Socialinis klipas atskleidė, ko labiausiai bijo Lietuvos vaikai

  • Teksto dydis:

Kasmet įvairias traumas patiria apie 80 tūkst. vaikų – tai beveik triskart daugiau, nei šį rudenį visoje Lietuvoje į pirmą klasę ateis mokinių. Siekiant atkreipti dėmesį į vaikų saugumo užtikrinimą, šalyje inicijuojama akcija „Saugi vasara“.

Įgyvendinant akciją sukurtas smagus socialinis filmukas, kuriame vaikai atvirai ir nuoširdžiai kalba apie tai, ko jie labiausiai bijo. 

Kaip matyti filmuke, vieni vaikai labiausiai bijo slibinų, nes „jie vagia žmones“, kiti – eiti į darbą kaip tėtis ar mama – „nes dirbdamas suprakaituoji“.

Juokingos vaikų baimės filmuke persipina su rimtais dalykais. „Pastebėjome, kad vaikai labiausiai bijo to, ko nežino – pabaisų, vagių, o taip pat to, kas kelia skausmą – nugriūti, užsigauti, nusideginti“, – apžvelgė Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas.

Saugi ir laiminga visuomenė prasideda būtent nuo vaikų, o jie Lietuvoje, kaip rodo oficialūs duomenys, yra labai pažeidžiami. Pernai dėl įvairių traumų į ligoninės priimamąjį pateko apie 83 tūkst. vaikų, arba maždaug kas šeštas vaikas Lietuvoje, – tai gerokai daugiau, nei yra gyventojų Alytuje (apie 54 tūkst.).

Net 36 tūkst. vaikų patyrė traumas dėl nukritimų: susižalojo nukritę nuo laiptų, pakopų, stalų, žaidimų aikštelėse, čiuožyklose. „Vaikų nukritimai yra pagrindinė visų susižeidimų rūšis ir jų yra tiek daug, kad viršija per visus metus Lietuvoje gimstančių kūdikių skaičių“, – pažymi A. Bakšinskas.

Daugiau nei 27 tūkst. vaikų pernai pateko į ligonines dėl įvairių rankos lūžių ir sužalojimų, dar daugiau nei 20 tūkst. užfiksuota vaikų galvos sužalojimų.

Dėl nudegimų pagalbos pernai prireikė daugiau nei 2 tūkst. vaikų, o daugiau nei 1000 patyrė traumas važiuodami dviračiu.

A. Bakšinskas apgailestavo, kad ne visos vaikų nelaimės, kurių ypač padaugėja vasarą, būna su laiminga pabaiga. „Ne ligos, o nelaimingi atsitikimai šiandien yra pagrindinė vaikų mirties priežastis Lietuvoje ir pagal šį rodiklį mes pirmaujame Europos Sąjungoje. Tad norėtųsi iš esmės paskatinti diskusijas visuomenėje, kokia yra situacija ir ar mes visada pasirūpiname savo vaikų saugumu“, – akcijos „Saugi vasara“ svarbą pabrėžė jis.

Akcijos metu taip pat bus siekiama naujo vaikų piešinių rekordo – šiuo metu vaikai iš visos Lietuvos piešia piešinius, kaip jie įsivaizduoja saugią vaikystę. Visi vaikų piešiniai rugpjūčio 4 d. bus eksponuojami didžiulėje parodoje po atviru dangumi sostinės Vingio parke.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių