Šeštoji pamoka: kai dantys tiesinami breketai

  • Teksto dydis:

Šiandieninė Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Burnos sveikatos katedros vedėjos lektorės, burnos higienistės Daivos Mačiulienės pamoka – apie higieninę burnos priežiūrą gydantis nenuimamais ortodontiniais aparatais, įprastai vadinamais breketais.

Kai galima nusiimti

Sąkandžio ar dantų padėties anomalijos gydomos įvairiais ortodontiniais aparatais. Visi jie, nuimami ar ne, labai apsunkina burnos higieną.

Nuimami ortodontiniai aparatai yra tie, kuriuos įsidėti ir išsiimti iš burnos gali pats pacientas. Tai įvairaus tipo plokštelės, funkciniai aparatai, nešiojami ortodontinio gydymo rezultatams išlaikyti.

Nuimamų ortodontinių aparatų gamybai naudojamos skirtingos medžiagos, todėl apnašos ant ortodontinio aparato dalių kaupiasi skirtingai.

Trys taisyklės:

1. Nešiojant nuimamus ortodontinius aparatus dantys turi būti valomi du kartus per dieną, išėmus ortodontinį aparatą iš burnos, minkštu dantų šepetėliu ir pasta su fluoru.

2. Baigus valyti dantis, kietesniu šepetėliu reikia nuvalyti ortodontinio aparato plastikinę dalį, sraigto, spyruoklių vietas, nes ten dažniausiai ir gausiausiai kaupiasi apnašos.

3. Aparatą reikia nuplauti tekančiu vandeniu, taip pat vandeniu išskalauti burną. Kartą per mėnesį aparatą galima dezinfekuoti specialiuose skysčiuose.

Nenuimami – tai išbandymas

Nenuimami ortodontiniai aparatai – tai breketų sistema ar gydyti naudojamos atskiros jos dalys. Tai ypač veiksmingas ir brangus ortodontinio gydymo būdas, bet dėl to sunkiau rūpintis burnos higiena.

Gydymas breketų sistema yra išbandymas pacientui.

1. Ortodontinio gydymo metu dantis reikia valyti daug dažniau, naudoti pastą su fluoru, tarpdančių siūlą, skalavimo skystį.

2. Be pagrindinio dantų šepetėlio, būtina turėti keletą specialių.

Fiksavus breketų sistemą prie dantų, ypač svarbus pirmųjų 3–4 mėnesių laikotarpis.

Ant kiekvieno danties esantis breketas bei juos visus jungiantis lankas ypač skatina apnašų kaupimąsi ant dantų.

Kruopšti burnos higiena neleidžia susidaryti pradiniam akumuliacinio dantų apnašo sluoksniui ant emalio ir breketų sistemos elementų.

Dantų valymo kokybei daugiausia įtakos turi valymo kruopštumas ir tam skiriamas laikas, o fluoro turinčios dantų pastos naudojimas, skalavimo skysčio rūšis nėra tokia svarbi.

Provokuoja uždegimą

Ant kiekvieno danties esantis breketas ir juos visus jungiantis lankas ypač skatina apnašų kaupimąsi ant dantų.

Aplink breketus, žiedus, lankus kaupiasi apnašos, maisto likučiai, bakterijos. Nenuvalytos jos sukelia dantenų uždegimą, jos paburksta, pradeda kraujuoti.

Dantenų uždegimo požymiai rodo, kad burnos higiena nepakankama ir yra apnašų. Todėl būtina dažnai ir kruopščiai valyti dantis ir kas keturis mėnesius lankytis pas gydytoją odontologą ar burnos higienistą, kad profesionaliai atliktų burnos higienos procedūras.

Priemonės ir būdai

Dantų priežiūrai gydymo metu reikėtų įsigyti keletą specialių dantų ir tarpdančių šepetelių. Jų yra įvairių ir jie pritaikyti išvalyti sunkiau pasiekiamas vietas.

Pirmiausia įprastu minkštu dantų šepetėliu nuvalomi visi laisvi dantų paviršiai: lūpiniai, kramtomieji, gomuriniai ir liežuviniai.

Reikia nuvalyti ir liežuvį.

Ortodontinio gydymo metu dantų šepetėlį reikia keisti nauju kas 3–4 mėnesius.

Dantis šepetėliu ir pasta su fluoru rekomenduojama valyti net keturis kartus per dieną, bet šepetėlio gali prireikti ir po kiekvieno užkandžiavimo, nes smulkūs maisto likučiai gali užsilaikyti už breketo dalių ir vien tik skalaujant dantis ne visada įmanoma juos pašalinti.

Irigatorius

Labai efektyvi priemonė burnos higienai užtikrinti ortodontinio gydymo metu yra burnos irigatorius. Vandens srovė, tekėdama per specialų antgalį, padeda pašalinti maisto likučius iš sunkiai prieinamų vietų tarpdančiuose, masažuoja dantenas. Tai padeda išvengti dantenų uždegimo ir apnašų užsilaikymo tarpdančiuose.

Specialus tarpdančių siūlas su pakietintu galiuku (superfloss) skirtas tam, kad būtų lengviau pasiekti tarpdančius už breketų lanko.

Pastaba

Dažnai pacientams kelia nerimą breketų žala dantims. Breketai dantų negadina. Apnašos kaupiasi aplink breketą, o ne po juo – tai yra ant laisvo danties paviršiaus, kur jas lengvai galima nuvalyti.

Jei burnos higiena nebuvo pakankamai gera, nuėmus breketus ant dantų lūpinio paviršiaus atsiranda baltų "dėmių" – tai emalio demineralizacijos vietos.

Tinkamai prižiūrint dantis, valant juos pastomis su fluoru, dantų struktūra gali atsikurti, ir, priešingai, – neprižiūrint dantų tose vietose atsiranda ėduonies sukeltų pažeidimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių