Skambina pavojaus varpais: Lietuvoje smarkiai padidėjo visų kraujo grupių poreikis

  • Teksto dydis:

Eismo įvykiai keliuose, neplaninės operacijos, įvairūs nelaimingi atsitikimai – įvykiai, kurių negali nuspėti iš anksto, tačiau jie pareikalauja daugiau nei įprastai kraujo atsargų ir, pavyzdžiui, gripo epidemijos atveju, išretina nuolatinių donorų gretas.

„Kraujo poreikis ligoninėse nuolat kinta ir jį sunku prognozuoti. Vieną dieną gali žaibiškai išaugti vienos kraujo grupės poreikis, kitą dieną – jau kitos, todėl visada turime į priekį numatyti situaciją ir sutelktai dirbti, kad galėtume greitai reaguoti ir aprūpinti gydymo įstaigas reikiamos grupės krauju. Tai padaryti būtų labai sudėtinga be geranoriškų žmonių pagalbos, įsitraukimo, kurie visuomet atsiliepia į mūsų darbuotojų prašymus ir ryžtasi tapti kraujo donorais arba tai daro reguliariai“, – sako laikinoji Nacionalinio kraujo centro (NKC) vadovė Ignė Klangauskienė.

Kiekvieno donoro paaukotas kraujas yra neįkainojamos vertės, todėl džiaugiamės, kad žmonės nelieka abejingi.

Jos teigimu, šiuo metu smarkiai išaugęs pirmos neigiamos O (I)Rh-, antros teigiamos A (II)Rh+, trečios teigiamos B (III)Rh+ ir neigiamos B (III)Rh- bei ketvirtos neigiamos AB (IV)Rh- kraujo grupių poreikis. Tam įtakos turėjo ir dėl poilsio dienos sutrumpėjusi praėjusi savaitė, moksleivių atostogos, kuomet jų tėvai, darbingo amžiaus žmonės, kitaip planuojasi savo laiką, išvyksta atostogauti. Nuolatinių donorų gretas išretino ir staiga atšalus orams prasidėjusios peršalimo, kitos infekcinės ligos, dėl kurių NKC prireikia daugiau laiko ir pastangų norint atstatyti reikiamų kraujo grupių atsargas.  

„Susiklosčius tokiai situacijai, imamės ir papildomų priemonių – kreipiamės į donorus asmeniškai, kviečiame įstaigų ir įmonių vadovus bei jų darbuotojus atvykti dovanoti kraujo, organizuojame neatlygintinos donorystės akcijos masinio susibūrimo vietose. Kiekvieno donoro paaukotas kraujas yra neįkainojamos vertės, todėl džiaugiamės, kad žmonės nelieka abejingi ir vis geriau suvokia neatlygintinos kraujo donorystės svarbą, o kartą paaukoję kraujo tai ima daryti nuolat“, – džiaugėsi I. Klangauskienė.

NKC primena, kad kraujo donorais gali būti 18–65 metų amžiaus žmonės. Nusprendus atlikti donorystės procedūrą, reikėtų būti pailsėjus, išgėrus vandens arba arbatos, su savimi turėti asmens dokumentą. Po ligos kraujo galima duoti tik tuo atveju, jei simptomai išnyko daugiau nei prieš 2 savaites ir donoras jaučiasi gerai.

Visi norintys paaukoti kraujo, gali tai padaryti NKC padaliniuose Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, taip pat viešųjų akcijų metu. Savaitgaliais vilniečiai paaukoti kraujo gali ir prekybos centre „CUP“ (Upės g. 9, Vilnius). Darbo laikas – I–VI 11–19 val., VII 12–16 val.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Padidejo eksportas? O piniginė pas ka sustorėjo?

Anonimas

Anonimas portretas
Truksta kraujo tai vaziukite pas lietuvos vagis tiesei i seima paziuresite ar jie duos uz dyka savo vagies kraujo

Yla

Yla portretas
Jei neikainotos vertės tai nors pusę sumokekit,nebūtų skaudu ir gaila badeti žmogui duoti kraują,bet ,kad tuoj jie varo biznį parduoda į užsienį ir pelnosi ,o Kita vertus,kokios problemos ,tai kodėl ligoninėj ima pinigus už vaistus tvarsčiais,o kraują duokit veltui
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių