SAM: COVID-19 persirgę žmonės gali būti skiepijami dviem vakcinos dozėmis

  • Teksto dydis:

Koronavirusine infekcija persirgę žmonės gali būti skiepijami dviem vakcinos dozėmis, pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Kaip nurodoma sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio pasirašytame įsakyme, antrąją vakcinos dozę persirgusieji gali gauti „esant objektyvioms aplinkybėms ir asmeniui pageidaujant būti vakcinuotam pagal dviejų dozių vakcinavimo schemą“.

Iki šiol persirgusieji buvo skiepijami viena vakcinos doze, išskyrus tam tikras išimtis. Pavyzdžiui, kai tyrimais nenustatoma, jog sirgusysis turi antikūnų, arba gydytojo sprendimu žmonėms, kuriems taikomas sisteminis imunosupresinis gydymas.

COVID-19 liga persirgę gyventojai gali registruotis vakcinacijai ne anksčiau nei 150 dienų po ligos nustatymo.

Po persirgimo žmogus gali registruotis pirmai kompaijų „BioNTech“ ir „Pfizer“, „Moderna“ ar „AstraZeneca“ vakcinos dozei arba vienai „Johnson & Johnson“ vakcinos dozei.

Norėdamas gauti antrą „BioNTech“ ir „Pfizer“, „Moderna“ ar „AstraZeneca“ vakcinos dozę, gyventojas turi pakartotinai užsiregistruoti internetu www.koronastop.lt arba trumpuoju numeriu 1808.

Šalyje nuo COVID-19 mažiausiai viena vakcinos doze paskiepyti 1 mln. 304 tūkst. 972 žmonės, visiškai paskiepyti – 1 mln. 105 tūkst. 953 asmenys.

Lietuvoje mažiausiai vieną skiepą nuo koronaviruso yra gavę 46,7 proc. žmonių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

PSO įspėja

PSO įspėja portretas
PSO pataria nemaišyti ir nederinti skirtingų gamintojų COVID-19 vakcinų. Kadangi dar nėra sukaupta duomenų apie tokių skiepijimų poveikį žmonių sveikatai, rašo „Reuters“. PSO vadovai pažymėjo, kad visiškai paskiepyti žmonės, užsikrėtę viruso „Delta paderme“, lengvai serga ar net nesimptomiai, o hospitalizacijų ir mirčių skaičius didėja tose šalyse, kuriose skiepijimo lygis yra žemas. PSO vadovo pavaduotoja mokslui Sumya Swaminatan ragino nemaišyti ir nederinti skirtingų gamintojų vakcinų COVID-19. "Tai yra gana pavojinga tendencija. Mes esame srityje, kurioje nėra duomenų ir įrodymų, kiek įmanoma", - sakė ji. Ji pridūrė, kad klausimas, ar atlikti revakcinaciją, taip pat turėtų būti sprendžiamas remiantis moksliniais įrodymais, o ne remiantis „bendrovių, kurios teigia, kad reikia trečios dozės“, teiginiais.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių