SAM paskelbė naujausias žinias dėl „AstraZeneca“ vakcinos (vaizdo įrašas)

Antradienio vakarą Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) surengė nuotolinę spaudos konferenciją. Joje buvo pristatyta informacija dėl „AstraZeneca“ vakcinos naudojimo Lietuvoje.

Kaip jau buvo skelbta, sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, siekdamas išsklaidyti abejones dėl „AstraZeneca“ vakcinos saugumo, žada skiepytis tik ja, atėjus jo vakcinacijos eilei.

A. Dulkys Seime atsakydamas į parlamentarų klausimus taip pat patvirtino, kad politikai tikriausiai būtų skiepijami antrą šių metų ketvirtį, kai šalį pasieks didesnės vakcinos siuntos.

„Asmeniškai aš pasiskiepysiu „AstraZeneca“, tikrai ne kokia kita vakcina, tam, kad išsklaidyčiau nuogąstavimus. Nėra taip paprasta su „AstraZeneca“, nes tarptautinių žinių sklinda daug, bet šią akimirką, šią valandą aš tikrai neturiu kažkokios informacijos, kuri man leistų kaip sveikatos apsaugos ministrui stabdyti vakcinavimo procesą šia vakcina“, – antradienį per Seimo posėdį sakė A. Dulkys.

„Įrodymų, pagrindimų (dėl neigiamo šalutinio poveikio) jokių nėra, yra labai daug emocijos, nerimo, eina kaip nuo kalno gniūžtė (...). Jei mes gausim informaciją, kuri svarbi dėl Lietuvos žmonių, ar kad reikia stabdyt, ar kažkokią partiją stabdyti, taip ir padarysim, nes mes esame sustabdę ir atitinkamų „Pfizer“ siuntų, ir atitinkamų „AstraZeneca“ siuntų. Elgsimės skaidriai, bet šiandien vakcinavimą stabdyti vien politiniais sumetimais yra neatsakinga“, – pažymėjo ministras.

Antradienio rytą buvo pranešta, kad Vyriausybė nesvarsto stabdyti skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina.

Premjerė Ingrida Šimonytė antradienį Lietuvos radijui sakė, kad „AstraZeneca“ vakcina registruota Europos Sąjungoje (ES), Europos vaistų agentūra kol kas nepatvirtino ryšio tarp krešulių susidarymo ir skiepų.

Vyriausybės vadovės teigimu, kitų ES valstybių sprendimai laikinai stabdyti skiepijimą šia vakcina yra prevenciniai.

„Aš tikrai apgailestauju dėl to, kas dabar turbūt vyks, kadangi visi šitie sprendimai jie skamba kaip prevenciniai, tačiau pačiai vakcinai turbūt ir jos reputacijai tai nėra labai geri sprendimai todėl, kad pagrindo tokiam sprendimui priimti, tarkime, mūsų kaimynai, savo pagrindo tikrai neturi, kalba apie prevenciją“, – tvirtino I. Šimonytė.

„Nėra jokių institucijų išvadų, kad šita vakcina būtų kokiu nors būdu netinkama ir keltų nepageidaujamų poveikių, kurie būtų tiesiogiai susiję su vakcinavimu. Kiekvieną dieną mes netenkame kelių ar keliolikos žmonių, kurie miršta nuo kovido, tai, sakyčiau, kad stabdyti vakcinavimą šiuo metu būtų didesnė žala negu kad nauda“, – sakė ji.

Premjerė teigė, kad „AstraZeneca“ vakcinos naudojimo nestabdo daugelis valstybių.

Pasak Vyriausybės vadovės, Lietuvoje sprendimas dėl stabdymo galėtų būti priimtas, jeigu būtų atitinkama Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos rekomendacija.

„Bet tokios rekomendacijos šiuo metu nėra“, – teigė ji.

Kelios ES valstybės, tarp jų ir Latvija, pranešė laikinai stabdančios skiepijimą nuo COVID-19 „AstraZeneca“ vakcina dėl galimų krešulių susidarymo.

Europos vaistų agentūra (EVA) antradienį pareiškė, kad nėra „jokių požymių“, jog bendrovės „AstraZeneca“ ir Oksfordo universiteto sukurta vakcina nuo koronavirusinės infekcijos kai kuriais atvejais lemia kraujo krešulių susidarymą paskiepytiems žmonėms.

Sustabdytas skiepijimas

Visgi, surengtoje konferencijoje pranešta, kad Lietuva laikinai stabdo skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina.

„Šiandien gavau valandos bėgyje iš Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos rekomendaciją, kuria tarnyba, kaip ir kitos Europos Sąjungos valstybės, atsargumo sumetimais rekomenduoja sustabdyti vakcinavimą COVID-19 vakcina „AstraZeneca“ iki Europos vaistų agentūra pateiks galutines išvadas dėl šios vakcinos saugumo“, – spaudos konferencijoje antradienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Tai reiškia, kad mes atsižvelgsime į tarnybos rekomendaciją“, – pridūrė jis.

Posėdį dėl šios vakcinos Europos vaistų agentūra (EVA) šaukia ketvirtadienį.

Kaip sakė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) vadovas, sprendimas priimtas gavus tris pranešimus apie tromboembolijos atvejus.

„Per pastarąsias keletą dienų, iš esmės keliolika valandų, mes gavome tris pranešimus apie sunkias įtariamas netikėtas nepaigeidaujamas reakcijas, susijusias su tromboembolijos reiškiniais, pasireiškusiais Lietuvoje vakcinuotiems „AstraZeneca“ vakcina pacientams“, – sakė VVKT viršininkas Gytis Andrulionis.

„Sąsajų, ar tai yra atsitikę dėl vakcinos, ar tiesiog laike sutapo po vakcinavimo, tokių įrodymų šiai dienai neturime, visi tie duomenys perduodami į bendrą tinklą, juos bendrai vertina EVA“, – pridūrė jis.

Kviečiame peržiūrėti SAM konferencijos vaizdo įrašą:



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pora senukų

Pora senukų portretas
Pasiskiepijom pirma doze AstraZenika. Aišku,kad turim ligų,nes jau baigiam aštuntą dešimtį gyventi. Bet nei vienam nei kitam nebuvo jokių itin sunkių reiškinių,nors venos išsiplėtusios ir visokių kitų negalių nemažai.Tokiame amžiuje sveikuolių nebūna.Kam čia skleisti tokius juokingus melus? UK paskiepijo šia vakcina 11 milijonų gyventojų ir jokių problemų neišsakė. O per visą pasaulį Ši vakcina turėjo didžiausią paklausą,bet nespėjo gaminti ir susidarė didžiulės eilės prie jos. Visi pyko,kad užsakymai vėluoja. Štai jums ir išeitis - tegul užsakovai atsisako vakcinos ir problema išspręsta. O ko čia plėšosi komentatoriai,kurie dar net neįeina į skiepijamų sarašą? kam norit pakenkti?Savo pačių valstybei? Nes jums niekas nesiruošia kenkti.Nenorite šito,jums per kelias dienas pasiūloma kita vakcina.,nes niekas nieko neskiepija per prievartą, tik norinčius ir sutinkančius skiepytis pasiūlyta vakcina.Tai kas negerai?

taip yra.

taip  yra. portretas
senjorai bandomi triušiai.

Alio

Alio portretas
Kaip suprantu dar vis randasi tikinčių valdžios makaronų skoniu. Nu sėkmės durniukams.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių