypač – džiovintuose grybuose, tačiau būtent jie pasižymi ir dideliu kaloringumu.
Nepaisant naudingų medžiagų, vaistininkė rekomenduoja vengti grybų vaikams ir vyresniems žmonėms, taip pat tiems, kurie turi kasos, kepenų problemų, tiems, kurie yra po tulžies operacijos.
Ruošiant grybus rekomenduojama vengti patiekalų, kuriuose jie būtų pagardinami riebalais ar spirgučiais. Taip pat grybai negali būti derinami su alkoholiu.
Sutrikus virškinimui reikėtų vartoti daugiau skysčių, fermentų. Jeigu žmogus turi bėdų ir žino, kad įprastai jam grybai yra sunkiai virškinami, turėtų fermentų išgerti dar prieš valgant.
Specialistai rekomenduoja valgyti tik savo surinktus tikrai pažįstamus grybus. Ypač atidžiai reikėtų perrinkti prasčiau matančių žmonių surinktus grybus.

NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Į Kauno dramos teatrą – tikrintis sveikatos
Minit Pasaulinę aortos dieną medikai kauniečius pakvietė į Kauno dramos teatrą, tačiau šį kartą ne žiūrėti spektaklio, o nemokamai pasitikrinti pilvo aortą. Ultragarso tyrimas užtrunka vos kelias minutes, tačiau gali išgelbėti gyv...
-
COVID-19 statistika: 304 nauji atvejai, vienas žmogus mirė3
Praėjusią parą nustatyti 304 nauji COVID-19 atvejai, fiksuota viena mirtis, rodo šeštadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Pasaulinei širdies dienai paminėti Klaipėdos medikai rengia dviračių žygį
Pasaulinei širdies dienai paminėti sekmadienį Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) medikai rengia dviračių žygį. ...
-
SAM atnaujina išankstinę pacientų registracijos sistemą – bus daugiau funkcijų
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atnaujina išankstinę pacientų registracijos informacinę sistemą (IPR IS), žada daugiau galimybių pacientams valdyti registraciją pas šeimos gydytojus ir gydytojus specialistus. ...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 304 nauji atvejai, mirčių nefiksuota4
Praėjusią parą nustatyti 304 nauji COVID-19 atvejai, mirčių nuo šios ligos nefiksuota, rodo penktadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Iš demencijos palatų – širdį virpinančios istorijos1
Visame pasaulyje pažymint Tarptautinę Alzheimerio ligos dieną, „RAUDONOS NOSYS Gydytojai klounai“ vakar pasidalijo istorijomis, kaip prisibelsti į senjorų širdis per demencijos rūką. ...
-
Susižaloję paspirtukininkai pas medikus plūsta kasdien: situacija tik blogėja16
Avariją su paspirtuku patyrusi Raminta Naujanytė-Bjelle sako, kad po šio įvykio pamėgtos transporto priemonės atsisakys visiems laikams. Tuo tarpu medikai praneša, kad situacija tik blogėja. Į priėmimo skyrius susižaloję paspirtukininka...
-
Musmirių prisivalgęs vyras: pradėjo putos eiti iš burnos19
Jau kelias paras Vilniaus universitetinės ligoninės reanimacijoje gydomas vyras, kuris savo noru, be jokio apsirikimo, suvalgė raudonųjų musmirių. Vilnietis prisipažįsta, kad jų valgė iš smalsumo, o rinko už pinigus kaimynui, susiruošu...
-
COVID-19 statistika Lietuvoje: 304 nauji atvejai, mirčių nefiksuota3
Praėjusią parą nustatyti 304 nauji COVID-19 atvejai, mirčių nuo šios ligos nefiksuota, rodo ketvirtadienį paskelbti Valstybės duomenų agentūros duomenys. ...
-
Informacija mokinių tėvams: kaip patvirtinti vaiko apsilankymą pas gydytoją1
Prasidėjus naujiems mokslo metams, gydymo įstaigos pastebi, kad mokinių tėvai vėl kreipiasi į gydytojus dėl pažymų praleistoms pamokoms pateisinti. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad tokios pažymos nebeišduodamos nuo 2019 m., o ...