- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai primena: dėl nesaugaus maisto vartojimo karštomis vasaros dienomis kasmet padaugėja bakterinių žarnyno infekcijų. Vasarą registruojama daugiau nei pusė visų metų žarnyno infekcijų atvejų. Pavyzdžiui, pernai gegužę – rugsėjį salmonelioze sirgo 1 009 iš visų 1 584 susirgusiųjų per metus, kampilobakterioze – 467 iš 917, bakterijų sukeltų intoksikacijų maistu – 182 iš 343.
Per maistą plintančias žarnyno infekcines ligas sukelia maiste esantys mikroorganizmai. Ant mūsų maisto jie dažniausiai patenka iš aplinkos ir, esant tinkamoms sąlygoms, dauginasi. Prisidauginę iki reikiamos koncentracijos sukelti ligą jie tampa pavojingi mūsų sveikatai, taigi, kuo ilgiau netinkamai laikome maistą, tuo didesnė tikimybė apsinuodyti.
Kiek ir kaip galima laikyti maisto produktus?
- šviežią, atšaldytą paukštieną ir triušieną reikia laikyti 4 °C temperatūroje;
- kitų gyvūnų mėsą patartina laikyti 7 °C temperatūroje;
- pasterizuoto pieno laikymo ir gabenimo temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip 6°C;
- kiaušinių gaminių laikymo ir gabenimo temperatūra turi būti ne aukštesnė kaip 4°C;
- šviežią žuvį reikia laikyti šaldytuve 4-5 °C temperatūroje. Esant 10 °C temperatūrai laikyti galima ne ilgiau kaip 4 val.,
- 10-15 °C temperatūroje ne ilgiau kaip 2 val. Norint žuvis laikyti ilgesnį laiką, jos turi būti atšaldomos iki 0 °C;
- pirkti kulinarijos gaminiai turi būti suvalgyti ne vėliau kaip per 48 val.;
namuose pagamintus patiekalus šaldytuve galima laikyti ne ilgiau 72 val.
Apsinuodijimo maistu priežastys
Jei aplinkos temperatūra aukštesnė nei 10 laipsnių, ligas sukeliančios bakterijos maisto produktuose gali sparčiai daugintis. Kai kurios maiste besidauginančios bakterijos gamina toksiną, kuris taip pat yra apsinuodijimo maistu priežastis. Dažniausiai sveikatai pavojų sukelia maiste esančios bakterijos: salmonelės, šigelos, kampilobakterijos stafilokokai ir ešerichijos. Tačiau maiste gali būti ir amebų, pirmuonių, parazitų, virusų, augalinių nuodų.
Itin dažna apsinuodijimo maistu priežastimi tampa greitai gendančio maisto (salotų, mišrainių su majonezu, karšto rūkymo mėsos, žuvies, dešros, pieno produktų, kreminių gaminių ir kt.) vartojimas, ypač jei toks maistas kelias valandas buvo laikomas 20 °C ir aukštesnėje temperatūroje. Užsikrėsti patogeniniais mikroorganizmais galima ir nurijus užteršto atvirų vandens telkinių vandens.
Vasarą padaugėja atvejų, kai tuo pačiu nesaugiu maistu apsinuodija grupė žmonių. Dažniausiai tokių apsinuodijimų priežastis būna ant žarijų paruošti kepsniai iš vištienos, namuose, kavinėse, restoranuose vestuvėms ar kitiems pobūviams iš anksto paruoštas, netinkamai apdorotas karščiu ar kitaip netinkamai paruoštas maistas.
Apsinuodijimo maistu simptomai
Apsinuodijimas dažniausiai pasireiškia šiais simptomais: skausmingi pilvo spazmai, galvos svaigimas, skausmas, pykinimas, vėmimas. Visi šie negalavimai turi praeiti ilgiausiai po 1-2 dienų, jei tai užtruko ilgiau – būtina kreiptis į gydytoją. Į gydytoją kreiptis privaloma ir tada, kai pastebima, jog pakilo kūno temperatūra, tapo sunku kvėpuoti, ryti maistą, sutriko regėjimas, jaučiate raumenų sunkumą, vėmimo metu išvemiami skrandžio skysčiai ar net kraujas, keletą dienų intensyviai viduriuojate, jei akivaizdu, kad jūsų organizmas neteko daug skysčių, kamuoja troškulys ar nepraeina nuolatiniai skausmai pilvo apačioje.
Itin svarbu akylai stebėti savo sveikatą, jei apsinuodijote valgydami grybų, konservuotų mėsos ar jūros gėrybių produktų. Net ir menkiausias apsinuodijimas yra labai pavojingas mažiems vaikams, vyresnio amžiaus žmonėms ir įvairiomis lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims.
Kaip išvengti apsinuodijimo maistu?
• Svarbiausia – švara.
• Rankas plaukite šiltu muiluotu vandeniu.
• Prieš gamindami patiekalus iš žalios mėsos, paukštienos, kiaušinių ir baigę juos gaminti, nuplaukite rankas, stalus, indus, įrankius.
• Pagaminto maisto niekada nedėkite į indus, kuriuose laikėte žalius maisto produktus. Jeigu neturite pakankamai indų, prieš dėdami kruopščiai išplaukite.
• Kruopščiai nuplaukite peilius ir kitus virtuvės įrankius.
• Dažnai skalbkite virtuvines pašluostes ir plaušines.
• Greitai gendančius produktus (pieną, majonezą, pyragaičius su kremu) laikykite šaldytuve.
• Stipriai sušaldytus produktus atšildykite šaldytuve, o ne kambario temperatūroje.
• Stenkitės kuo greičiau suvalgyti ką tik pagamintą maistą, o jo likučius laikykite šaldytuve.
• Nevalgykite žalių kiaušinių, nepakankamai termiškai paruoštos mėsos arba paukštienos.
• Nevalgykite namie pagamintų konservų, kurių dangteliai išpūsti arba pažeisti.
• Viešėdami svečiose šalyse, gerkite ir valgykite tik kokybišką vandenį bei maistą.
•Nepatartina pirkti maisto, kurio trumpas vartojimo terminas.
• Nepirkti maisto iš prekeivių, kur neužtikrintos tinkamos maisto laikymo sąlygos.
• Iškylautojams patariama vengti imti į kelionę greitai gendančių maisto produktų (karšto rūkymo mėsos, žuvies, dešros, pieno produktų, kreminių gaminių ir kt.) ypač jei nėra galimybės juos transportuoti ir laikyti termoizoliacinėse dėžėse, šaldytuve.
• Gėrimus laikyti sandariuose induose. Maistui vartoti tik švarų geriamąjį vandenį.
Infekcinių ligų sukėlėjus vasarą dažnai platina ir musės.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių6
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai3
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...