Specialistai į vaiko priežiūrą padės įtraukti tėvą?

  • Teksto dydis:

Pirmos kūdikio gyvenimo dienos ir savaitės yra nemažas iššūkis ir augančiam žmogui, ir jo gimdytojams. Jiems turėtų padėti neseniai atsiradę Šeimų lankymo namuose specialistai.

Nuo iki šiol buvusių šeimos gydytojų apsilankymų, ši paslauga skirsis tuo, kad šeimos bus lankomos iki vaikui sueis 2 metai. Bus rūpinamasi ne tik kūdikio priežiūra, bet ir pačių tėvų fizine ir emocine savijauta. Kol kas tai bandomasis projektas. Bet net neabejojama, kad jis taps įprastu. Kurios šeimos sulauks tokios pagalbos?

Šeimų lankymo namuose programos jau senokai veikia JAV, Norvegijoje, daugelyje Europos šalių. Ir Lietuvoje jau gali šeimos, susilaukusios vaikų, tokios paslaugos ir tokio specialisto sulaukti. Apie tai kalbėjosi LNK žurnalistė su CPVA Europos ekonominės erdvės ir Norvegijos programos skyriaus vadove Sandra Remeikiene.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar tokios paslaugos ir programos atsiradimą paskatino tai, kad Lietuvoje nemažai tokių tragiškų atvejų, kai jaunos mamos nesusitvarko, nesulaukia pagalbos, po gimdymo išgyvena sunkias depresijas ir tiesiog neturi kur kreiptis? Ar vis dėlto tai iš anksčiau buvo ruošiama ir rengiama Lietuvai?

– Šita programa pradėta rengti anksčiau. Tačiau kai pradėjome ją rengti, vyko diskusijos, konsultacijos su nevyriausybinėmis organizacijomis, medicinos įstaigų darbuotojais. Buvo išsakytas poreikis, kad trūksta tokių paslaugų mamoms: psichologinių, emocinių, o ne tik tų fizinių apžiūrų kūdikiams ar pačioms mamoms po gimdymo.

– Kiek numatyta tokių apsilankymų šeimose? Vieną ar du? Kiek specialistų yra Lietuvoje?

– Šiuo metu yra 13 specialistų, kurie lanko šeimas. Apsilankymai vyksta maždaug nuo 22-os nėštumo savaitės iki kol vaikui sueis 2 metai. Numatyta, kad turėtų būti 64 vizitai vienai šeimai. Tai pilnas paslaugų komplektas nuo priežiūros, kai mama laukiasi, kai jai kyla daug klausimų. Šios specialistės taip pat prižiūrės ir gyvenimo būdą, galbūt reikės pakeisti tam tikrus įpročius – kad kūdikėlis gimtų sveikas iki kol vaikui bus 2 metukai.

– Pačios šeimos turi ieškoti tokio specialisto? Ar specialistai susiranda šeimas?

– Mes šiuo metu turime tokį atvejį, kai specialistai ieško šeimų. Eina į medicinos įstaigas, ypatingai akušerijos skyrius, kur klausia: „Ar turite pacienčių, kurios tokios paslaugos norėtų?“ Nes tai yra pradžia. Mes turime pristatyti tokią paslaugą, nes jos iki šiol Lietuvoje nebuvo. Pradžia visada būna vangi. Mes labi tikimės, kad dabar sklis žinios iš lūpų į lūpas „kaip gerai, kad ateina, kai gerai, kad padeda“. Tada jau pačios moterys ieškos specialisčių.

– 13 specialistų jau dirba Lietuvoje. Kokiuose miestuose? Ar ši paslauga pasiekiama atokesnių miestelių, kaimų gyventojams?

– Turime specialistų tik 12 savivaldybių. Jų turi Vilnius, Šiaulių rajonas, bet tikrai ne visur. Prioritetas buvo šitiems projektams – šeimos iš atokių vietovių. Kad būtent jos gautų tą paslaugą. Nes mes suprantame, kad mieste gyvenant tos paslaugos labiau prieinamos negu regionuose.

– Kokios šeimos sulauks tokių specialistų vizito?

– Gali visos šeimos. Tačiau pirmumas yra teikiamas socialinės rizikos šeimoms, kur mažiau vaikų priežiūros įgūdžių ir labiau reikalinga pagalba. Taip pat toms, kurios gimdo pirmą kartą ir visiška neturi patirties. Nepilnametėms. T.y. toms, kurioms tikrai reikia pagalbos.

Daugiau apie šeimų lankymo namuose specialistus, jų pagalbą LNK žurnalistė klausė Lietuvos Sveikatos Mokslų Universiteto (LSMU) profesorės Aurelijos Blaževičienės.

„Tai šeimų lankymo specialistai, kurie teikia ankstyvos intervencijos paslaugas šeimoms, turinčioms padidintus socialinius poreikius. Jais gali būti bendrosios praktikos slaugytojai, išplėstinės praktikos slaugytojai, akušeriai. Po 72 valandų diplominės programos. Kurios metu supažindiname su edukacinėmis technologijomis, kurias taiko elgsenos keitimui“, – sakė profesorė.

– Kokios jų funkcijos?

– Jų funkcijos – įgalinti būsimą mamą saugiai pasirūpinti kūdikiu, sukurti saugią aplinką, stebėti mamos psichinę sveikatą, ar tikrai ta aplinka yra tinkama ir saugi kūdikiui, į vaiko priežiūrą įtraukti tėvelį ir įgalinti mamą grįžti į darbo rinką suėjus tinkamam kūdikio amžiui.

Buvo išsakytas poreikis, kad trūksta tokių paslaugų mamoms: psichologinių, emocinių, o ne tik tų fizinių apžiūrų kūdikiams ar pačioms mamoms po gimdymo.

– Kaip ir kada šeimų lankymo specialistai gali įsijungti į šeimų gyvenimą?

– Įtraukimo kriterijai – nuo 22 nėštumo savaitės moterys, kurios lankosi pas šeimos gydytoją arba konsultacinėse poliklinikose ir matome, kad turi tam tikrų padidintų socialinių poreikių arba yra labai jauno/vyresnio amžiaus besilaukiančios moterys. Taip yra šiai dienai, nes tai – bandomasis projektas, kol kas tai nėra rutininė paslauga teikiama Lietuvoje. Tokios mamos yra pakviečiamos dalyvauti šiame projekte ir išbandyti naujas paslaugas.

– Kaip tokie specialistai vienu metu gali išmanyti ir psichologiją, ir teisinius procesus. Ar tai įmanoma?

– Nekalbame apie teisinius. Jų darbas nėra teisiniai procesai. Yra socialiniai darbuotojai, kurie turi tam tikrų teisinių žinių. Yra tarnybų pateiktas sąrašas, jeigu yra teisinių klausimų, į kuriuos šeimų lankymo specialistai gali kreiptis arba nukreipti tas pačias šeimas. Šeimų lankymo specialistai turi savo atskiras funkcijas, t. y. elgsenos keitimas per edukacines intervencijas.

– Kokios šeimos galės gauti tokią paslaugą?

– Kai paslauga bus standartizuota, bus taikoma visoje Lietuvoje standartiniu būdu. Tai visos šeimos, kurioms tos paslaugos reikės, kurios jaus poreikį, kurios turės padidintus socialinius poreikius arba kurioms reikės pagalbos jaustis tvirtai besilaukiant ir susilaukus kūdikio.


Šiame straipsnyje: pagalba mamomspagalba gimdyvėmstėvaispecialistų pagalbapagalba moterims

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių