Seime įstrigo odontologų licencijavimo pakeitimas

Seimas linkęs keisti odontologų licencijavimo tvarką, kad naujas licencijas odontologams išduotų nebe rūmai, o Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba (VASPVT), tačiau galutinis įstatymo priėmimas įstrigo.

Per priėmimo procedūrą balsuojant dėl naujos Odontologijos praktikos įstatymo redakcijos ketvirtadienį Seime nesiregistravo būtinas 71 Seimo narys, todėl prie jo priėmimo bus grįžtama vėliau.

Tačiau balsuodami pastraipsniui parlamentarai nusprendė, kad licencijas odontologams turi išduoti nebe Ondotologų rūmai, o VASPVT.

„Dabar jie iškrenta iš visos sistemos konteksto, tai yra vieninteliai mūsų specialistai, kuriuos iš esmės licencijuoja nevyriausybinė organizacija, kurioje narystė yra privaloma“, – BNS sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Prieš Seimui balsuojant dėl įstatymo priėmimo Gydytojų odontologų draugijos pirmininkas Marijus Aleksiejūnas ir Medikų Sąjūdžio valdybos pirmininkė Živilė Gudlevičienė išplatino pranešimą, kad „valstybė klaidina visuomenę teigdama, kad priimamos įstatymų pataisos sumažins odontologijos paslaugų kainas pacientams“. Anot jų, licencijavimo procesas neturi jokios įtakos galutinei kainai vartotojams.

Jie taip pat pareiškė, kad įstatymas sunaikins odontologų savivaldą.

„Keista savivalda, kai privalai priklausyti organizacijai“, – atkirto sveikatos apsaugos ministras.

Jis pabrėžė, kad įstatymu Odontologų rūmai nėra naikinami.

„Jie gali toliau būti kartu, rūmų niekas nenaikina, atstovauti, argumentuoti apie tai, kas svarbu jų bendruomenei. Kaip čia licencijavimas, viena funkcija, čia taip stebuklingai reikalinga, kad būtų realizuojama savivalda?“ – sakė A. Veryga.

Dabar odontologai licencijas gauna per Odontologų rūmus, o už paslaugą surinktas lėšas panaudoja savo reikmėms.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Asta Kubilienė citavo Valstybinės mokesčių inspekcijos medžiagą apie odontologų veiklą.

„Neapskaitoma nemaža dalis pajamų, neišduodami pajamų gavimo dokumentai už atliktas paslaugas, nepagrįstai naudojamasi Pelno įstatymo nustatytomis lengvatomis, daromi įvairūs buhalterinės apskaitos pažeidimai. 2018 metais 172 juridiniai asmenys neturėdami galiojančių licencijų neteisėtai vykdė odontologinę veiklą“, – vardijo ji.

Tuo metu liberalas Eugenijus Gentvilas įžvelgė tendenciją, kad ši valdžia kišasi į įvairių profesijų savivaldą.

Jis stebėjosi teisingumo ministro sumanymu teikti visuomenės atstovus į notarų, antstolių savivaldą.

„Dabar totalitaristinė valstiečių žaliųjų ir „socialdarbiečių“ valdžia atiminėja iš Odontologų rūmų valstybės deleguotą funkciją, sakydama, kad valdžia viską geriau padarys už mokesčių mokėtojų pinigus. (...) Jūs nusispjaunate į interesų grupes ir kišatės visur kaip rimta postkomunistinė totalitarinė valdžia“, – pareiškė jis.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis apmokamomis pirminės odontologijos paslaugomis kasmet naudojasi apie 700 tūkst. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senuikui

Senuikui portretas
O uż mašinos remontą nelupa? Viskas turi savo vertę.

seniokas

seniokas portretas
labai daug odontologai lupa už dantu remonta,tiesiog baisu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių